• Почетна
  • ВИДЕО
  • УКРАЈИНА: Руски бомбардери изнад Крима (Видео, Из часа у час)
Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА: Руски бомбардери изнад Крима (Видео, Из часа у час)

0

donjeck-1

Русија планира да са војним снагама уђе у Украјину у наредних 48 сати са циљем да заштити свој народ. Уколико се наставе напади радикалних десничарских група на проруске демонстрате.

Снаге самоодбрне Славјанска одбациле су од града трупе Националне гарде Украјине, јавља Раша тудеј.

Присталице федерализације успеле су да очисте шуму у предграђу од украјинских војника и фашиста Десног сектора.

Представник снага самоодбране Јевгениј Горбик казао је за Итар-Тасс да је следећи корак преузимање контроле над полицијским контролним пунктом и бензинском станицом на крају Славјанска, коју сад држе украјинске снаге.

„Према нашим подацима, тамо су постављена оклопна возила. Ако има пешадије, отераћемо је“, казао је Горбик.

„Сада су се снаге безбедности укопале на улазу у Славјанск. Намеравамо да их одувамо оданде“, каже представник самоодбране.

23:30 КОНСТАТИНОВКА: НАЦИОНАЛНА ГАРДА ПУЦАЛА НА БАРИКАДЕ ИЗ ОКЛОПНИХ ВОЗИЛА

Припадници украјинске Националне гарде пришли су са четири оклопна возила БТР барикадама на путу испред Костантиновке, из правца Дружковке, и отворили ватру на ненаоружане припаднике самоодбране, а затим се упутили ка Доњецку.

Из правца Червоње чују се пуцњи, а у околини констатиновке телевизије примећени су снајперисти. У Констатиновки су се сукобиле снаге лојалне пучистима у Кијеву и Самоодбране Донбаса.

23:00 ФАШИСТИ ПРОТЕСТОВАЛИ ЗБОГ ОСЛОБАЂАЊА ФЕДЕРАЛИСТА

Припадници украјинског ултранационалистичког „Десног сектора“ и представници такозване самоодбране Мајдана блокирали су вечерас зграду регионалне милиције у Одеси, протестујући због пуштања на слободу присталица федерализације који су притворени у нередима 2. маја.

Неколико стотина активиста те две организације, носећи маске, шлемове, палице, ланце, дошли су до зграде регионалне милиције.

Нови шеф регионалне милиције генерал мајор Иван Катеринчук, који је на ту функцију именован раније данас, изашао је пред окупљене и рекао да је био у Мајдану и да је за јединство Украјине а против поделе земље.

Он је истакао да је посао милиције да спречи ескалацију ситуације и смрт људи, и учини све што може да спречи сукобљавања разних група демонстраната.

22:30 Путин и Меркел разговарали о ситуацији у Украјини

Председник РФ Владимир Путин је телефоном разговарао са канцлером Немачке Англеом Меркел о кризној ситуацији у Украјини, саопштила је прес-служба Кремља.

Меркел је изразила задовољство сарадњом руске стране приликом ослобађања ухапшених у Доњецкој области војних посматрача ОЕБС из неколико европских земаља, укључујући и Немачку.

Путин и Меркел су истакли важност усвајања ефикасних међународних мера, пре свега по линији ОЕБС-а, које су усмерене на смањење затегнутости у Украјини.

Председник РФ је истакао неопходност успостављања директног дијалога између садашњих власти у Кијеву и представника југоисточних региона земље.

21:30 КРАМАТОРСК: ИЗГОРЕЛА ЗГРАДА СБУ

Зграда Службе безбедности Украјине у Краматорску је изгорела у пожару. Управљање зградом преузели су јуче припадници Националне гарде, нове војне јединице Украјине.

Rusija_Bombarder_Tu95_AFP_01V21:15 РУСКИ БОМБАРДЕРИ И ТРАНСПОРТНИ АВИОНИ ВИЂЕНИ ИЗНАД КРИМА

Неколико десетина руских авиона уочено је на небу изнад полуострва Крим, рекли су данас очевици и експерти за АФП.

Према руским медијима, председник Русије Владимир Путин требало би да посети Крим, након војне параде у Москви у петак када Русија прославља победу над нацистичком Немачком у Другом светском рату, пренела је француска агенција.

Неименовани локални стручњак за авијацију рекао је да је у суботу изнад Симферопоља видео већи број авиона, укључујући суперсоничне тешке стратешке бомбардере и велике војне транспортне летелице.

„Мало смо се уплашили“, рекла је локални становник Арзи Каибулаева за АФП, додајући „деца су била заплашена“.

Она је рекла да су авиони летели ниско и да су неки од њих виђени како се у ваздуху допуњавају горивом.

lugansk-pororuski-aktivista-foto-ap-1399215491-490733

21: 00 КИЈЕВСКА ВОЈСКА БЛОКИРАЛА ГЛАВНИ ПУТ ПРЕМА СЛАВЈАНСКУ

Украјинска војска је данас блокирала главни пут према граду Славјанску, стежући све јаче обруч око њега, навели су проруски побуњеници који контролишу град.

„Град је потпуно опкољен“, рекла је портпаролка побуњеника Стела Корочева, преноси АФП.

Славјански који је постао епицентар побуњеничке активности у источним регионима Украјине, постао је мета украјинске војске која настоји да поврати контролу над више од десетак градова под контролом проруских федералиста.

Од петка је украјинска војска појачала офанзиву на Славјанск, а у тим нападима је, како наводе побуњеници, погинуло најмање пет особа као и четири украјинска војника, преноси АФП.

20:45 – НА ЗАПАДУ ИНФОРМАТИВНА БЛОКАДА ЗА ДОГАЂАЈЕ ИЗ УКРАЈИНЕ

На Западу је уведена фактичка информативна блокада за сведочанства о трагичним догађајима у Украјини, оценило је данас руско Министарство иностраних послова.

„Индикативно је да чак ни у круговима ОЕБС-а нико не зна да се данас у Украјини пролива крв и да војска пуца на ненаоружане људе. О каквој слободи изражавања и медијама може да се говори у таквим околностима“, наводи се у саопштењу.

20:30 Луганск: Ухапшена 3 непозната нападача, који су пуцали на присталице федерализације

Присталице федерализације су у Луганску ухапсиле 3 непозната нападача, који су почели да пуцају на људе на барикадама испред зграде локалне управе Службе безбедности Украјине.

У центру Луганска опет се чује пуцњава, јавља дописник Газете. Прича се да су рањена тројица присталица федерализације, али нема званичне потврде. Такође се прича да су по граду примећени снајперисти.

Присталице федерализације су нешто раније заузеле војни комитет. У суботу је „народни губернатор“ Луганске области Валериј Болотов објавио увођење ванредног стања и полицијског часа од 23.00-06.00 на територији целог региона. У току је мобилизација мушког становништва.

Ситуация в Донецке

19:45 Градоначелник Доњецка предао овлашћења присталицама федерализације

Заменик руководиоца Народне војске Донбаса Сергеј Циплаков је телефоном изјавио за РИА Новости да „се сада цели Доњецк узима под контролу са свим административним зградама“. Раније су присталице федерализације заузеле војно тужилаштво Доњецка и Лењинског регионалног извршног комитета. Истовремено се говори да није било никаквог отпора.

Градоначелник Доњецка Александар Лукјанченко је добровољно предао овлашћења и кључеве од зграде извршног комитета присталицама федерализације, изјавио је телефоном за РИА Новости представник прес-службе Доњецке народне републике.

„Власт прелази у народне руке и зато су и предати кључеви (од зграде извршног комитета). Дошли су мирни људи и понудили да се предају овлашћења. Човек је то и урадио. Све се одиграло сасвим мирно“, саопштено је у прес-служби.

Заменик руководиоца Народне војске Донбаса Сергеј Циплаков је телефоном изјавио за РИА Новости да „се сада цели Доњецк узима под контролу са свим административним зградама. Сада сви прелазе на нашу страну и само армија и терористи из „Десног сектора“ могу још правити провокације и масакре“, рекао је Циплаков.

Присталице федерализације су раније заузеле зграде војног тужилаштва Доњецка и и Лењинског регионалног извршног комитета. У прес служби је истакнуто да нико није прућао отпор.

19: 15 Федералисти заузели зграду Војног тужилаштва у Доњецку

Присталице федерализације у Доњецку ушли су у зграду Војног тужилаштва, јавља РИА Новости позивајући се на прес службу Народне Републике Доњецк. Отпора није било па је све прошло мирно.

17.57 Канада прети санкцијама

– Премијер Канаде Стивен Харпер изјавио је да ће његова земља увести додатне санкције против Русије, јавља РИА Новости. Тим додатним мерама биће погођено 11 субјеката, наводи се у његовом кабинету. Није рекао о коме се рати нити да ли су то званичници или и предузећа.

17.30 Ухапшено троје фашиста

– Снаге самоодбране Луганска ухапсиле су тројицу људи који су отворили паљбу по њима на барикадама испред зграде Службе безбедности, јавља Раша тудеј. Једног грађанина успели су да ране, а брзо су ухапшени.

17.19 Власти Доњетска формирају војни пук од 800 људи

–  Власти Народне Републике Доњецка саопштиле су да ће формирати први војни пук. „Донета је одлука да се формира доњецк пук. Већ ћемо одлучити шта ће му бити задаци“, казао је функционер те непризнате републике Николај Солнцев. Али оно што се зна јесте да ће пук имати више од 800 људи и да ће ујединити снаге самоодбране.

16:10 Одеса је руски град

Демонстранти у Одеси успели су да натерају полицију да пусти на слободу 160 њихових суграђана, ухапшених 2. маја током нереда у којима је живо спаљено 46 људи, јавља Раша тудеј.

– „Сада узвикују ‘Одеса је руски град!'“, објавио је на Твитеру новинар Хауард Ејмос, који се налази у Одеси. 

15.27 ПИВО ИЗ ЛАВОВА

– Вођа организације „Харковски рад“ Павел Тишченко предложио је грађанима данас ма митингу да испросипају неколико боца пива из Лавова јер произвођачи из западне Украјине наводно додају у њега неке супстанце које снажно утичу на организам. Учесници митинга су му рекли да му на памет не падне да просипа пиво по земљи јер неће да наредна три сата удишу смрдљива испарења.

14.55 Демонстранти у Одеси траже ослобађање затвореника

– Демонстранти у Одеси блокирали су зграду полиције и траже ослобађање затворенике, јавља Итар-Тасс. Више од стотину људи блокирало је Преображенску улицу, у којој се налази зграда полиције. Демонстранти траже да сви људи ухапшени 2. маја, који чекају да буду послати у Окружни суд, сместа буду ослобођени.

14:45 Борбе око Славјанска

Одреди Самоодбране воде борбе са кијевским снагама на рубу града Славјанска у региону Доњецк. Самоодбрана саопштава да ће гурнути трупе из града.

„Било је пуцњаве у близини железничке станице око пре пола сата. Одатле је прешла у Малиновка округ,“ рекао је представник Самоодбране Интерфаксу.

14:35 Славјанск

14:15 Кијевске трупе код Славјанска

14:10 Барикаде испред зграде СБ у Доњецку

14:05 МСП РФ захтева од ОЕБС и Савета Европе да дају објективну оцену догађаја у Украјини

У министарству спољних послова је саопштено да у време када „украјински казнени одреди“ проводе своју операцију у источној Украјини, „чистећи нека места и блокирајући друге градове“, на Западу је уведена фактичка информациона блокада трагичних догађаја у овој земљи.

„Битно је да ни у круговима ОЕБС-а нико не зна да се данас у Украјини лије крв и армија пуца на ненаоружане људе. О којој слободи говора и медија се може говорити у таквим условима?“, поставља се питање у министарству.

„Захтевамо да одговарајући институти ОЕБС-а и Савета Европе хитно дају објективну оцену догађаја у Украјини“, стоји у саопштењу, које је објављено на сајту МСП РФ.

14:00 – Милошевићеве слике на барикадама проруских активиста у Краматорску

milosevic-barikada

13:55 Пункт у Андрејевци

13:35 Јацењук наложио Државном тужилаштву да истражи смрт људи у Одеси

Арсениј Јацењук је наложио да се формира оперативно-истражна бригада свих јединица. Јацењук је рекао да су десетине жртава у граду испровоцирана, добро припремљена акција. То је трагедија за целу Украјину.

У петак је у Одеси у сукобима и пожару у Дому синдиката, где су се од радикала скривали активисти „антимајдана“, погинуло више од 40 људи, а око 200 је рањено. Очевици кажу да припадници полиције нису покушали ни да спрече сукобе и убиство људи. У Украјини је обављен дан жалости. Јацењук је раније у интервјуу BBC оптужио МУП Украјине, јер није успео да спречи трагедију.

„Оцену рада припадника полиције ће дати тужилаштво. Ја сам се обратио како би пренео истрагу непосредно у централни апарат – у главни истражни комитет Државног тужилаштва Украјине. Формирати оперативно-истражну бригаду свих јединица“, изјавио је Јацењук у Одеси на сусрету са лидерима друштвено-политичке и културно-економске сфере Одеске области.

13:10 Доњецк: Барикаде испред обласне управе СБУ

У Доњецку представници федерализације и даље држе под контролом зграде обласне државне администрације, Главне управе Службе безбедности Украјине у Доњецкој области, као и истражни комитет СБУ.

Испред улаза у зграду обласне управе Службе безбедности Украјине су подигнуте барикаде висине око 1,5 метар и код њих дежура неколико људи. На барикадама се вијори застава самопроглашене Доњецке народне републике, саопштио је Интерфакс Украјина.

Ни испред једне зграде нема демонстраната. На улицама Доњецка је јако мало људи и аутомобила.

12:55 Москва позива светску заједницу да утиче на кијевску власт

Русија позива светску заједницу да утиче на кијевску власт, како би се зауставило крвопролиће у Украјини. То је изјавио заменик министра спољних послова РФ Григориј Карасин.

Према његовим речима, потребно је достићи испуњење свих раније постигнутих договора. „За сада ни један од њих, пре свега, избегавање употребе силе у сопственој земљи, није испуњен“, констатовао је дипломата.

Он је напоменуо, да на југоистоку Украјине и даље траје казнена операција, на југу некажњено делују националисти и радикали. „Трагедија у Одеси, где је погинуло на десетине младих људи, је потресла цео свет“, рекао је Карасин.

12:40 New York Times: Народна војска Славјанска са украјинским оружјем, међу њима нема Руса

Новинар New York Times је недељу дана провео на месту дислокације у Славјанску 12. чете Народне војске самопроглашене Народне републике Доњецк. Он тврди да њих подржава локално становништво.

Борци јединица народне војске, који бране Славјанск на истоку Украјине, су наоружани првенствено старим ватреним оружјем украјинске армије. Осим тога, командир јединице тврди да међу њима нема Руса, пише амерички New York Times. Новинар се уверио да је јединица формирана од људи с војним искуством, укључујући и у службу у армији.

„Чета је наоружана истим оружјем као и украјинска армија и специјалне јединице МУП-а Украјине, које држе положаје ван града“, стоји у саопштењу. Народна војска, између осталог, поседује аутомате Калашњиков, пиштоље Макаров, снајперске пушке Драгунов, лаке пушкомитраљезе и противтенковске минобацаче. Део оружја је произведен 1980-их и почетком 1990-их година.

Пажњу новинара је привукао РПГ-7, који је био чист и нов. У чету су објаснили да је тај минобацач, заједно са комплетом од 12 ракета, купљен од украјинске војске за 2 хиљаде долара. Према њиховим речима, и друго оружје је купљено од корумпираних припадника украјинске армије или одузето када је народ заузео зграде полиције и конвоје украјинске армије.

Према речима припадника Народне војске, када би им помагале руске безбедносне службе, они не би имали тако старо оружје. Припадници 12. чете Народне војске су демантовали саопштења да њима неко плаћа. „За момке у Кијеву ми смо сепаратисти и терористи. Али, за овдашњи народ ми смо заштитници и покровитељи“, рекао је командир чете, који се представио као Јуриј. Према његовим речима, у чети су људи са приличним војним искуством и сви су Украјинци.

Новинар, такође, тврди да 12. чету подржава локално становништво, између осталог и храном.

12:20 Снаге Самоодбране вратиле контролу над неколико места

Припадници Народне војске у Доњецкој области су изјавили да су успели да заузму позиције украјинских снага, преноси ТВ канал „Русија 24“.

Један од лидера самоодбране Донбаса Мирослав Руденко је саопштио да су у току ноћних бојева успели да освоје Краматорск и још три села. Сада је ситуација у Донбасу мирна.

Украјинске снаге последња три дана проводе велику војну операцију на југоистоку Украјине против присталица федерализације.

12:00 Сукоби у југоисточној Украјини се настављају

Украјински војници, настављају своју специјалну операцију против антивладиних демонстраната у граду Славjанск, a локални телевизијски центар за емитовање програма je под контролом, саопштило je украјинско Министарство унутрашњих послова.

У међувремену у области Доњецка снаге Самоодбране тврде да су успеле да поврате неке од области, претходно заузете од стране украјинских трупа, саопштио је Мирослав Руденко, један од лидера на Донбаске Самоодбране.

11:45 Бивши украјински министри демантују оптужбе за организацију нереда у Одеси

Бивши потпредседник владе Украјине Сергеј Арбузов и бивши министар финансија Украјине Александар Клименко су демантовали оптужбе СБУ за организацију нереда у Одеси 2. маја.

Према речима Арбузова, кијевске власти „чисто према политичкој обојености“, пребацују одговорност за трагедију на људе који су били у саставу претходне власти.

СБУ Украјине је нешто раније оптужио Арбузова и Клименка да су финансирали нереде у Одеси 2. маја, у којима је погинуло више од 40 људи.

11:30 Светски медији говоре о трагедији у Одеси, али не и о узроцима

Једна од главних данашњих тема у светским медијима су догађаји у Одеси. У нередима са учешћем радикала из „Десног сектора“ је погинуло 46 људи. Људи су били блокирани у запаљеном Дому синдиката и изгорели су или су се угушили угљен-моноксидом.

Међутим, у западним медијима прећуткују узроке трагедије: Дом синдиката запалили ратоборни радикали. Ево како је, на пример, трагедија у Одеси показана на CNN:

„У Одеси је дошло до сукоба између присталица два табора: прокијевског и просруског. У току сукоба су погинула четири човека. Зграда Дома синдиката се запалила. Није јасно шта је узрок пожара. Изгорело је око 40 људи“.

11:20 Мариопуљ – пешадијска ватра

11:15 Јацењук оптужио службе безбедности Украјине да нису способне да зауставе насиље у Одеси

Догађаји у Одеси, где су у згради за време протеста изгореле на десетине људи, ће бити предмет „потпуне, детаљне и независне“ истраге, изјавио је за BBC вршилац дужности премијера Арсениј Јацењук, кога је Врховна рада именовала на место председника владе.

„Ја лично оптужујем службе безбедности да нису ништа урадиле да би зауставиле те сукобе“, рекао је Јацењук.

Говорећи о ситуацији у источним регионима земље, он је рекао: „Ми нисмо у потпуности изгубили контролу…много ће зависити од локалног становништва“.

Напоменимо да је у Одеси 2. маја, у току сукоба са учешћем радикала из „Десног сектора“, погинуло, према различитим оценама, до 46 људи, а рањено више од 170. У току уличних сукоба с националистима антивладини демонстранти су се нашли затворени у Дому синдиката. Радикали су запалили зграду и затворили излазе из ње, тако да људи нису могли да изађу, него су се отровали угљен-моноксидом, а неки су погинули скачући кроз прозор.

11:00 Билд: Обавештајне службе САД консултују нове власти Украјине

Десетине службеника Федералног истражног бироа (FBI) и Централне обавештајне агенције (CIA) САД раде у Украјини, саопштио је немачки Билд. Према подацима овог издања, стручњаци, између осталог, помажу Кијеву у формирању органа реда и консултују по питању провођења специјалних операција у источним регионима земље.

Агенти америчких служби по задатку америчких власти помажу Кијеву у организацији војних акција у источним регионима земље и консултују их приликом организације и формирања војно-безбедностних снага, саопштио је Билд.

Како је Билду саопштено у немачким војним изворима, Американци у Украјини не учествују директно у сукобима са народном војском – њихова зона рада је сконцентрисана на Кијев.

Сарадници FBI поред осталог помажу властима у борби са организованим криминалом, а истраживачи и аналитичари службе, који су стручњаци за финансијске махинације, помажу у проналажењу актива свргнутог председника Виктора Јануковича.

10:40 Секретар СНБО: Планиране операције и у другим регионима Украјине

Према речима секретара Савета националне безбедности и одбране Андреја Парубија, војне акције ће почети када се заврши специјална операција против присталица федерализације у Славјанску и Краматорску у Доњецкој области.

Кијев планира да после специјалне операције против присталица федерализације у Славјанску и Краматорску у Доњецкој области почне са војним акцијама и у другим регионима Украјине, изјавио је у суботу секретар Савета националне безбедности и одбране Андреја Парубиј у емисији „Петог канала“.

„Када се заврши операција у Славјанску и Крматорску ми ћемо почети активну фазу операције и у другим местима где се налазе екстремисти“, рекао је он.

Украјинска армија последњих дана проводи велику акцију на југоистоку Украјине како би угушила протесте присталица федерализације. Главни центри отпора су Славјанск, Краматорск и други градови Доњецке области, као и Луганск, где су присталице федерализације преузеле контролу над делом државних органа. У петак је у сукобима у Одеси и пожару у Дому синдиката, где су се од радикала скривали активисти „антимајдана“, погинуло више од 40 људи, а око 200 је рањено.

10:30 У Севастопољу тродневна жалост због погинулих у Одеси

У Севастопољу је проглашена тродневна жалост због погинулих у Дому синдиката у Одеси.

Према речима вршиоца дужности губернатора Сергеја Мењали, догађају у овом црноморском граду подсећају на други светски рат. „Власт наоружава терористе, који су се на Мајдану напили крви, и покушава да покаже како је све то законито. Таква власт неће добро завршити“, рекао је он.

Власти Крима су раније прогласиле дане жалости од 3-5. маја због догађаја у Одеси, где је у сукобима у петак погинуло више од 40 људи.

10:20 Присталице федерализације упале у зграду СБ у Доњецку

10:10 Краматорск: У бојевима погинуло око 10 људи

У току специјалне операције у Краматорску је погинуло око 10 људи, а украјинска армија је преузела контролу над градом, саопштио је ТВ канал „Русија 24“.

Према његовим подацима, армија је преузела контролу над зградом МУП, СБУ и ТВ торња. Искључују се руски канали. Цео град, искључујући зграду градске скупштине, је под контролом специјалних јединица.

10:00 Санкције Русији могу Немачку лишити 400 хиљада радних места

Шеф Федералне уније трговинско-индустријских комора Немачке Ерик Швајцер упозорио је владу на непромишљене кораке према Русији и позвао да се спорови између Запада и РФ решавају преговорима.

Стручњак сматра да при будућем увођењу санкција Немачка може да изгуби ско 400 хиљада радних места, јер она директно зависе од трговине са Русијом.

09:50 Западни медији: Дом синдиката горео сам, Десног сектора тамо није било

Западни медији дају веома оскудне инфомације о крвавим сукбоима у Одеси, у којима је у изгорео Дом синдиката и погинуло више од 40 људи. Већина листова и телевизијских канала извештава као да се зграда запалилa из непознатих разлога, а да екстремиста Десног сектора уопште није било на улицама. И као да су чак активисти Антимајдана покушали да нападну фудбалске навијаче у центру града.

Британски лист The Guardian пише да се током нереда дом синдиката „запалио“. Ко га је запалио у матерјалу се не наводи. Противници Евромајдана, жртве напада, називају се плаћеницима Кремља, и каже се да су били агресивни и наоружани. Лист наводи цитате учесника сукоба, међу којима само представнике Десног сектора. Уочљиво је да текст објављен у The Guardian има много коментара корисника, чији аутори осуђују медиј, зато што доноси само један угао гледања и паљење зграде представља као „спонтано“.

09:40 Луганск

09:30 Бугарска тражи да Кијев разоружа екстремисте и обузда десничаре

Бугарска тражи од украјинских власти да испуне своје обавезе, разоружају паравојне групе и ограниче утицај ултрадесничара, изјавио је шеф бугарског МСП-а Кристијан Вигенин.

У интервјуу радио станици BNR он је назвао језивим догађаје у Одеси, где је у петак током сукоба украјинских националиста и присталица федерализације погинуло, према најновијим подацима 46, а повређено преко 200 људи.

Он је нагласио да Софија инсистира на објективној истрази без било какве слабости према убицама и нагласио да је на крају обезбеђење поредка, обавеза владе у Кијеву.

09:20 Банка у пламену у Мариопуљу

09:10 Фински шеф дипломатије: Увођење нових санкција Русији неће помоћи

Министар спољних послова Финске Ерки Туомиоја изјавио је да је ситуација у Украјии „измакла контроли“, и да увођење нових санкција Русији неће решити ситуацију“.

По мишљењу Туомиоја, сукоби у Одеси показали су да у Украјини делују силе које нису под конролом ни Москве, ни Кијева. Министар је изразио наду да ће се Русија, без обзира на ситуацију у Одеси, уздржати војних дејстава у Украјини и да ће покушати да реши ситуацију мирним путем. Према његовим речима, приоритет мора да буде спречавање даљег крвопролића.

01:50 У Маријполу гори банка, у Луганском има мртвих

Како јављају локални медији, а преноси РИА Новости Маријпол и Луганско су напали кијевске специјалне снаге, са ознакама украјинске државе и у црном униформисане јединице, са маскама преко лица, за које се претпоставља да су чланови Десног сектора.

У Луганском је један полицајац погинуо, а двојица су рањена када су у црном униформисане јединице напале проруске снаге одбране. Убрзо су се, после напада, нападачи повукли, извештавају браниоци Луганска.

У Маријполу кијевске снаге су у центру, но широм граду још постоје барикаде које федералисти прете да ће да их запале ако буду нападнути.

У међувремену запаљена је и зграда банке, но нико нне зна коју је и зашто запалио.

00:50 Напад на Мариупољ и Константиновку

 

00:20 Кадиров: „Ми у сваком тренутку чекамо наредбу председника Русије„

Председник Чеченије је рекао да је хиљаде Чечена спремно да брани цивиле Украјине.

Рамзан Кадиров је дао изјаву у вези са догађајима у Славјанску.

– Из украјинског града Славјанска стижу алармантне вести. Илегалне украјинске власти су почеле војне операције великих размера против сопственог народа и то са широком употребом оклопних возила, борбених хеликоптера. Град је блокиран. Цивили се не могу извући, жене, деца. Кијевски злочиначки режим корак по корак започиње грађански рат у Украјини. Нема сумње да је Кијев то одлучио да то ради недвосмислено уз подршку америчких власти, западних земаља и НАТО-а .

Лидер Чеченије је такође подсетио да су „у Чеченији у рукама западних обавештајних служби обучавани терористи који су убили на хиљаде људи. „

– Иста судбину народу Украјине припремају и данас, НАТО и Сједињене Америчке Државе. Ја снажно осуђујем понашање Запада и њихове присталице украјинске власти које су упутиле казнену операцију у Славјанск. Ми не можемо да седимо и гледамо како убијају цивиле. Верујем да Владимир Путин предузима конкретне мере за заштиту цивила у словенским и другим градовима Украјине. Ми у сваком тренутку чекамо наредбу председника Русије и спремни смо да је за кратко време спроведемо у потпуности.

00:00 ФРАНЦУСКИ ПАТРИОТИ ИЗ СТРАНКЕ „НАЦИОНАЛНОГ ФРОНТА” ОСУЂУЈУ ЗЛОЧИН У ОДЕСИ

Један од лидера Националног фронта, француске патриотске странке, у суботу је осудио „масакр над руски говорећим грађанима Украјине“.

Поводом насиља у којем је погинуло 46 људи у петак у луци Одеса на југу Украјине, званичник Националног фронта, Емерик Шопрад је у саопштењу „осудио бруталну политику нових власти у Кијеву против народа југоисточне Украјине“.

„Позивамо Владу Француске да оштро осуди масован злочин у Одеси где су екстремистичке милиције ‘Десног сектора’ намерно спалиле грађане који су се склонили у Дом синдиката, не либећи се да туку оне који су покушали да побегну од ватре“, пише у саопштењу.

Шопрад је оценио да, „ако Европска унија брзо ништа не уради да би зауставила масакр над руски говорећим цивилима Украјине, Русија ће неминовно бити приморана да предузме хуманитарну операцију да би их заштила“.

Шопрад је у изборном округу Ил д’Франс на челу листе Националног фронта за евро-изборе 25. маја.

23:30 РУСКА ДУМА: Кијев чини ратне злочине

Руска државна Дума саопштила је да власти у Кијеву чине ратне злочине и да треба да одговарају пред војним судом! „Мислим да је то организована криминална група која се тако и понаша од самог почетка и чини ратне злочине“, рекла је председница комитета за безбедност Думе, Ирина Јароваја, преноси Итар-Тасс. Она сматра да било каква подршка самопроглашеним властима у Кијеву које су наредиле истребљење сопственог народа значи пристајање на масовно убијање људи.

ukrajina _0

23:00 ОФАНЗИВА ПРОРУСКИХ СНАГА У ЛУГАНСКУ И ДОЊЕЦКУ

Проруски побуњеници су напали једну украјинску војну јединицу и регрутни центар у Луганску, на истоку Украјине. Рањена су двојица украјинских војника, саопштила је испостава Министарства унутрашњих послова у том граду са 430.000 становника, који се налази 20 километара од границе Русије.

Војник је рањен шок бомбом приликом напада наоружаних нападача на јединицу, а један регрут је у регрутном центру рањен аутоматским оружјем, објавило је Министарство.

Немира има у у неколико других градова на истоку Украјине, преносе тамошњи медији. У видео-снимку објављеном у суботу, гувернер самопроглашене отцепљене области Луганска, Валери Болотов, најавио је „општу мобилизацију“ и затражио од припадника снага реда да се закуну на верност „Војсци Југоистока“, иначе ће „пред преки суд“.

У Доњецку, великом индустријском граду на истоку, са 980.000 становника, федералисти су у суботу увече упали у зграду Службе безбедности (СБУ), јавили су тамошњи медији.

Око 2.000 људи с моткама запосело је ту небрањену зграду, узвикујући „Русија!“ и „Не праштамо Одесу!“ где је у петак у сукобу проруске и проукрајинске масе погинуло више од 40 људи, углавном с проруске стране.

22:30 НАПАД УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ НА МАРИЈПОЛ

Након Константиновка покренута је војна операцију и у граду Маријпол на југоистоку земље. Последње информације говоре како се специјалне снаге налазе у центру града те од тамо испаљују хице упозорења.

Око 300 ненаоружаних цивила такође се окупило у центру града те покушавају наговорити трупе да напусте њихов град.

Маријпол је лучки и индустријски град са око пола милиона становника.

22: 15 ГОРЛОВКА: ФЕДЕРАЛИСТИ ПРЕУЗЛИ ОДЕЉЕЊЕ ЗА БОРБУ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНЛА

Припадници покрета који захтева федерализацију Украјине заузели су у граду Горловка у Доњецкој области, одељење за борбу против организованог криминала.

22:00 Кијевске трупе предузеле масовне акције у Источној Украјини!

Поред напада на Константиновку напали су и град Мариупол у Доњецком региону!

Извори из града Константиновка који су опколиле кијевске снаге наводе да се чују пуцњи из ширег реона и да има рањених.

21:45 У Луганску галицијски фашисти пуцају у народ

Према информацијама, у Лугјанску су се појавили снајперисти који сеју смрт, док нико не зна од кога добијају наређења! За сада је јављено да је најмање троје људи рањено. Људи се сакривају по центру града.

21:30 Бугарска тражи да Кијев разоружа екстремисте и обузда фашисте

Бугарска тражи од украјинских власти да испуне своје обавезе, разоружају паравојне групе и ограниче утицај фашистаа, изјавио је шеф бугарског МСП-а Кристијан Вигенин.

У интервјуу радио станици БНР он је назвао језивим догађаје у Одеси, где је у петак током сукоба украјинских националиста и присталица федерализације погинуло, према најновијим подацима 46, а повређено преко 200 људи.

Он је нагласио да Софија инсистира на објективној истрази без било какве слабости према убицама и нагласио да је на крају обезбеђење поредка, обавеза владе у Кијеву.

21:30 Проруски федералисти у Доњецку освајају зграду Државне безбедности (СБУ)

21:00 Лавров позвао да се спречи јуриш на Славајанск

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров у телефонском разговору апеловао је на немачког колегу Франка-Валтера Штајнамајера да спречи напад на Славјанск, после одласка из града посматрача ОЕБС-а, саопштила је прес-служба спољнополитичког ресора.

„Руски министар спољних послова апеловао је да се спречи ситуација, у којој би кијевске безбедносне снаге и екстремисити одлазак европских официра схватили као сигнал за напад и понављање крвопролића, које су изазвали у Одеси“, каже се у саопштењу прес-службе.

ukrajina-1399142665-490289

20:30 Четвороструко убиство!

Екстремисти у Краматорску упуцали медицинску сестру Јулију Изотову (21) и њена три пријатеља на улици.

20:00 Борбе и у Константиновском

У граду Константиновска у Доњецком региону одјекују пуцњи, саопштиле су проруске снаге, али због лоших веза детаљи нису познати, јавља дописница РТ.

Огласиле су се сирене и позив на припрему за одбрану јер се очекује да украјинске снаге безбедности крену у напад на овај град. Много мушкараца се већ налази на барикадама где очекују сваког тренутка први удар. Сви путеви у граду су блокирани барикадама, а мештани кажу да су спремни свим силама да бране свој град, јавља РТ.

Снаге самодбране запалилие су гуме на улазу у Константивску како би спречиле Украјинске снаге безбедности да продру по сваку цену у град. мештани кажу да су примећени припадници Десног сектора како се спремају да нападну град, јавља дописник  РТ и каже да је немогуће напустити град.

19.30 ДОЊЕЦКОМ ОДЈЕКУЈЕ ПЕСМА: Устај земљо ….!

Доњецком одјекује песма Свети рат, једна од најпознатијих совјетских песама из Другог светског рата чији почетак гласи: Устај, огромна земљо, устај на смртни бој са мрачном фашистичком војском, са проклетом хордом Нека бес племенити прокључа попут таласа! Води се народни рат,свети рат!

19:10 ЛУГАНСК: СНАГЕ САМОДБРАНЕ ПРОГЛАСИЛЕ ВАНРЕДНО СТАЊЕ И МОБИЛИЗАЦИЈУ

Снаге саомодбране Донбаса прогласиле су у Луганску ванредно стање и пуну мобилизацију упркос војним претњама из Кијева. народни гувернер Луганска валериј Болотов издао је наредбу о ванредном стању у којој је истако да Кијев не жели мирно решења проблема на истоку Украјине.

Десетине су убијене у Славјанску и Краматорску, а десетине спаљене живе у Одеси казао је Болотов.

Он је Десни сектор и друге профашистичке групе прогласио илегалним у Луганску.

19:00 Лавров: Војна операција Кијева води у братоубилачки сукоб

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да казнена операција на југоистоку Украјине води земљу у братоубилачки конфликт, нагласивши да шансе за деескалацију тензија у хемљи и национални дијалог постоје, саопштио је МСП РФ после телефонског разговора руског министра са америчким колегом Џоном Керијем.

„Минисртар је позвао Сједињене Државе да употребе сав свој утицај како би натерале свог штићеника, кијевски режим, који је објавио рат свом народу, да одмах прекине борбена дејства у југоисточним регионима земље и повуче трупе и ослободи учеснике протеста“, наведено је у саопштењу дипломатског ресора.

18:45 Доњецк – данас

Проруски демонстранти окупили су се у Доњецку, у част жртава сукоба са проукрајинским активистима у Одеси.

Окупљени испред СБУ у Доњецку скинули су знак Савета безбедности са зграде и разбили га.

18:30 Славјанск нападају Хрвати под америчком командом

Нападе на пунктове у Славјанску кијевске хунте (термин који је уведен јуче у званичном језику руске администрације) је иницирао и потпредседник САД Џо Бајден:

«Имате прилику. Урадите то“  – рекао је он када се је поздрављао са Турчиновим на аеродрому.

Иста ствар се десила после посете Кијеву директора ЦИА Џона Бренана.

Војска Украјине и полиција за разбијање демонстрација учествују у нападу. Они блокирају прилазе око Словјанска, покушавајући да направе обруч око њега. Пут до Доњецка још увек слободан.

У зони борбених дејстава је забележен интензиван разговор у радио вези на енглеском језику. Такође знатан је број њих говоре енглески са јаким јужнословенским акцентом, вероватно Хрвата .

Плаћеници се боре на страни кијевских власти, што су видели и независни посматрачи, а као што показују и истраживања на југоистоку, саопштио је Владимир Прохватилов (председник Фонда реалне политики (Реалполитик), експерт Академије војних наука).

placenici suma

17:45 Грађани Одесе блокирали зграду полиције са захтевом да се казне кривци за људске жртве

Око сто педесет хиљада грађана Одесе блокирало је зграду регионалне полиције, изражавајући револт због инертности чувара реда током јучерашњих нереда, и захтевали оставку губернатора Владимира Немировског.

Окупљени људи покушали су да провале унутра, али су потиснути појачаним одредима полиције, који обезбеђују објекте, у којима се обављају истражне радње.

Испред Дома синдиката, пак, кога су синоћ запалили екстремисти, грађани токо читавог дана доносе цвеће и свеће, одајући пошту погинулима.

Ruski vojnici

17:30 СЛАВЈАНСК: ПОСЛЕ ОДЛАСКА ПОСМАТРАЧА ОЕБС УКРАЈИНСКИ ФАШИСТИ УБИЈЛИ 15 ЉУДИ

По одласку заробљених посматрача ОЕБС-а из Славјанска припаднци Десног сектора напали присталице федрализма. У том нападу убијена су четири наоружана припадника Самоодбране Донбаса и 11 ненаоружаних цивила.

17:15 КРЕМЉ: Кијевским властима су руке до лактова у крви

Кијевске власти одговорне су за злочине у Одеси, њихове руке су до лактова у крви, изјавио је портпарол председника РФ Дмитриј Песков.

Међутим, злочинци су и они, који квалификују кијевску хунту као закониту, нагласио је он. 
ПРОЧИТАЈ ВИШЕ: ОВДЕ.

ceceni ruski78111973_n

17:00 ЧЕЧЕНИ ДОЛАЗЕ У УКРАЈИНУ

Чеченски лидер Рамзан Кадиров дао ултиматум властима у Кијеву да повуку трупе из градова у источној Украјини, иначе ће ангажовати своје јединице.

„Ми ни можемо спокојно да гледамо како гину недужни грађани“, навео је Кадиров.

Председник Чеченске Републике и Херој РФ Рамзан Кадиров дао Кијеву ултиматум од 72 сата, да са територије југо-истока повуче све своје трупе које малтретирају и убијају цивилно становништво иначе ће се суочити са уништавајућим одговором јединица које су под његовом командом а које се једва суздржавају да не уђу на тај терен.

Према непотврђеним подацима поред кавказаца (према различитим подацима Кадиров формирао посебно пробран одред од 10,000 крвљу и ватром исклесаних командоса), у оквиру борбене групе за заштиту народа од геноцида се налазе и трупе са Крима (око 3000 људи).

Ове јединице ако буду употребљене ће ићи до краја.

Према речима једног од командира добровољачког одреда са Крима који се налази у пуној борбеној готовости, он апелује на мајке бораца из „Десног Сектора“ да не дају да њихови синови иду на исток јер се неће живи вратити својим кућама.

„Од данас за нас нема заробљеника, свако ко носи пушку ће бити елиминсан до потпуног уништења“ изјавио је овај командир.

16:00 КИЈЕВСКЕ ТРУПЕ ПУЦАЈУ НА ЦИВИЛЕ

У Андрејевки у Доњецкој области украјински војници отворили ватру по ненаоружаним цивилима, јавља Лајф њуз.

15:40 У ЦЕНТРУ КРАМАТОРСКА ЈОШ ТРАЈУ БОРБЕ

Украјинске снаге заузеле су практично цео Краматорск, осим централног трга, где и даље постоји отпор проруских снага, преноси “Руссиа Тодаy”.

15:30 Број погинулих у Одеси порастао на 46

Број погинулих током нереда и пожара у Дому синдиката у Одеси достигао је 46. Више од 200 људи затражило је помоћ у медицинским установама. Двадесеторо су припадници полиције.

Лекари оцењују као врло тешко стање 40 људи, у болнице су достављени додатни апарати за вештачко дисање.

15:00 РУСИЈА УЛАЗИ У УКРАЈИНУ

Русија планира да са војним снагама уђе у Украјину у наредних 48 сати са циљем да заштити свој народ који је изложен нападу украјинских специјалаца и припадника Десног сектора.

14.45 РУСИЈА: Избори у овом тренутку би били апсурдни

– Одржавање превремених председничких избора у Украјини, предвиђених за 25. мај, било би „апсурдно“ у садашњем контексту насиља у земљи, оценио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, а преносе руске агенције.

14:30 ПОЉСКА: У Украјини је рат

Пољски премијер Доналд Туск оценио је данас да је у Украјини већ почео рат, додуше без објаве, а да међународна заједница све више губи наду у дипломатске иницијативе.

14:10 Украјинске снаге повратиле су контролу у Краматорску

– Украјинске снаге повратиле су контролу над седиштем безбедносних служби у Краматорску, саопштило је данас украјинско министарство одбране. „Оно је сада под контролом Националне гарде“, преноси Ројтерс.

13.19 Украјински фашисти криве Јануковича за немире у Одеси

– Масовни нереди у Одеси, у којима је, према последњим подацима, погинуло најмање 46 особа, припремљени су изван Украјине а финансирали су их чиновници у влади свргнутог Виктора Јануковича – бивши вицепремијер Сергеј Арбузов и некадашњи министар државних прихода Александар Клименко, тврди Служба безбедности Украјине (СБУ).

12.33 – Тролејбус запаљен у Краматорску

BmtB75uIEAA6MCL

12.02 Русија не може да разоружа федералисте

– Представник за штампу руског председника Владимира Путина, Дмитриј Песков је рекао да је „Русија раније могла да утиче на федералисте на југоистоку Украјине, али да је сада немогуће да их разоружа“.

11:25 Руска Федерација: За трагедију у Одеси одговоран Кијев

– Москва сматра да је трагедија у Одеси израз криминалне неодговорности Кијева и позива га да заједно са западним помагачима прекине принудно базакоње, каже се у саопштењу МСП РФ.

Кијевске власти повлађују дрским национал-радикалним елементима, укључујући Десни сектор, онима који организују кампању физичког терора присталица федерализације и реформских промена устава, наглашено је у документу.

У МСП је наглашено да упоредо са наставком казнене операције актуелних кијевских власти у Славјанску, догађаји у Одеси „представљају још једну потврду злочиначког стављања акцента на силу и застрашивање, што нема ничег заједничког са обавезама, које проистичу из споразума од 21. фебруара и Женевске декларације од 17. априла.

11:15 Кијев не планира да обустави активну фазу специјалне операције код Краматорска

– Кијевске власти не планирају да обуставе активну фазу специјалне операције у украјинском граду Краматорску, она ће бити настављена, саопштио је шеф МУП-а Украјине Арсен Аваков на свом профилу на Фејсбуку.

Он је, такође, нагласио да је у граду ноћу поново преузет телевизијски торањ, операцију су извели Национална гарда и Оружане снаге Украјине.

У Краматорску је синоћ избила борба пошто је колона украјинских оклопних возила, коју су раније блолирали присталице федерелазаицје, одлучила да направи пробој. Погинуло је 10 припадника федерализацје, а рањено више од 30.

10.43 Ослобођени чланови ОЕБС-а

– Аксел Шнајдер, један од Немаца који су, као чланови ОЕБС били ухапшени у источној Украјини, рекао је одмах по ослобођењу данас да су срећни због тога. „Срећни смо да смо коначно напољу и у складу са околностима, осећамо се одговарајуће добро“, преноси данас таблиод „Билд“ изјаву ослобођеног Немца, коментарошући да се сада, после осам дана страха за судбину заробљених чланова тима ОЕБС, може одахнути.

10.15 Кијев јавља да су заузети сви пунктови око Краматорска

– Командант Националне гарде Украјине, генерал-пуковник Степан Полторак, саопштио је да су кијевске специјалне снаге заузеле аеродром у Краматорску, али и све контролне пунктове око града. Такође, украјинске специјалне снаге дигле су у ваздух један кланац код Славјанска како би одсекле припаднике проруских снага самоодбране.

10.00 Преминуо Вјачеслав Маркин

– Народни депутат Вјачеслав Маркин (Партија региона) преминуо је рано јутрос, око 4 часа, у болници у Одеси од последица повреда у јучерашњим сукобима. Тачан узрок смрти засад је непознат.

08.48 – Руси пале свеће испред украјинске амбасаде у Москви одајући пошту погинулима у Одеси.

 Полција у Одеси идентификовала 8 жртава пожара у Дому синдиката за које је утврђено да су локални житељи. У ватреној стихији изгорела је 31 особа.

08.25 – Полиција у Одеси формирала добровољачки батаљон.

08.00 – У Одеси проглашена тродневна жалост.

 Полиција у Одеси задржала више од 130 људи у притвору.

07.13 Велики број жртава и рањених у Краматорску

– Најмање 10 особа је убијено, а 30 рањено у ноћашњем нападу кијевских снага безбедности на Краматорск, тврди припадник проруских снага самоодбране, јавља Раша тудеј.

Прекинуте телефонске везе у подручју око Краматорска на истоку Украјине, јавља новинарка Раша тудеј с лица места.

05.00 Кијев наставља да убија

– Кијев не планира да прекине специјалну војну операцију у граду Краматорску, саопштио је рано јутрос министар унутрашњих послова владе у Кијеву Арсен Аваков на својој Фејсбук страници додавши да нови удар следи у зору.

01:45 ДЕСНИ СЕКТОР: Горите Руси!

Како јавља РТ, приликом пожара у Одеси, када је Десни сектор запалио Дом синдиката, где су се склонили федералисти, није било дозвољено ватрогасцима да гасе пожар јер су их у томе спречавали припадници овог фашистичког покрета.

Истовремено, док су немоћни људи горели и гушили се у Дому синдиката, припадници Десног сектора су и даље убацивали у тој згради шок бомбе и сузавце вучући: „Горите Руси, горите! Смрт Московљанима!”

01:20 МИП Русије позвао Кијев да обелодани податке – да ли су руски држављани међу жртвама пожара у Одеси

Москва позива Кијев да обелодани да ли су тачне информације о томе да су и руски грађани међу жртвама пожара у Одеси, када је зграду Дома синдиката запалио Десни сектор јер су се ту склонили федералисти чији су логор уништили на Куликовом пољу  исти они који су их касније и запалили.

У украјинском масовним медијима се појавила информација да су и држављани Русије, који су наводно учествовали у федералистичким протестима, њих 15-оро, били жртве пожара у Дому синдиката, преносе РИА Новости.

МИП Русије је оптужило пучистичке власти у Кијеву да желе, износећи лажи како су и руски држављани жртве пожара у Дому синдиката,  да прикрију истину да су пучистичке присталице убиле 43 грађана Одесе, које су мирним путем тражиле да се федерализује Украјина.

Кијев, по руском министарству спољних послова, има намеру да украјински и светску јавност увери да жртве пожара у Одеси нису били украјински грађани, већ страни држављани који су дошли да би рушили укракинску државу, што је за Москву крајне неприхватљиво, наводи се у саопштењу МИП Русије, а преносе РИА новости.

01:00 Лидер „Десног сектора”, Дмитри Јарош командује нападима на Славијански

Лидер „Десног сектора”, Дмитри Јарош, је лично дошао на подручје Славијанског и Крематорског и преузео је команду над свим снагама које делују око тог града. Њих на овом правцу има око 1500 и карактеришу их црне униформе.

Поред „Правог Сектора“ (резервни батаљон Нац.гарде) у акцијама су активне и међународне плаћеничке групе које чине белосветски „пси рата“ и којих по разним информацијама има више стотина. Ситуација је веома напета, околином одзвања рафална паљба са великим бројем светлећих метака који парају небо изнад града.

00:40 КРЕМАТОРСК: ОДБИЈЕН НАПАД КИЈЕВСКИХ ФАШИСТА И СТРАНИХ ПЛАЋЕНИКА

Има на десетине убијених или рањених у Краматорску, рекао је један од припадника Самоодбране агенцији РИА Новости, додајући да су сада борбе престале и да су сви рањеници пребачени у болнице у Краматорску и Славијанску. Најмање двоје је преминуло на путу до болнице.

slavjansk-napad4-foto-printscreen-twitter-1398332994-48535900:30 – КРЕМАТОРСК: ЈЕДНА ОСОБА УБИЈЕНА, ДЕВЕТ РАЊЕНИХ

Најмање једна особа убијена и девет рањено у јуришу украјинских специјалаца у Крематорску, јављају руски медији.

00:15 – МОСКВА: ЗА НЕМИРЕ У ОДЕСИ КРИВ УКРАЈИНСКИ ДЕСНИ СЕКТОР

Москва је оштро осудила догађаје у Одеси, наводећи да кривицу сносе власти у Кијеву, „које су неодговорно и уз помоћ радикалних националиста из Десног сектора, покренуле кампању терора против присталица федерализације Украјине“, јавља Итар Тас.

00:00 СЛАВЈАНСК: 20 МРТВИХ

Како јављају украјински медији у жестоком сукобу у Славјснку живот је изгубило 20 особа.

23:30 НОВЕ БОРБЕ У СЛАВЈАНСКУ

У близини града Славјанска на истоку Украјине вечерас су обновљене борбе, при чему су два украјинска војника погинула у борби против проруских побуњеника, саопштило је министарство одбране Украјине.

„Група наоружаних екстремиста напала је украјинске војнике из 95. падобранска бригаде… Настављене су интензивне борбе. Двојица украјинских војника су погинули“, каже се у саопштењу које је пренела агенција Франс прес.