Прочитај ми чланак

Чомски: „Да“ за независност Шкотске

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Један од најугледнијих светских интелектуалаца и политичких аналитичара Ноам Чомски рекао је да му интуиција нагиње ка позитивном одговору на предстојећем референдуму о независности Шкотске, који треба да буде одржан 18. септембра.

„Моја интуиција упућује на независност“, истакао је Чомски, преносе РИА Новости.

Он је рекао да наставља да проучава детаље и последице потенцијалне шкотске независности и потврдио да „са интересовањем прати дебату“.

Чомски је, такође, изразио наду да ће широм Европе доћи до већег преноса власти са централних на локалне структуре.

„Нико, очигледно, не жели ново Османлијско царство, али је оно у извесном смислу имало исправну идеју: пустимо да људи управљају сопственим питањима, са кооперативним федералним споразумима и што мање препрека“, изјавио је он.

С обзиром на међународну репутацију коју Чомски ужива, његова оцена је значајан подстицај кампањи за позитиван глас на референдуму, оцењује руска агенција.

Професор Хју Пенингтон са Универзитета у Абердину, који је међу академицима истакнути противник независности Шкотске, рекао је да је „изненађен и разочаран“ залагањем Чомског за независност.

„Професор Чомски је очигледно веома цењен“, рекао је Пенингтон, додавши да ће други академици узети у обзир његову подршку шкотској независности и проучити његове аргументе.

Поводом изјаве Чомског, портпарол организације „Да-Шкотска“ која заговара независност рекао је руској агенцији да је „охрабрујуће, али није изненађујуће да такав један међународно признат политички мислилац као што је професор Чомски види користи од независности Шкотске“.

„Професор Чомски, наравно, није националиста и све већи број људи у Шкотској, пре свега лабуристичке присталице, али и они који нису чланови ниједне политичке странке, такође сматрају логичним да будућност Шкотске ставе у руке Шкота“, додао је.

С друге стране, портпарол пробританске организације „Боље заједно“ рекао је да у Шкотској, када људи детаљно размотре сва питања, закључују да су снажнији и да им је боље да остану део Велике Британије, наводи руска агенција.

 

(Танјуг)