Прочитај ми чланак

“Да је Србија прихватила НАТО базу, сачувала би Косово“

0

“Наш преговарачки тим, због нереалне процене политичара, одбио је у Рамбујеу захтев да се формира војна база на аеродрому Слатина код Приштине. Да је то прихваћено, Косово би остало у саставу Србије“, рекао је у интервјуу за НИН Момир Стојановић, председник Анкетног одбора Скупштине Србије.

momir-stojanovicУзалудне жртве: Момир Стојановић

Стојановић је рекао и да злоупотреба у трошењу буџетских средстава за 12 година није могла да се одвија без политичке подршке.

“Да су МУП и тужилаштво радили свој посао, пљачка на Косову би одавно била кривично процесуирана. Мора да дође до промене српске политичке елите на самом КИМ, као и представника политичких опција које се кључно баве КИМ. Они немају више ни моралног ни политичког кредибилитета да се баве КИМ“, навео је он.

На питање да ли кључну одговорност морају имати Небојша Човић, Слободан Самарџић или Горан Богдановић, и још десетак имена са београдских адреса Стојановић је одговорио: “Истражни органи треба да утврде чија је одговорност коначна. Ако неко хоће независну истрагу, доћи ће до свакога. Толико је очигледних елемената у извештају да није тешко спровести истрагу. Питање је политичке воље“.

Описујући злоупотребе, Стојановић је рекао и да је Косовско митровачки округ откупио кућу председника некадашњег Косовско митровачког управног округа за 400.000 евра, а онда ту кућу доделио Калабићевом сину.

Објашњавајући због чега се Анкетни одбор није бавио истрагом о шверцу нафте навео је да је то преобимни материјал који захтева посебан Анкетни одбор. А да документација у коју је имао увид указује да највећи део нафте никада не стигне на КИМ, само се папири оперу преко КИМ.

“Нафта се врати и за величину ПДВ продаје на пумпама централне Србије.То није могуће без јаких позиција у пореској управи, Министарству енергетике“, рекао је Стојановић.

(Вести)