Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА: ПРЕКИПЕЛО ИМ – радничке милиције преузимају контролу над Маријипољом! (Из часа у час)

0

Неколико запослених у канцеларији Црвеног крста у Доњецку ухапшено је због сумње за шпијунажу.

Гувернер региона Херсон у Украјини Јуриј Одарченко изазвао је гнев јавности када је на церемонији поводом Дана победе назвао Адолфа Хитлера ослободиоцем, а совјетског лидера Јосифа Стаљина тиранином.

Потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин саопштио је да се вратио у Москву из Придњестровља иако су украјински пресретачи приморали његов авион да се врати у Кишињев.

Украјина подигла два авиона Миг-29 да би принудила авион са руском делегацијом да се врати у Кишњиев.Руска амбасада у Кишињеву рекла је за Итар-Тас с да Рогозин мора да је отпутовао у Москву редовним летом и да се није налазио у авиону који су пресрели изнад Украјине.Рогозин је раније у току дана на Твитеру објавио да Украјина и Румунија не дозвољавају пролазак његовом авиону преко њиховог ваздушног простора.

„Румунија је на захтев САД затворила мом авиону ваздушни простор. Украјина поново не дозвољава пролаз. Следећи пут ићи ћу авионом ТУ-160 (руски суперсонични стратешки бомбардер-носач ракета)“, написао је Рогозин на свом Твитер налогу, а пренео „Глас Русије“.

23:30 Самоодбрана у Доњецку : Возила Црвеног крста превозе фашисте Десног сектора

Присталице федерализације Украјине у Доњецку тврде да имају доказе да су два запљењена возила Црвеног крста превозила активисте „Десног сектора“.

Проруски активисти тврде да су ова возила опремљена са оклопним стаклима, да медицинари, који су били у њима, имали само значке без печата и да нису умели да одговоре на основна питања везана за медицину.

Такође, праћењем ових возила установљено је да су шофери стално мењани, чим би возило Црвеног крста изашло из града или би ушло у возни парк једне НВО организације из ЕУ.

Возила Црвеног крста су запљењена и послата у Маријипољу, пошто су тамо због великог броја рањених највише потребна,  а медицинари који су били у овим аутомобилима, су притворени и омогућено им је да ступе у контак са својим адвокатима, каже се у саопштењу Самоосбране Доњецка.

ukrajina rudari55

22:30 РАДНИЧКЕ МИЛИЦИЈЕ ЋЕ ЧУВАТИ МАРИЈИПОЉ ОД КИЈЕВСКИХ БАНДИ

Највећи рударски и металуршки холдинг у Украјини је издао саопштење у коме најавује стварање маријипољске милиције из редаова запослених из тог металуршког гиганта .

„Догађаји у Маријипољу су поново показали да због тренутних сукоба највише трпи и пати мирољубиво радно становништво. У граду је крвопролиће, градски живот је парализован и уништена је градска власт. Прекинут је континуирани рад топионица,  а рад нашег колектива не доноси само плату људима у Маријипољу, већ је економска основа за цео Доњецки регион и сву Украјину“ , – пише на сајту овог највећег привредног гиганта у Украјини.

„У циљу одржавања реда у Маријипољу, холдинг група „Метинвест“ у сарадњи са локалном милицијом ствара одреде милиције из реда запослених из нашег металуршког холдинга. Од сутра, ови ће одреди почети патролирање градом и заштиту цивилу од пљачкаша и криминалаца који су дошли изван и делују тренутно у граду, “ – каже се даље у саопштењу .

Холдинг група „Метинвест“ такође у саопштењу позива пучистичке власти у Кијеву да зауставе крвопролиће у градовима Донбаса, да признају своје фаталне грешке почињене у Маријипољу и другим градовима источне Украјине, да повуку своје парамилитарне јединице, те да започну дијалог са грађанима да би чули аутентични глас Донбаса, закључује се на крају у саопштењу овог украјинског гиганта

22:00 За последња два дана на истоку Украјине погинуло од 40 до 100 људи

Присталице федерализације Украјине тврде да је у специјалној операцији украјинске војске у Мариупољу током последња два дана погинуло, према различитим изворима, од 40 до 100 људи.

Заменик руководиоца народне самоодбране Мирослав Руденко рекао је за РИА Новости, да је 9. маја Национална гарда напала градско одељење полиције.

„Та полиција, која није прешла на страну хунте, која није пуцала у народ, на њу су практично пуцали. И на људе, који су стајали, штитили то одељење, односно грађане, и на њих су пуцали, рекао је он. Према речима Руденка, током специјалне операције у петак, животе је изгубило скоро 40 људи, припадника милиције и цивила.

Један од координатора Централне бирачке комисије Доњецке Народне Републике Сергеј Бешуља рекао је да је број жртава већи.

„У борбеним дејствима у Мариупољу јуче и данас убијено је 99 људи,а 119 тешко рањено и они се налазе у болницама, рекао је он.

21:30 Пар стотина људи окупило се на митингу подршке проруским снагама у Мадриду

Учесника протеста било је према различитим подацима од 300 до хиљаду људи, демонстранти су скандирали пароле које осуђују националистичке групе у Украјини, и стали у заштиту народне самоодбране.

Стотине људи окупило се испред зграде амбасаде Украјине у Мадриду на антифашистичком протесту због недавних трагичних догађаја у Одеси.

Митинг, који су шпанске власти одобриле, одржан је под паролом „Против фашизма и империјализма у Украјини“, а учествовало је према разним проценама, од 300 до хиљаду људи. Учесници протеста скандирали су пароле које осуђују националистичке групе у Украјини. Они су такође изразили подршку народној самоодбрани.

Једна од учесница протеста, Хулиа, нагласила је да „светска заједница не треба да допусти ширење фашизма, као што се то догодило у Украјини. „Изражавамо саучешће члановима породица и пријатељима жртава трагедије у Одеси, ми смо са њима у нашим мислима“.

Протест је трајао око сат времена, сукоба са полицијом и повређених није било.

21: 00 БРАНКО КРИВОКАПИЋ ПОЗВАО ИСТОК УКРАЈИНЕ ДА ОТКАЖЕ РЕФЕРЕНДУМ

Председник Парламентарне скупштине ОЕБС Ранко Кривокапић позвао је данас проруске снаге у Доњецкој и Луганској области на истоку Украјине да откажу планиране референдуме о независности, заказане за сутра.

„Идеја да ће се на такозваним референдумима одржати слободно и фер гласање је апсурдна. Не само да су ови референдуми потпуно незаконити у очима међународне заједнице, него ће се одржати и у атмосфери страха, насиља и безакоња, услед чега се многи грађани сигурно ни неће појавити на гласачким местима“, истакао је Кривокапић.

„Позивам де факто власти у Доњецку и Луганску да откажу ове такозване референдуме. Уместо тога, сви у Украјини би требало да се фокусирају на гласање 25. маја, кад та земља бира новог председника“, наводи се у саопштењу ОЕБС-а.

20:45 Проруски активисти у Маријупољу отели су данас једно оклопно возило и одвезли га у непознатом правцу

20:30 KИЈЕВ ЗАБРАНИО УЛАЗ РУСКОМ МИТРОПОЛИТУ ИЛАРИОНУ

Руском митрополиту Илариону Волоколамском није дозвољен улаз у Украјину и морао је са аеродрома да се врати кући.

Митрополит Иларион, шеф одељења за спољне везе Московске патријаршије, слетео је синоћ на аеродром у Дњепропетровску, ради учешћа на церемонији обележавања 75. годишњице митрополије Дњетропетровске, јавила је агенција Итар Тасс.

Пучистичке власти су зауставиле руског митрополита приликом пасошке контроле на аеродрому Дњетропетровск и дали му писмено обавештење о забрани уласка у Украјину, без образложења такве одлуке.

Пошто није могао да уђе у Украјину, он је на аеродрому пренео поздраве патријарха Кирила митрополиту Иринеју Дњепропетровском и предао му Орден Светог кнеза Данила Московског, после чега је одлетео кући.

20:15 На периферији Славјанска чује се интензивна пуцњава

Ватра из аутоматског оружја и артиљерисјког оруђа отворена је вечерас на периферији Славјанска, где се сутра одржава референдум.

У штабу самоодбране Славјанска саопштено је да је до пуцњаве дошло на контролном пункту у рејону села Андрејевка. Овај контролни пункт више пута су гађали војници под контролом Кијевских власти.

20:00 У Мариупољу почело превремено референдумско гласање

Гласање на референдуму о статусу региона Доњецке области почело је превремено гласање, због опасноси почетка нове фазе специјалне операције украјинских војно-полицијских снага, изјавио је један од координатора Централне изборне комисије самопроглашене Доњецке републике Сергеј Бешуља.

Он је додао да дејства украјинске војске у граду само појачавају жељу локалног становништва да свој глас да за државну самосталност региона. Према његовим информацијама самосталност Донбаса подржава 95% грађана.

ukrajina marijpoljj28

19:30 Кијевске војно-полицијске снаге концентришу војну технику око Луганска

Кијевске војно-полицијске снаге концентришу војну технику око Луганска, уочи гласања на референдуму о статусу Луганске области, изјавио је народни губернатор региона Валериј Болотов на брифингу.

„Имамо информацију да се из правца Старобељска (град у Луганској области) креће 30 пешадијских борбених возила и десетак оклопних транспортера. Односно снаге стижу са свих страна, рекао је Болотов. Према његовим речима украјинске власти говоре да се ова техника шаље према украјинско-руској граници, али маршруте њихових кретања говоре о томе, да она „пре свега опкољава Луганск“.

У Доњецкој и Луганској области 11. маја треба да буде одржан референдум о статусу региона.

krim 10

19:00 Руска влада за Крим издвојила више од 1,5 милијарди долара

Руска влада одобрила је нацрт налога за обезбеђење дотација из федералног буџета у 2014. години, у висини од преко 1,5 милијарде долара, за две административне јединице, Републику Крим и Севастопољ, образоване на територији Крима.

Средства ће бити усмерена на „балансирање буџета“ тих територија.

18:30 Руски министар културе изјавио да су украјинске власти вратиле његов авион

Министар културе РФ Владимир Медински изјавио је да украјинске власти нису дозволе пролазак авиона, у коме се налазила руска делегација на челу са њим, а која се враћала у Москву, из посете Кишињеву, и да су их приморали да се врате.

Према његовим речима Украјина је делегацији РФ, у чијем саставу су били посланици Државне думе РФ, министарства спољних послова и владе, прво дозволила – прелет, а потом се предомислила и вратила их.

18:00 Виталиј Кличко и Евровизија

Бивши боксерски шампион Виталиј Кличко, позвао је Европљане да вечерас гласају за Украјину у финалу Евровизије.

„Музика је исто као и спорт, јер има моћ да спаја људе. У овој историјској ситуацији у којој се налази Украјина, велику подршку би представљало гласање Европљана за представницу из Украјине“, рекао је Кличко.

 17:45 Проруски демонстранти голим рукама зауставили украјински тенк у граду Маријупољ.

17:30 Народни градоначелник Славјанска изјавио да не комуницира са руководством РФ

Народни градоначелник Славјанска Вјачеслав Пономарјов изјавио је да није у контакту са руководством Русије, народна самоодбрана војну помоћ не добија од Русије.

Пономарјов је прецизирао да присталице федерализације оружјем снабедавају „украјинска војска и Служба безбедности Украјине“, имајући у виду трофеје.

Najdžel Faradž_b

16:30 Британски парламентарац: Кризу у Украјини изазвали ЕУ и Лондон

Члан Европског парламента, лидер Британске партије независности Најџел Фараџ сматра да су премијер Дејвид Камерон и министар спољних послова Вилијам Хејг одиграли важну улогу у развоју украјинске кризе.

Украјинску кризу изазвали су Европска унија и британска влада, изјавио је лидер Британске партије независности Најџел Фараџ, члан Европског парламнета, у ексклузивном интервјуу датом агенцији РИА Новости током боравка у Единбургу.

„ЕУ је у доброј мери изазвао нестабилност у Украјини, када је предложио овој земљи придруживање. Исто то се може рећи и за НАТО“, рекао је Најџел Фараџ.

 Осим тога, лидер британске партије сматра да су британски премијер Дејвид Камерон и министар спољних послова Вилијам Хејг „одиграли важну улогу“ у кризи у Украјини.

„У неверици гледате шта се догађа. Ако „убадате“ руског медведа штапом обавезно ће уследити узвратна реакције. Веома ми је жао што се тако нешто догађа“, изјавио је Фараџ.

16:00 Генерални секретар НАТО оправдава специјалну операцију у Украјини правом на одбрану територије

Стални представник РФ при НАТО Александар Грушко написао је на свом твитер налогу да генерални секретар алијанске Андерс Фог Расмусен оправдава специјалну операцију против противника кијевских власти на југоистоку Украјине, називајући је правом државе на одбрану своје територије.

У марту на истоку Украјине, у Доњецку, Харкову и Луганску, почели су митинзи присталица федерализације, незадовољних деловањем нових кијевских власти. Касније су се протести проширили на низ градова Доњецке и Луганске области. Од средине априла кијевске власти спроводе против демонстраната специјалну операцију у коју су укључене оружане снаге.

15:30 Немачка и Француска би могле да уведу нове санкције Русији

Немачка и Француска планирају да уведу нове санкције Русији, ако председнички избори у Украјини заказани за 25. мај не буду одржани.

„Спремни смо да уведемо додатне санкције Русији“, рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел.

„Ако не буду спроведени међународно признати председнички избори, то неизбежно може довести до даље дестабилизације ситуације у земљи“, каже се у саопштењу.

15:00 Власти ДНР спремне на разговор са Кијевом само ако прекине војно-полицијску операцију

Власти Доњецке Народне Републике могле да би да размотре могућности преговора са кијевским властима само ако одустану од агресивних решења конфликта, изјавио је копредседник владе ДНР Мирослав Руденко.

„О било каквим преговорима могуће је говорити само ако кијевске власти престану са агресивним дејствима, повуку трупе и буду спремни да воде миран дијалог“, рекао је Руденко.

Он је такође нагласио да сумња у намеру Кијева да мирно реши конфликт. „За сада видимо једино да су расположени за ескалацију“.

14:30 Донбас јавља да је спреман за одржавање референдума

Већи део Донбаса у Украјини спреман је за одржавање референдума о статусу региона 11. маја, изјавио је копредседник владе Доњецке Народне Републике Мирослав Руденко.

По његовим речима „градови Славјанск и Донбас први су узели листиће“.

„Одређене тешкоће могу биит само у оним местима, која су изложена озбиљној агресији, као што је Мариупољ, или региони који се налазе на западу, у којима постоје украјинске формације, где се националисти осећају повлашћено“, нагласио је Руденко.

14:00 ТУРЧИНОВ: Већина становника истока Украјине против кијевске власти

Пучистички председник Украјине Александар Турчинов изјавио је у суботу да је специјална операција на истоку Украјине знатно отежана због протеста локалног становништва.

Вршилац дужности председника Украјине нагласио је да „успорено напредовање специјалне операције условљено тиме што се не жели наношење штете цивилном становништву“.

Турчинов је нагласио да је прослава Дана победе 9. маја у Украјини „била достојанствена, изузев источног дела земље, посебно у граду Мариупољу.

Деветог маја у Мариупољ су ушле јединице украјинских војно-полицијских снага на оклопним возилима, они су покушали да узму под контролу седиште полиције. Према најновијим подацима, током операције седморо људи је погинуло, а 39 рањено.

ukrajina-marijupolj-oklopno-vozilo-reuters-1399645180-493651

13.33 Румунија и Украјина забраниле пролаз Дмитрију Рогозину

– Потпредседник руске владе и специјални представник председника Русије за Придњестровље Дмитриј Рогозин, који се налази у посети Тираспољу, саопштио данас да Украјина и Румунија не дозвољавају пролазак његовом авиону преко њиховог ваздушног простора.

12:45 – Данас дан жалости у Маријупољу због јучерашњих жртава

ДОЊЕЦК – У Маријупољу, у Доњецкој области на истоку Украјине, данас је проглашен дан жалости због жртава јучерашњих сукоба, саопштила је градска скупштина, изражавајући саучешће породицама жртава.

У међувремену је прес служба украјинске Националне гарде саопштила да су се њене јединице повукле из центра Маријупоља да не би провоцирале проруске снаге и да би осигурале безбедност цивилног становништва

„Од осам сати јутрос у граду Маријупољу је и даље напето. Команда и припадници украјинске Националне гарде чине све што је у њиховој моћи да стабилизују ситуацију у граду”, наводи се у саопштењу које преноси „Глас Русије”. 

11:35 – Украјина повећава трошкове за војску на рачун здравства

Раст трошкова за одбрану Украјине са циљем „очувања државне независности земље“ биће надокнађен слабијим финансирањем социјалне сфере, изјавио је вршилац дужности министра финансија Украјине Александар Шлапак.

Према његовим речима последњих година оружане снаге Украјине финансиране су према статичном принципу.

„Од јануара 2014. године, када је одобрен буџет за војску, трошкови су повећани 50%. Међутим, то је свеједно недовољно“, нагласио је Шлапак.

Због повећаних издвајања за војску украјинске власти планирају да смање трошкове за здравство, аграрни сектор, као и у социјалној сфери, изјавио је министар. 

10:49 – Власт у Кијеву спремна на преговоре

Власт је спремна на преговоре са представницима региона на истоку Украјине, посебно са Донбасом, изјавио је в.д. председника Александар Турчинов.

„Спремни смо да седнемо за преговарачки сто“, рекао је Турчинов. Он је такође подсетио на заједничу иницијативу са в.д. премијера Украјине Арсенијем Јацењуком о одржавању округлих столова националног јединства у целој земљи и ускоро у Кијеву.

Поред тога Турчинов је рекао да без обзира на све Украјина иде путем децентрализације: Идемо путем реалног јачања локалне саоуправе, јачања региона, финансијског и политичког. Заинтересовани смо за јаке регионе, који могу да прихвате одговорност за своје одлуке. Тим путем идемо и у припремама за промене Устава.

10:44 – У Мариупољу нису примили авион за евакуацију рањеног новинара RT

У Мариупољу су одбили да приме на аеродром авион, који је послан ради евакуације рањеног новинара ТВ канала Russia Today.

МОСКВА, 9. мај – РИА Новости. Немачки медицински авион, који је ТВ канал RT намеравао да изнајми ради евакуације свог рањеног хонорарног новинара, није примљен на аеродром у Мариупољу, саопштио је ТВ канал.

10:39 – Западни медији: У Русији се одиграла патриотска револуција

Западна издања не жале речи приликом описивања параде на Црвеном тргу и у Севастопољу.

МОСКВА, 9. мај –РИА Новости. На десетине хиљада људи је скандирало „Русија!“, „Победа!“, „Хвала“, док су хиљаде војника, 60 јединица оклопних возила, колоне ветерана пролазиле испред њих у току два сата. Тако описује параду у Севастопољу британски The Guardian.

Он подсећа да се за припајање Крима Русији изјаснило 97% његових становника.

Новине цитирају изјаве људи, које су њихови новинари анкетирали на улицама града. 

10:40 – Снимак проруских демонстраната који су голим рукама зауставили тенк

У току дана, украјински тенкови су ушли у центар града, али група грађана је један од њих успела да заустави, док су други заробили.

Група људи је спонтано притрчала тенку, и зауставила га док се он кретао улицама Маријупоља.

Овај тенк је успео да се ослободи од демонстраната тако што је испалио неколико метака упозорења.

У одвојеном инциденту, грађани су успели да заробе један од текова. Најпре су му блокирали пут, а онда се узверали уз њега.

Раша тудеј јавља да нико није повређен током овог инцидента.

10:20 – Припреме за референдум и војна офанзива

КИЈЕВ – У источној Украјини данас су у току припреме за сутрашњи референдум о независности, који су расписали проруски федералисти, док украјинска војска наставља са војном офанзивом против њих.

Проруске снаге су решиле да спроведу план о референдуму иако је руски председник Владимир Путин ове недеље апеловао на проруске снаге у источној Украјини да одложе референдуме.

Бирачи ће на сутрашњем референдуму одговарати на питање да ли желе да индустријски регион Доњецка треба да добије независност од Кијева, а многи сматрају да ће то бити увод у припајање Русији.

Сличан референдум ће бити одржан у суседном региону Луганска.

У та два региона укупно живи 7,3 милиона људи, а читава Украјина има 46 милиона становника, наводи АФП.

Лидер проруских снага у Доњецку Денис Пушилин је изјавио да ће референдум бити одржан у „90 одсто градова у региону“ и да се очекује одзив од 60 одсто бирача

23:30 У МАРИЈУПОЉУ ПРОРУСКЕ СНАГЕ ПОТУКЛЕ ФАШИСТЕ ДЕСНОГА СЕКТОРА

Како јављају руски медији Маријупољ је прешао под контролу проруских федералиста. Национална гарда и специјалци су запалили зграду градске управе и потом су напустили град, покупивши своје убијене и рањене. Украјински медији признају да је град је ван контроле кијевских снага.

Тренутно се национална гарда евакуише из града, плашећи се освете људи. Мештани у граду подижу барикаде.

Једно оклопно возило које су заробили припадници самоодбране Маријупоља, померено је помоћу тешких камиона ближе згради градске управе и на њему је подигнита застава Доњецке републике.

22:30 НАРОДНИ БУНТ (УКРАЈИНА): Житељи Херсона хтели да претуку кијевског губернатора (Видео)

Херсонски губернатор, Јуриј Ордаченко, кога су поставили пучисти из Кијева је током говора на празничној свечаности помислио да је данашњи дан право време да говори о Хитлеру.

Диктатору и најстрашнијем убици у историји човечанства, кијевски губернатор је одлучио да захвали за покушај да ослободи Украјину из „комунистичког ропства“. ВИШЕ О ТОМЕ ПРОЧИТАЈ – ОВДЕ.

21:30 Медији: Немци се плаше да ће украјинска криза прерасти у рат

Према анкетама, више од 70% становника Немачке изражава озбиљну забринутост у вези са ескалацијом украјинског конфликта.

71% анкетираних изражава озбиљну забринутост или врло озбиљну забринутост у вези са ескалацијом украјинског конфликта. Око 20% је мало забринуто догађајима и само 5% нема никаквих страхова. Ове податке је објавио сајт ТВ и радио компаније Деутсцхе Wелле.

„Истовремено се за јачање економских санкција против Русије, у случају припајања нових региона Украјине, изјаснило само 33% анкетираних. Око 39% је за преговоре, 22% сматра да ЕУ уопште не треба да се меша“, преноси сајт. Социолошке анкете у Немачкој су се, према писању сајта, спроводиле по наруџбини немачког ТВ канала ЗДФ.

20:45 КРВАВЕ БОРБЕ У МАРИЈОПОЉУ

Пучистичке и фашистичке снаге напале су седиште Министарства унутрашњих послова, коју су претходно ослободиле присталице федерализације. Снаге самоодбране јавиле су да је бар један човек погинуо у дворишту те зграде и да је шесторо повређено. Украјинска полиција раније је саопштила да је 60 проруских федералоста наоружаних аутоматским оружјем, ослободило зграду полиције у Маријупољу.

Улицама Маријупоља буквално тече крв, а фашисти пуцају насумице на људе.

„Најмање један човек је мртав и лежи у дворишту. Он је у цивилу, Нико не долази да га извуче“, казао је за Интерфакс неименовани представник снага самоодбране Маријупоља.Такође је саопштено да је градска влада одбила да се повинује наређењима из Кијева.

Учесници параде поводом Дана победе у Маријопољу, упутили су се ка седишту МУП-а како би спречили фашисте да заузму зграду, објавила је у међувреену агенција Интерфакс.

marijupolje-les-foto-printscreen-1tv-1399646681-493669

20:30 Снаге самоодбране саопштиле да је у Доњецку разоружано 150 припадника армије

Последњих дана украјинска армија проводи велике операције на југоистоку Украјине, како би угушила протесте присталица федерализације, који се нису сложили са насилном сменом власти у Кијеву и залажу се за одржавање референдума о статусу региона.

Снаге самоодбране Доњецка су у петак разоружале и извеле ван града групу војника националне гарде, саопштио је копредседник Доњецке народне републике Мирослав Руденко.

Према његовим речима, припадници армије су се налазили у локалном санаторијуму „Рударске зоре“, на периферији града.

„У санаторијуму се налазио део националне гарде из Кировграда, око 140-150 људи. Они су разоружани. За време акције један припадник гарде је почео да пуца. После тога је гарда предала оружје и протерана ван територије града Доњецка“, рекао је он агенцији и додао да има рањених у тој акцији
ПРОЧИТАЈ СЛЕДЕЋУ СТРАНУ .