Прочитај ми чланак

Исповест из Украјине: Мирне комшије постају убице

0

415195_donjeck1-beta-ap_f

Ситуација у Доњецкој области на истоку Украјине сваким даном постаје све тежа. „Улице на којима сам одрастао, трчао и играо се као дете сада су у барикадама. Чује се пуцњава, многи су страдали. Људи остају без посла, фирме и радње се затварају, не знамо како ћемо сутра прехранити децу“, описао је ситуацију у Украјини за „Блиц“ Михаил Консуков, инжењер из Доњецка.

Када су почеле прве демонстрације на кијевском Мајдану, ретко ко је од житеља источне Украјине мислио да ће се сукоби пренети и на њихове улице, а камоли да ће прерасти у прави рат. А грађани кажу да је у питању баш рат, и то онај најгори – грађански.

„Било је ситних комшијских несугласица, али смо сви годинама живели у миру. Не могу да верујем да су до јуче мирни људи узели оружје у руке. Има уличних борби и често се чује пуцњава“, каже Консуков.

Он наглашава да му изузетно тешко пада чињеница да сада мора да размишља ког су порекла његове комшије и да пази којим улицама свог родног града пролази. Поред повремених уличних сукоба, долази и до сукоба проруских активиста и специјалних јединица украјинске војске, али чини се да грађане ипак највише муче финансијски проблеми. Плате касне, пензије су смањене, а људи масовно остају без посла.

Доњецк је традиционално био индустријски град чије је становништво углавном радило у многобројним фабрикама за производњу метала, тешких машина, хемије, а веома су ангажовани и у пољопривередној производњи.

Пре самопроглашења Народне републике, прича Консуков, Доњецк је био град који се најбрже развијао у Украјини, али је становницима сметало што је већина новца који су они зарађивали ишло директно у Кијев.

„Украјина финансијски много зависи од њених источних делова, па нам је сметало што је сав приход ишао у главни град. Доњецку није остајало скоро ништа иако смо свашта производили. Али сада је ситуација још гора, јер је већина странаца и бизнисмена са запада земље повукла све своје инвестиције“, каже Консуков.

Његова супруга недавно је остала без посла у фризерском салону, јер га је власница из Кијева затворила. Неке банке су већ затвориле своја представништва у граду, а и привредници не желе да ризикују како са великим инвестицијама, тако и са мањим радњама које свакодневно страдају и пале се у уличним борбама.

На пумпама Доњецка све чешће нема горива, а на банкоматима можете да подигнете само ограничену суму новца. У продавницама још није почела несташица хране и основних потрепштина, али са рафова великом брзином нестају уље, шећер и брашно. Људи страхују са своје животе и егзистенцију.

„Заправо, ја не знам ко се за шта више бори. Шта год да је у питању, ово је превисока цена коју ће на крају платити обични грађани.“, закључује Консуков.

(Вести онлајн)