Прочитај ми чланак

У Великој Реци код Вучитрна ”избрисана” црква свете Тројице! (ФОТО)

0

Crkva-u-Velikoj-Reci-kod-Vucitrna-srušena-je-još-1999.g.

Од цркве свете Тројице у центру Велике Реке, пет километара десно на путу Вучитрн – Приштина, до 1999. године српског села и великог избегличког насеља Срба из Хрватске у општини Вучитрн, није остао ниједан детаљ који би подсећао да је ту некада била српска светиња. После пет минирања и рушења од 1999. године Албанци су прошле године булдожерима, багерима и камионима у потпуности однели срушену цркву из центра села. Црква је први пут минирана 20. јуна 1999. године, а онда запаљена.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОвде је била црква Свете Тројице у Великој Реци. У једном делу црквеног атара никла је џамија

На делу црквеног имања Албанци су изградили школу и џамију док је други део црквене порте ограђен у полуразваљеној и однетој бодљикавој жици . Сва столетна храстова стабла која су била у близими цркве су посечена и однета.

Црква свете Тројице у Великој Реци почела је да се обнавља 1995. године на темељима старе цркве, коју је 1926. године подигао пуковник српске војске Милан Прибићевић са супругом Ружом. Имала је површину од 360 квадратних метара.

I-crkva-svete-Trojice-u-Đakovici-u-potpunosti-je-izbrisana-sa-lica-zemlje

Ово је дванаеста црква на Косову и Метохији, од укупно 155 срушених и запаљених светиња, која је после јуна 1999. године у потпуности избрисана са лица земље. Тако, од цркава свете Тројице у центру Ђаковице, цркава светог апостола Петра и Павла у Петровцима код К. Каменице, цркве светог Петра и Павла у Краљевици код Подујева и цркве свете Петке у Сувој Реци није остало баш ништа. Са лица земље нестале су и три цркве у Горњем и Доњем Неродимљу као и још четири цркве у Метохији. На месту избрисане цркве у Ђаковици, Албанци су подигли парк са спомеником мајци Терези, а у Петровцима код Косовске Каменице споменик погинулом терористи УЧК.

(srbinaokup.info)