Прочитај ми чланак

СРПСКА: Под водом путеви и усјеви, угрожене и куће

0

srpska

(Фото: Независне)

Бањалука, Градишка – Набујале ријеке изазивају хаос у више општина РС, а најдраматичнија ситуација је у Градишци, гдје су под водом бројни сеоски путни правци, тако да ученици данас нису могли ићи на наставу.

Паника међу мјештанима влада и у околини Бањалуке, у мјесту Карановац, гдје вода уништава усјеве и улази у подруме, а слично је стање и у појединим подручјима Лакташа и Челинца.

Због обилних вишедневних киша, излиле су се поткозарске ријеке Јабланица, Врбашка, Јурковица, Лубина, као и мањи потоци и ободни канали који пролазе кроз мјесто Машиће, код Градишке, а сва села од Чатрње до Горњих Подградаца су под водом, тако да су угрожена и домаћинства и оранице.

Истовремено, готово сви путеви у Турјаку су непроходни, а у прекиду је био и саобраћај преко регионалног пута Градишка – Турјак. Бошко Пуцар, начелник Цивилне заштите у Градишци, истиче да је ситуација драматична и најтежа у овом подручју у посљедње двије деценије.

„Све рјечице и потоци су подивљали. Путна мрежа је угрожена, тако да велики број ученика није могао ићи у школу“, рекао је Пуцар.

На терену су биле екипе градишке Цивилне заштите, које чамцима пружају помоћ угроженом становништву Турјака, Драдеља, Лужана, Врбашке, Чатрње и других села. О проблемима који владају, свједочи и податак да су надлежни спремни за евентуалну евакуацију становништва.

И на обрадиве и необрадиве површине на подручју Лакташа и Челинца излиле су се ријеке, а како је потврђено из Републичке управе цивилне заштите, у значајном порасту су водостаји Сане, Уне, Врбање, Укрине и њихових притока. Угрожене су десетине кућа.

„На подручју општине Лакташи излиле су ријеке Врбас, Туријаница и Маховљанска ријека, а на два мјеста у општини Челинац излила се ријека Јошавка. У насељу Отоке, у мјесној заједници Косијерово, ријека Врбас пробила је десни одбрамбени насип у дужини од 50 метара и поплавила већу површину обрадивог и необрадивог земљишта“, кажу из Цивилне заштите.

Ријека Јошавка у општини Челинац излила се из корита у рејону села Бојићи и на двије локације поплавила већу површину обрадивог и необрадивог земљишта.

Мјештани у насељу Карановац, код Бањалуке, страхују да ће им куће поново бити поплављене, јер, како кажу, из минута у минут вода се све више прближава стамбеним објектима. Недељко Улетиловић прича како се вода за 20 минута излила и поплавила двориште као и башту.

„Све ово што смо засадили од поврћа  је под водом, све је уништено и нема од овога ништа“, пожалио нам се Улетиловић.

Мјештанку Љубинку Тешановић у Карановцу смо затекли како са сином пресипа воду из подрума.

„Цијело јутро смо овдје и покушавамо да спасимо шта се  спасити може, али подземна вода стално надолази. Имам малу унуку и страшно сам забринута. Ако падавине буду како најављују, могло би да буде као и 2006. године, кад је вода стигла до балкона“, прича забринута Тешановићева.

Стање је катастрофално и код Вере Тешановић, којој се под водом налази засијана башта, али се бујица приближава и објектима са животињама.

„Плашим се за безбједност своје породице, не знамо шта нас очекује“, каже Вера Тешановић.

Прогноза не улива оптимизам, будући да се и наредних дана очекује киша.

„Кота ванредне обране од поплава премашена је на профилу Делибашино село, ријека Врбас за 41 цм, и према осматрању од 15 часова износи 361 цм. С обзиром на то да киша и даље пада, посебно у западном и сјеверном дијелу РС, може се очекивати даљи пораст водостаја ријека“, саопштили су јуче из Републичког хидрометеоролошког завода.

(Независне)