Прочитај ми чланак

Јоханесбург: Српски језик изборни предмет у свим школама

0

johanezburg-srpski-jezik

Да српски језик постане званичан у Јужноафричкој Републици изборила се наставник српског језика Виолета Павловић Мариновић. Већ две године наш језик је изборни предмет у свим основним и средњим, државним и приватним школама. Наша деца сада могу високим оценама из матерњег језика да повећају укупан просек, а то им олакшава проходност до изабраног факултета. Међутим, осим што се поред 10 званичних језика у Јоханесбургу, равноправно чује и српски, најважније је да, сматра Виолета, наша деца која живе у дијаспори не забораве корене.

Виолета тренутно има 30 ђака, а до сада је са сертификатом положеног српског језика из њених клупа изашло више од 80 малишана.

– Српска школа „Свети Сава“ у највећем граду Јужноафричке Републике основана је 2009. године, на иницијативу родитеља и уз њихову помоћ се одржава – каже Виолета. – Налази се на црквеном имању јединог храма СПЦ на афричком континенту – Свети Тома. Српска комуна иако новија, веома је активна и окупља између 10.000 и 20.000 Срба.

Међутим и десет година пре тога, Виолета је нашу децу у склопу Комуне учила матерњем језику. Сада је он део образовног система Јужноафричке Републике. Ниједна друга земља из нашег окружења није ово постигла. Осим тога, ни у једној другој земљи, осим у Јужноафричкој Републици, где у великом броју живе наши људи, није озваничен спрски језик.

– У Јоханесбургу живим 20 година, тамо су ми се родила оба сина – прича Виолета. – Поента целе приче је да се наша деца тамо не асимилују, да очувају језик, традицију, да науче што више о својој култури. Сви верски и државни празници обележавају се у школи „Свети Сава“. У пројекту који је трајао три године подржала су ме српска министарства просвете и спољних послова и амбасада Србије. Да би се убрзало добијање решења од Министарства просвете у Србији, много ми је помогла новинарка државне телевизије Јелена Ђорђевић Поповић.

У школи која се одвија суботом, изучавају се српски језик, историја, географија, музичко, ликовно и веронаука, а све је у корелацији са српским језиком и одвија се по нашем наставном програму. Најтеже је било да се наш наставни програм импелментира у онај у ЈАР. Разликује се начин оцењивања, јер тамо се од почетка школовања полажу испити у два рока у току школске године која траје од јануара до децембра.

ОСМИ ПАДЕЖ

Деци која иду у интернационалне школе и углавном говоре енглески, најтеже је да схвате наших седам падежа – каже Виолета. – А у Министарству просвете у Јоханесбургу су ме, када је све било готово, да би направили штос са мном, због моје претеране посвећености и преданости, позвали су ме да ми саопште како све мора да падне у воду, јер је објављена вест да је озваничен и осми падеж. Бацила сам се у ватру да објашњавам како је то немогуће, али су сви почели да се смеју.

(Вечерње новости)