Прочитај ми чланак

Црна Гора „прети“ Русији: Санкције ће покварити наше „пријатељске“ односе

0

crna-gora-NATO

Евентуална одлука Москве да укине безвизни режим и трговинске олакшице Црној Гори била би контрапродуктивна и отежала би добре односе на политичком, привредном и културном плану, оценио је бивши црногорски шеф дипломатије Бранко Луковац.

Кометаришући писање поједини руских медија да Москва спрема одговор на одлуку Црне Горе да подржи санкције Европске уније (ЕУ) према Русији, Луковац је рекао да се нада да се ради о новинским нагађајима и да руска влада неће прибећи таквим мерама.

Руски владин лист „Росискаја газета“ објавила је јуче да Москва разматра одговор Подгорици поводом одлуке да се придружи санкцијама против Русије имајући у виду да значајан део БДП-а Црне Горе чине руске инвестиције и потрошња руских туриста који чине трећину свих иностраних гостију.

Према писању тог листа „упркос вишевековном пријатељству са руским народом и већинском противљењу грађана Црне Горе ступању у НАТО, руководство у Подгорици придружило се санкцијама САД и ЕУ против Москве“, истакавши високо кандидатуру за чланство у Северноатлантској војној алијанси.

Санкције би, истакао је Луковац, отежале добре односе на политичком, привредном, културном плану, за несметано кретање роба, услуга и грађана.

„Оне би имале контрапродуктиван ефекат, отежале би напоре многих искрених пријатеља Русије да и даље негују развијене, вишевековне пријатељске односе Црне Горе и Русије и покажу да црногорски пут према итеграцијама није на уштрб таквих односа, већ да и у саставу ширих интеграција, Црна Гора може да буде поуздан пријатељ Русије“, рекао је Луковац агенцији Мина, пренели су подгорички медији.

Он сматра да добри односи Русије и Црне Горе треба да остану, упркос европским и евроатланским интеграцијама које су, у Декларацији о независности Црне Горе, 3.јуна 2006. године, истакнуте као њен стратешки циљ.

„То је Русији познато и то није била сметња да садашња власт широм отвори врата Русији и њеним фирмама које су до сада то обилато користиле, посебно у економској сфери, у црној, обојеној металургији, рударству и хотелијерству“, рекао је Луковац.

Грађани из Русије, како је навео, масовно купују земљиште, куће, станове по Црној Гори, имају школе, медије, а руски туристи чине готово трећину иностраних гостију.

„Чак је влада била изложена критикама да је ризично стварати тако изразит дебаланс присуства капитала из појединих региона, посебно када су неке такве приватизације доживеле фијаско на штету Црне Горе и њеног развоја“, указао је Луковац.

Он је оценио да нема никакве потребе да Црна Гора жури и да се придружује санкцијама против Русије, које су или које би увеле Сједињене Америчке Државе и поједине чланице Европске Уњије.

„Најпре зато што се још улажу напори за постизање политичког решења у вези са Украјином, што би био најповољнији развој за ту земљу, за добре односе Украјине и Русије, за европске и међународне односе, а затим и стога што то није у црногорском политичком, економском и свеукупном интересу“, рекао је Луковац.

Према његовим речима, чак ни неке чланице ЕУ не журе да се придруже преурањеним санкцијама како због тога што оне отежавају налажење политичког решења, тако и због властитих економских и укупних интереса.

„Садашњу пролазну кризу у односима, насталу после преоштре, али сматрам неосноване оптужбе на рачун премијера Црне Горе (Мила Ðукановића) и његових разговора у Вашингтону, треба превазићи дипломатским средствима, јер је то у обостраном интересу“, закључио је Луковац.

 

(Танјуг)