Прочитај ми чланак

Запад има планове да балканизује Украјину и Евроазију

0

ukrajina-sad-rusija-karikatura-1

Сталне провокације против Русије од стране САД и њених европских лакеја, могу довести до нежељених последица за Запад. Грађански рат, који покушавају да испровоцирају у Украјини, може гурнути цео регион у крвави рат, који се може раширити и планути под самим носом Европе. Његова ватра може да опржи и Стари Свет.

Изазивање кризе у Украјини је постао одличан начин, а овде су укључени најразноврснији интереси.

Америчком гасном лобију и војно-индустријском комплексу је потребан нови хладни рат, који ће да оправда и обезбеди стабилан раст његовог капитала и инвестиција у развој нових оружја. Са своје стране, НАТО-у, који је нераскидиво везан за војно-индустријски комплекс, такође су потребна средства за сузбијање онога што они зову “руска претња”, како би осигурао да америчко-европске мултинационалне компаније контролишу Евроазију, богату нафтом, гасом и ретким минералима. Али излазак Крима из састава Украјине и његов миран улазак у састав РФ су проузроковали збуњеност на Западу.

Иако је одређени број европских и америчких политичара коначно признао историјске и културне везе које постоје између Крима и Русије (60 година након учињене грешке Никите Хрушчова, Кримчани исправљају историјску неправду), за оне који су одговорни за украјинску трагедију, ствари су на крају кренуле наопако. Чак је страшно и мислити о томе каква будућност очекује народ ове земље.

Већ почињу да се осећају прве економске, политичке и социјалне последице неолибералних препорука Међународног монетарног фонда (ММФ). 27. марта Врховна Рада Украјине на захтев ММФ-а усвојила је пакет “антикризних” закона, који су представљени од стране вршиоца дужности премијера Јацењука. То је учињено како би добили обећану помоћ од ММФ у износу од 27 милијарди долара. Пакет укључује значајне резове у социјалним давањима, смањење бирократије за 10% , замрзавање плата, повећање пореза и цене гаса и тако даље.

Нелегални карактер актуелне власти у Кијеву, мере усвојене у Врховној Ради и прогони становништва руског говорног подручја, довели су, на крају до народног устанка у одређеним деловима земље. Становништво Харковске, Доњецке, Одеске, Луганске и других области побунило се против кијевске владе, на челу са Арсенијем Јацењуком, кога називају преступником, каријеристом, варалицом и издајником.

Већина становништва руског говорног подручја на југо-истоку земље је против грађанског рата и фашизма, захтевајући спровођење референдума, сличног кримском, само овај пут под паролом федерализације. Због неспремности Кијева да испуни ове захтеве, демонстранти су прогласили народне републике, основали групе за самоодбрану, формирали барикаде и отворено се обратили за помоћ Русији у случају могућих војних акција од стране кијевских нациста.

barozo-jacenjuk-eston

САД и њихови европски савезници нису оклевали да изразе своју подршку влади Јацењука. Кетрин Ештон, шеф дипломатије ЕУ, решила је да направи превентиван потез и на Русију положи одговорност за дешавања у Украјини. После ње су и САД оптужиле Русију за изазивање сепаратистичког расположења у суседној словенској земљи. У саопштењу америчке администрације се каже да је Барак Обама, у телефонском разговору, замолио Владимира Путина да “искористи свој утицај” на уздржавање проруски настројеног становништва југо-источне Украјине, пребацујући на њега одговорност за “насилно одузимање административних зграда у источном делу земље”. Садашњи домаћин Беле куће је такође упозорио саговорника о могућностима увођења нових санкција. Са друге стране, Путин је позвао свог америчког колегу да искористи све своје могућности ради спречавања употребе силе и крвопролића у Украјини.

Али Кетрин Ештон, која је знала да су снајперисти на Мајдану следили наредбе радикала, као и Обамина администрација, која је финансирала те радикале, показали су безгранични цинизам. Запад покушава да опере руке и ограђује се од украјинске трагедије, стављајући пуну одговорност за оно што се тамо дешава на Русију.

Превентивни потез Кетрин Ештон, подржан од стране западних медија, усмерен је на то да сакрије умешаност САД и ЕУ у државни удар против владе Јануковича, као и њихову подршку нелегалним кијевским властима, које се ослањају на неонацистичке групе “Десни сектор” и “Слобода”. Лицемери из САД и ЕУ, који су јуче подржавали интервенцију и државни удар усмерен против Јануковича, данас осуђују народни устанак у југо-источним регионима Украјине.

Изјаве шефа европске дипломатије и председника САД су у директној вези са недавним војним вежбама НАТО-а и слањем њихових бродова у Балтичко море ради застрашивања Русије. Ове акције, заједно са недавном посетом директора ЦИА-е, Џона Бренана, Кијеву, представљају директну подршку специјалној операцији коју спроводе јединице украјинске војске по наређењу Арсенија Јацењука у југоисточним региониа Украјине. НАТО и ЦИА су наредили својим кијевским лакејима да започну рат против сопственог народа који живи на југо-истоку земље.

Запад очигледно има намеру да у Украјини користи искуство балканизације и прошири сукоб на целу Евроазију ради сузбијања утицаја Русије. Али његове процене се могу показати као погрешне и окренути против западних престоница. Ово је опасна игра, са несагледивим последицама, у том смислу, за целу Европу.

Да ли САД и Европа и даље мисле да је Русија данас иста као у доба Јељцина и бомбардовања Југославије у касним 90-им? Да ли Запад сматра да ће Русија и њени савезници поново седети скрштених руку, мирно посматрајући још један војни сукоб поред свог дворишта?

Председник Владимир Путин, који се доказао као најумнији, најмирнији и најпрагматичнији од свих лидера у региону, разуме све лукаве махинације Запада.

Русија се поново самоуверено декларише као моћна светска сила. Иако је руска влада показала да је више од било кога заинтересована за одржавање мира у региону и мирно решавање украјинске кризе (и чак је спремна да пружи финансијску помоћ Украјини) и иступа у корист разумевања са земљама ЕУ, она неће оклевати да користи своју војну моћ да заштити сопствене и интересе свог народа.

(rusazia.net – Превела: Наталија Кљајић)