Прочитај ми чланак

РУСКИ ХЕРОЈИ: Из бујице извукли две жене и специјалца!

0
Фото: Марина Лопачић

Фото: Марина Лопачић

Александар Гурин и Валериј Локтионов скочили с обреновачког моста и из преврнутог чамца и скутера од сигурне смрти спасли две Обреновчанке и српског спасиоца.

Живе за спас људских живота

Александар Гурин (38), руски спасилац којем се због херојског потеза диви цела Србија, за Курир каже да би без размишљања поново урадио исто. Наиме, овај храбри човек је пре три дана, видевши да се чамац за спасавање у којем су биле две Обреновчанке преврнуо у води и да је почела да га носи бујица, скочио са обреновачког моста, допливао и избавио их. Иако је на овом мосту било много људи, нико се није усудио на овакав потез.

Нисам херој

– Опет бих исту ствар урадио. То је био инстинкт спасиоца, ми смо ту да спасавамо животе. У том тренутку никога око себе нисам видео. Нисам успео ни лице да видим, само сам их убацио у чамац, а онда ме је вода однела и ударио сам главом о мост – каже овај неустрашиви и скромни човек, који за себе не мисли да је херој, и додаје да је његов посао тимски и да би свако од његових колега исто урадио.

Оно што јавност није чула и видела јесте сцена на другој страни моста, где је у размаку од минут-два други руски спасилац ускочио у воду како би спасао српског специјалца који је пао са речног скутера.

Из воде на дрво

– Убрзо пошто се чамац преврнуо, српски спасилац са скутера је упао у воду, а ја сам скочио и успео да га извучем. Био је на граници свести, па сам га попео на леђа и пребацио на дрво како нас вода не би даље носила – прича Валериј Локтионов (43), чији лудачки храбар чин у општем хаосу нико није приметио, и наставља.

– Затим нас је покупио спасилачки чамац који је био пун воде и почињао да тоне, па смо рукама морали да избацујемо воду из њега. Али то је све део нашег посла – закључује Локтионов.

Ова два хероја су са преосталима из руског тима пре два дана из Обреновца дошли у Шабац како би се нашли на услузи уколико ситуација са поплавама у овом граду постане критична.

– Овде нам се много допада. Људи су дивни – прича Валериј.

КУПУС И КОМПОТ ИХ РАСХЛАЂУЈУ

Како истичу наши људи који су имали прилике да проведу време са руским спасиоцима, они су оспособљени да се сналазе у свим условима. Не питају где ће и у какви условима спавати.

Са њима је кренуо читав тим из министарстава, лекари и кувари, а када смо их посетили, на менију је био кувани купус и компот, који им, како кажу, помаже да се расхладе.

НАСТАВЉА СЕ ЕВАКУАЦИЈА

На поплављеним подручјима општине Шабац ситуација је стабилна, а ради се на додатном утврђивању насипа реке Саве, рекао је заменик начелника Кризног штаба Бобан Вирманчевић и нагласио да је настављена евакуација људи и стоке из околних села која су најугроженија.

– У односу на јутрос ситуација је непромењена, односно стабилна, али је и даље неопходна озбиљност и зато смо наставили с активностима на утврђивању насипа – рекао је он.

Ниво Саве је током ноћи опао за пет центиметара, а упркос томе и наставку снижавања водостаја, коме доприноси изузетно топло време, насипи се утврђују на више локација око села Дреновац.

(Курир)