Прочитај ми чланак

Дачић: Нећемо подржавати одлуке ЕУ пред УН јер нисмо њихов члан

0

dacic putin

Београд – Србија ни убудуће неће аутоматски подржавати резолуције, декларације и друге одлуке Европске уније пред Уједињеним нацијама, упркос статусу кандидата за чланство и почетку преговора о приступању.

Како је за Данас изјавио први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, осим „жеље да будемо чланови ЕУ“, приликом изјашњавања у међународним институцијама држава ће се водити „и нашим националним интересима“.

Упитан када ће Србија аутоматски прилагођавати своју спољну политику са кључним становиштима и одлукама ЕУ, Дачић је одговорио: „То ћемо тек када будемо пуноправни чланови“.

С обзиром на приступне преговоре са ЕУ, који подразумевају и испуњавање стандарда из поглавља 31 „Спољна, безбедносна и одбрамбена политика“, питали смо министра спољних послова када би, по његовом мишљењу, могло да се очекује отварање тог дела процеса и да ли ће Србија онда почети да у потпуности усклађује спољну политику са европском.

„За сада о отварању поглавља 31 није било речи. Актуелна су поглавља 32, 35, 23 и 24. Међутим, и када будемо отворили то поглавље, нећемо одмах почети са аутоматским усклађивањем наше спољне политике. Односно, не тако брзо“, одговорио је Ивица Дачић.

Дачић је поновио да ће се Србија до пуноправног чланства у ЕУ руководити „нашом жељом да будемо чланови ЕУ, односно жељом да се што више придружујемо ставовима ЕУ, и нашим националним и државним интересима у сваком појединачном случају“.

На питање Данаса због чега, по њему, национални интерес и даље није исто што и европски, и каква је стратегија истрајавања у том правцу ако се имају у виду све учесталији апели представника ЕУ да Србија одмах усклади свој став у односу према Русији и кризи у Украјини, Дачић није одговорио.

Како су за Данас раније објаснили стручњаци из Европске комисије, „уколико одступање од спољне, безбедносне и одбрамбене политике ЕУ по неким важним спољнополитичким питањима опстане дуже време, то може постати озбиљан проблем не само у Бриселу већ и у неким престоницама држава чланица“.

С. Чонградин

(Данас)