Прочитај ми чланак

Ћосић: Косово је политички изгубљено

0

dbrica

Београд – Књижевник и председник некадашње СР Југославије Добрица Ћосић изјавио је да је косовско питање „решено”, да је 1999. године „политички изгубљено” и да не треба више ни атом снаге трошити на то питање.

„Ми смо у рату са Албанцима изгубили Косово. Да ли је то коначно, о томе данас не можемо да судимо, јер нико не зна како европска и балканска историја могу да се исфабулирају у наредним вековима. Или веку”, рекао је Ћосић у интервјуу за београдски „Недељник”.

На питање да ли види Србију у Европској унији, Ћосић одговорио негативно:

„Не видим. Очекујем више разумевања за Србију из ЕУ, али она стално шаље ултиматуме. Дипломатија ЕУ према Србији је дипломатија уцена, што вређа нашу земљу, али показује и кратку памет вођа ЕУ”, рекао је Ћосић.

Он је додао да је Србија „централна сила Балкана”, а да одлуком да „прави Велику Албанију у срцу Европе, ЕУ ради против саме себе”.

На питање о данашњим савезницима Србије, Ћосић је рекао да једини „реални савезник” може бити руски председник Владимир Путин и то само, како је додао, док је „Путин – путиновац”.

„Ја не видим другу фигуру. Госпођа (Ангела) Меркел је агресивна и она не наступа само са политичком, него, чини ми се и са реваншиштичком страшћу”, рекао је Ћосић.

(Политика)