Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА: Народ Славјанска одбио тенкове. ГРАДОНАЧЕЛНИК: Ово је грађански рат (Из часа у час)

0

ruska vojska0201_n

У Славјанск ушло најмање 8 оклопних борних кола и очекивало се да украјинска војска преузме котролу. У нападу украјинске армије погинуло пет житеља тог града. Више њих је рањено, још се не зна тачан број.

Украјинска војска поставила је контролни пункт испред Славјанска, а локална “народна милиција” поново заузела положаје и додатно их утврдила унутар града. У борбама су учествовали и снајперисти и специјалци, јављају руске агенције.

462183_slavjansk-proruski-borci-popravljaju-barikadu-posle-napada_ff

23:00 Пономарјов: Ово је грађански рат!

Проруски градоначелник Славјанска Вјечеслав Пономарјов упозорио је грађане да не излазе на улице, а из седишта “самоодбране” најављено је да ће пуцати у случају офанзиве на град.

Пономарјов је нагласио да његови људи имају пушкомитраљезе, а према извештајима сведока снаге одбране групишу се у центру града очекујући напад.

– У Славјанску су данас започете комбиноване операције. То значи само једно: грађански рат – саопштено је из канцеларије локалних власти.

Извештаји упућују на сазнања да се борбе воде и у другим местима на истоку Украјине, где локалне милиције не пристају на предају и пружају оружани отпор.

22:30 Народ одбио тенкове који су покушали да уђу у Славјанск

Припадници народне самоодбране уз појачање које је стигло из града Красни Лиман одбили су напад украјинских снага који су покушали да уђу у град.  

Из Кијева су најавили сламање милитантног отпора, а становништво даје подршку побуњеницима и одбацују власти у Кијеву.

21:45 МИРОВНЕ СНАГЕ НА ЈУГОИСТОКУ УКРАЈИНЕ?

Руски сенатори су израдили предлог за слање “ мировних снага “ на југоисток Украјине како би се  избегло крвопролиц́е у региону, рекао је члан Савета Федерације Валериј Шниакин. „Морамо хитно ставити Русију, САД, ЕУ и Украјину за преговарачки сто и преговарати о мировним снагама за југоисток. О овом предлогу дискутоваће се  на седници Савета Федерације 29. априла, а у случају да ситуација ескалира могло би се десити и раније, рекао је Шниакин.

21:30 Пучистички МИП Украјине тражи да Москва објасни вежбе у близини границе

МИП Украјине тражи да Русија објасни војне вежбе у близини границе, стоји у саопштењу украјинског спољнополитичког ресора.

Речено је да се Украјина, у складу са тачком 16. Бечког споразума о мерама јачања поверења и безбедности, обратила Русији преко Организације уговора о колективној безбедности. Кијев захтева од Москве да разјасни своје планове, место, време и тачан датум завршетка вежби. Украјински МИП тражи информацију о количини и типу јединица које учествују у вежбама. У складу са Бечким споразумом, РФ је обавезна да у року од 48 сати одговори.

21:20 Десни Сектор заузео зграду администрације у Ивано-Франковском региону

Припадници Десног Сектора заузели су зграду локалне администрације у граду Коломја у западној украјинској Ивано-Франковском региону. Локални медији преносе како су блокирали зграду у знак протеста против новог шефа администрације, Михаила Бојка.

21:00 БЛОКИРАНИ СЛАВЈАНСК

– Градски активисти Доњецка који скупљају храну и лекове као хуманитарну помоц́ за СлавЈанск кажу да нису у стању да испоруче помоц́ јер су  сви путеви према том граду у потпуности бокирани.

slavjansk-napad3-foto-printscreen-twitter-1398331445-485339

20:40 Власти Украјине обећавају наставак операције на истоку

Војна операција на истоку Украјине ће се одвијати у неколико етапа и једна од њих се завршила у четвртак, рекла је заменица секретара Савета националне безбедности и одбране Украјине Викторија Сјумар.

„Ми не можемо најављивати те етапе. Једна од таквих активних етапа је била спроведена данас и била је успешна“, рекла је Сјумар.

Између осталог заменица секретара СБ Украјине је изразила наду да су најављене војне вежбе Русије заиста само војне вежбе. „Ми смо такође спремни да пружимо отпор у случају агресије“, додала је Сјумар.

20: 20 Русија ће до 2020. потпуно обновити стратешки потенцијал

Стратешки потенцијал Оружаних снага Русије ће до 2020. бити потпуно обновљен, изјавио је први потпредседник владе Дмитриј Рогозин.

„Ако до 2020. буде обновљено до 70 одсто наоружања армије и флоте, стратешки потенцијал ће бити потпуно нов. Зарђале ракете код нас нећете наћи“, – изјавио је Рогозин у четвртак на седници колегијума концерна „Радиоелектронске технологије“.

20: 00 Турчинов тражи повлачење руске војске са границе

Вршилац дужности председника Украјине Александар Турчинов тврди да Руска Федерација на државном нивоу подржава оружани протест на истоку Украјине. Такву изјаву је дао у обраћању нацији.

Он је тражио од Руске Федерације да престане да се меша у унутрашње послове Украјине, да престане да „прети, уцењује и да повуче своју војску“.

Раније су представници руског руководства критиковали специјалну операцију против становништва на југоистоку Украјине. Председник Русије Владимир Путин је упозорио да та „казнена операција неће остати без последица“.

ukrajina375

19:00 Догађаји на истоку Украјине бацају сумњу на легитимност избора

Акције кијевских власти на истоку Украјине бацају озбиљну сумњу на предстојеће председничке изборе у Украјини. Такво је мишљење изразио портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Он је такође подсетио да је Владимир Путин детаљно говорио и оценио догађаје у Украјини на пленарној седници првог медијског форума независних регионалних и локалних медија у Санкт Петербургу у четвртак.

„Главно је то да је коришћење оружаних снага против народа земље злочин“, – рекао је Песков.

18:00 Чешка и Словачка не одобравају шире санкције против Русије

Премијер Чешке Бохуслав Соботка је изјавио да власти Чешке и Словачке са скепсом гледају на могуће додатне санкције против Русије и сматрају да ће све то негативно утицати на економију земаља ЕУ.

Одлука о увођењу додатних санкција се мора донети на нивоу председника европских држава и влада. У том случају Чешка ће гласати против увођења нових санкција, каже Соботка и додаје да власти Словачке подржавају тај став. 

17: 20 Операција у Украјини заустављена пошто се на граници појавила руска војска

Украјинско интернет издање Кијев пост, позивајући се на изворе у специјалним службама земље, пише да су кијевске власти зауставиле операције против становника истока земље. То се наводно догодило када се на граници појавила руска војска.

Раније је руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио да су поводом операције украјинске војске против цивила у пограничној области почеле вежбе оружаних снага Русије.

16.40 Украјинска војска повукла код Славјанска

– Украјинска војска повукла се са пунктова код Славјанска, али и даље држи град у окружењу. Локална „народна милиција“ поново заузела положаје и додатно их утврдила, јавља Ројтерс.

large_b38cb796a0

16.35 – Алексеј Пушков: Руска делегација неће учествовати у раду јунске сесије ПССЕ

Делегација Русије неће учествовати у раду јунске сесије Парламентарне скупштине Савета Европе, изјавио је у четвртак шеф комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Пушков.

Он је прецизирао да руски представници неће сарађивати са ПССЕ док им се не врате сва одузета овлашћења. Према оцени Пушкова, Русији је одузето око 70 одсто могућности у организацији.

Парламентарна скупштина Савета Европе је 10. априла одузела Русији право гласа до краја године и заложила се за проширење санкција против Русије. У знак протеста руска делегација је напустила заседање Савета Европе.

16.30 Украјина баца летнке са упозорењима да „терористичке групе из Русије“ спремају нападе

 – Из украјинских хеликоптера који су учествовали у операцији у Славјанску избачени су на тај град и Краматорск мноштво летака са упозорењима да „терористичке групе из Русије“ спремају нападе. „Постаћете људски штит, а онда и таоци“, пише у лецима.

15.55 Састанак Еу и Русије наредне недеље у Бриселу

– Министарски састанак о питању гасу између Русије, Европске уније и Украјине највероватније ће се одржати у Бриселу у понедељак 28. априла, рекао је данас руским новинарима представник Русије у ЕУ Владимир Чижов.

13:55 На Славјанск кренуо „Десни сектор“ уз подршку НАТО

Извор у украјинском генералштабу је рекао за РИА Новости да је планирана операција против Славјанска планирана од стране службе безбедности земље, и да министар унутрашњих послова Арсен Аваков више није одговоран за рад.

Снаге ангажоване око Славјанска се састоје од око 5.000 милитаната из екстремистичке групе „Десни сектор“ које делују самостално. Њима обавештајно-логистичку подршку пружа НАТО, као и што им доставља авионске снимке региона. Подаци се достављају преко курира да би се избегло пресретање.

Кијев не планира да распореди трупе у кризним регионима, јер су војници одбијали да се боре против сопственог народа.

13:40 МСП РФ: САД морају престати да оптужују Русију

Москва сматра да Вашингтон мора да прекине са измишљеним оптужбама на рачун Русије, поред осталог и због заједничког рада у регулисању украјинске кризе, изјавили су у четвртак у МИП-у Русије.

У дипломатском ресору су нагласили да је Русија отворена за поштен дијалог, али одбацује неосноване оптужбе, којима се представља лажна слика ситуације на Криму.

У руском министарству спољних послова изражавају чуђење због тога што САД одбијају да признају слободни референдум на полуострву 16. марта.

13:20 Украјинске снаге одлазе после напада на пункт у Славјанску

 

13:15 Нападнути пункт у Славјанску

13:10 Uкрајинске снаге поред Славјанска

ukrajinskesnage

13:04 Путин: Војна интервенција у Славјанску је злочин против народа

Кијевске власти су војном операцијом на југоистоку Украјине започеле казнену операцију против сопственог народа, изјавио је председник Русије Владимир Путин за време пленарне седнице првог Форума независних регионалних и локалних медија у Санкт Петербургу.

Осим тога, те акције кијевских власти ће проузроковати многе последице у односима са Москвом, додао је Путин.

slavjansk-barikade-3

12:21 СБ Украјине назвао ситуацију у Славјанску неконтролисаном

Сада је ситуација у Славјанску неконтролисана и то што се тамо дешава треба да буде на савести оних људи који тероришу локално становништво.

И та пушкарања и експлозије су дела руку диверзаната, сепаратиста, људи с оружјем и тренутно немамо утицаја на њих, рекла је у четвртак руководилац прес центра СБ Украјине, Марина Остапенко. Она је подвукла да се борбрна операција наставља. Ми не желимо да настрада мирно становништво, рекла је Остапенко.

12:10 ОДКБ неће више покушавати да ступи у контакт са НАТО-ом поводом Украјине

Организација уговора о колективној безбедности ће престати да покушава да ступи у контакт са НАТО-ом поводом ситуације у Украјини, изјавио је у четвртак генерални секретар Организације Николај Борђужа на прес конференцији у Москви.

ОДКБ ће развијати сарадњу са државама Пацифичког прстена, рекао је он.

„Јачаћемо сарадњу са Кином, посебно у супротстављању изазовима и претњама, сарадњу са Ираном у борби против трговине дрогом“, – нагласио је Борђужа.

12:08 У Славјанску почела војна операција

slavjansk-tenkovi

У Славјанску је почела војна операција. На улазу у град су примећена борбена возила и хеликоптери.

Предспоставља се да је почела војна операција. Према последљим информацијама, убијено је петоро припадника самоодбране, рањен је један милиционер, каже се у МУП Украјине.

11:25 Напади на пунктове Самоодбране у Славјанску

11:10 Неискоришћена могућност уједињења Европе после „хладног рата“

Могућност уједињења Европе после завршетка „хладног рата“ је остала неискоришћена, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров у разговору са студентима Московског државног института међународних односа.

И поред многих потписаних докумената на највишем нивоу, државе нису успеле да створе јединствену зону безбедности и стабилности на европском континенту.

Министар је рекао да руске иницијативе усмерене на партнерске односе наилазе на неразумевање у Европи. Лавров сматра да је до уједињења Европе могло да дође путем јачања војно-техничких могућности Организације за европску безбедност и сарадњу.

10:30 У току је напад на Славјанск, има убијених и рањених

На прилазу граду Славјанск, на путу који је јуче заузела унутрашња војска Украјине, отворена је ватра на снаге Народне самоодбране Славјанска, саопштили су за РИА Новости у штабу самоодбране.

У централној градској болници су потврдили да је „у току озбиљан окршај, и да настављају да доносе убијене и рањене“.

„Пре 40 минута на путу из Свјатогорска у Славјанск примећена је група наоружаних људи. У њихов правац се упутио мобилни одред. Али из шуме је отворена ватра на припаднике самоодбране. Према нашим подацима, један човек је рањен, један је убијен“, – преноси локално издање Краматорск.ИНФО, позивајући се на представнике штаба самоодбране Славјанска.

09:47 Лавров: САД и ЕУ покушали да спроведу „обојену револуцију“ у Украјини

„Сједињене Државе и Европска унија, ако говоримо отворено, покушале су још једну „обојену револуцију“, операцију неуставне промене режима“- рекао је Лавров.

Руски министар спољних послова је на Глобалном универзитетском форуму у четвртак пред студентима МГИМО изјавио да су Сједињене Америчке Државе и Европска унија покушале операцију неуставне промене режима у Украјини.

„Мало који озбиљни аналитичар не види да се не ради само о судбини Украјине, већ о томе да Украјину једноставно настављају да користе као пијуна у геополитичкој игри“, – рекао је министар.

Западне партнере не брине то што покушавају да остваре своје замисли помоћу власти које се уздају у ултранационалистичке и неонацистичке снаге.

08:17 Бан Ки Мун тражи да СБ УН реагује због ситуације у Сирији

Савет безбедности Организације уједињених нација мора хитно предузети мере поводом грубог кршења основних норми међународног права у Сирији, стоји у извештају генералног секретара Организације.

Бан Ки Мун сматра да се ниједна од сукобљених страна не придржава захтева Савета безбедности за пружање хуманитарне помоћи. Сирија има шест и по милиона људи расељених унутар земље, а хуманитарна помоћ не може да им се испоручи због оружаних сукоба између владине војске и опозиције.

Јуче се појавила информација о коришћењу „отровног хлора“. Званични Дамаск је демантовао одговорност за коришћење хемијског оружја.

07:40 Словачки председник одбио размештање НАТО војске

Председник Словачке Иван Гашпарович није прихватио размештање НАТО контингента на територији земље поводом ситуације у Украјини.

„Чини ми се да данас то није потребно“, – рекао је Гашпарович у Братислави после седнице Савета безбедности Словачке.

Председник је још рекао да ће о ситуацији у Украјини разговарати у четвртак са руководством Чешке за време своје посете Прагу.

07:21 Међународни посматрачи забринути због насиља у Доњецкој области

donjeck-referendum

Међународна посматрачка мисија у Украјини је забринута због насиља у Доњецкој области, стоји у објављеној данас изјави на сајту ОЕБС-а.

Такав развој догађаја је алармантан, пише у документу. Поред осталог, спомиње се убиство посланика Доњецке области Владимира Рибака и претње на рачун новинара. Наглашено је да те чињенице противрече женевском споразуму о деескалацији конфликта.

07:11 Референдум о суверенитету истока Украјине 11. маја

Руководство Доњецке народне републике ће одржати референдум о суверенитету у исто време кад и Луганска област, рекао је један од лидера републике Денис Пушилин.

„Референдум ће се одржати најкасније 11. маја“, – рекао је он и додао да ће суверенитет омогућити региону да ступи у федеративне или конфедеративне односе са било којом земљом, независно од географског положаја, укључујући Русију и Украјину, или да постане независна држава.

Пушилин је нагласио да се заказани 25. маја избори председника Украјине у том региону неће одржати и да ће до референдума Доњецка област плаћати порез Кијеву.

07:05 Луганск: Упознавање становништва са руковањем оружјем

(Глас Русије, Восток)