Прочитај ми чланак

АМЕРИКА: Треба да једете и пијете у Београду

0
Фото: Небојша Марковић

Фото: Небојша Марковић

“Није свако гурман који цени осам јела испред себе, или јефтини, укусни залогај са стране. Неће свако пробати локална пива и вина по цени која је смешна. Али сви ми који волимо да кушамо и разговарамо са локалним становништвом… Белграде, или Београд, је град за нас!”, пише на “Хафингтон посту” Стефани Би, блогерка за путовања и забаву.

“Зачудо, једини Американци које сам срела у Београду били су ту пословно. Међутим, Европљани које сам срела дошли су због вечере поред реке, вина, коктела и љубазности. Иако је Стари град довољно мален да се обиђе пешице, садржи гомилу ресторана, барова, салона и ноћних клубова који привлаче туристе из Немачке, Велике Британије, Русије, Словачке и Мађарске”, наводи Стефани.

nocni zivot_f
Ноћни живот Београда

Најпопуларнији барови и клубови дуж реке за локалне становнике: Фристајлер, Блејвоч, Џимиз енд Ривер.
Најпопуларнији клубови у центру Београд где свирају домаћи бендови:
Театро, Касина бар, Ванила, ТајмАут и Хил.
Најпопуларнији клубови и салони за електронску денс музику и топ 40:
Драгстор, Плеј и Пластик.

“Открила сам да је Београд по култури сличан Кипру. Иако су тотално различите дестинације (Кипар је острво са неколико већих градова док је Београд град са туристичким центром и два популарна кеја), Срби су неверовано пријатељски настројени и гостољубиви. Декаденцију добијате по разумној цени, а историја је сирова и новија. Срби су се борили за демократију и постали независна република 2006.

Прескочићу лекцију из историје и зауставити се на овоме: они из новог миленијума, који су били млади током устанка и загрејани прогресивним менталитетом. Негде између опстанка и револуције, млади Срби удахнули су дах живота Београду. Сјајна храна. Сјајно пиће. Сјајан ноћни живот. Сјајне журке на сплавовима. Сјајни људи. Волим Србе. Стварно се, истински, у Београду осећам као код куће”, написала је Стефани и препоручила неколико локација.

1.За доручак и фамилијарну гостољубивост – нађите се са локалним становницима у вашем уобичајеном кафеу за доручак, за леп почетак дана. Са шармантним бифеом који се мења сваког дана, и интимном кухињом која зна ваше захтеве, нећете ни желети да истражујуте алтернативе за доручак. Хотел “Taunhaus 27” је моју јутарњу рутину начинио угодном, а да није постал досадно. Доручак који је креативан као и артистички дизајн хотела? Да, молим вас.

2.За све што је једноставно, чисто и под ведрим небом – отиђите на пикник у локални парк… који је сасвим случајно око тврђаве са бедемом и погледом на реку (права Игра престола). Погледајте господу како играју шах и пустите да вам украду срце.

3.За модерну елеганцију – почастите се правим обиљем у ресторану првог београдског хотела са пет звездица. За свих пет чула, Сквер служи само најбоља органска вина и савремену континенталну кухињу.

4.За гозбу и неколико пића, где Дунав сусреће Саву – бар у Бетон хали у луци на Сави, где се модерни кафе-ресторани нижу дуж обале… између изазова историје. У једном тренутку сте на разметљивом месту, а следећег се нађете у запуштеним деловима. Подсетник на то колико је Србија далеко отишла, прошлост од које одлазе још даље.

5.За традиционалну српску храну прошетајте Скадарлијом – бохемски банкет! Мислим, ако волите месо, кромпириће и вино, овде је гастрономски еквивалент Дизниленда.

(Блиц, Фото: Профимедиа.рс)