• Почетна
  • СВЕТ
  • Земан: Украјини прети страна инвазија или грађански рат или обоје заједно
Прочитај ми чланак

Земан: Украјини прети страна инвазија или грађански рат или обоје заједно

0

ukrajina-sad-rusija-karikatura-1

Праг — Председник Чешке Милош Земан отворио је самит Источног партнерства ЕУ поводом годишњице. Шеф чешке дипломатије Лубомир Заоралек осврнуо се на украјинску кризу.

Председник Чешке Милош Земан отворио је данас у Прагу самит Источног партнерства Европске уније поводом пете годишњице тог пројекта позивом да земље у Источном партнерству понуде посредовање Украјини и Русији за смиривање садашње кризе.

„Најгоре што можемо да урадимо је да само посматрамо како се разбуктава сукоб а ако се ангажујемо тек када буде хиљаде мртвих, никакве посредничке услуге добре воље које бисмо понудили не би помогле“, казао је чешки председник. 

Главна тема самита је Украјина на коју су иначе 2009. године као на најперспективнијег члана партнерства рачунале Ссведска и Пољска које су осмислиле тај пројект помоћи источним суседима ЕУ. 

„Предлажем да током вечере и сутра размотримо како Источно партнерство може да допринесе деескалацији кризе у суседству где прети страна инвазија или грађански рат или обоје заједно. Ми старији који смо нешто слично доживели пре 20 година у бившој Југославији имамо нека искуства. Можемо да понудимо посредничке услуге добро воље, али морале би да их прихвате обе стране“, рекао је Земан. 

Због ескалације кризе у Украјини поводом њеног приближавања ЕУ самит у Прагу је на нижем нивоу него што се очекивало. 

Европску унију представља само европски комесар за проширење Штефан Филе а на нивоу шефова држава представљене су Молдавија, Грузија, Јерменија и Азербејџан, балтичке земље, чланице Вишеградске четворке и Аустрија, чији председник Хајнц Фишер на самит стиже вечерас. 

Данашњи, први дан самита посвећен је процени шта је донело Источно партнерство учесницима пројекта. 

„Источно партнерство је део политике доброг суседства. Није неизоставно предворје ЕУ. Али у сваком случају јесте настојање да ЕУ има добре суседе а и она да за њих буде добар сусед“, рекао је чешки председник. 

Чешка на овај самит долази са предлогом да се Источно партнерство трансформише и врати почетној идеји доброг суседства а не припреми за чланство у ЕУ, оном пројекту какав је првобитно понуђен Белорусији, Украјини, Грузији, Јерменији, Азербејџану и Молдавији да се преко економске и политичке сарадње са Унијом приближе европским стандардима. 

„Током првих пет година је пројект постао припремни разред за чланство у ЕУ. Стихијски су почеле да се користе методе као у случају евроинтеграције Пољске, Чешке, Мађарске и других. Проблеми су почели када смо механички у Источном партнерству почели да користимо механизме као што је споразум о придруживању“, изјавио је данас шеф чешке дипломатије Лубомир Заоралек. 

Чешки министар иностраних послова упозорио је да уколико ЕУ покреће у суседним земљама тако темељне друштвене промене мора да има калкулацију колико средстава је спремна да уложи у пројект и ублажавање социјалних и економских последица процеса трансформације у тим земљама. 

„Украјинску кризу додуше јесте изазвала Русија али она је релативно добро искористила грешке које смо ми направили, промишљено је ушла у цео процес и минирала га. Русија је искористила те технократске недовољне замисли ЕУ и појавила се као спасилац“, казао је Заоралек. 

Председник Земан позвао је данас окупљене председнике и званичнике земаља укључених у Источно партнерство да ако одбаце предлог Чешке да понуде посредовање у деескалацији кризе око Украјине у сваком случају дају сами неки други предлог.

(Бета)