Прочитај ми чланак

ЦИА знала да се Павелић крије у Ватикану

0

Ни Американци ни Британци нису желели да ухапсе поглавника тзв. Независне Државе Хрватске Анту Павелића 1947. године, иако су знали детаље о његовом боравку у Ватикану, пише хрватска штампа.

ante-pavelicКрио се уз благослов Запада: Анте Павелић

Ту информацију, како наводе медији, октривају документи америчке обавештајне агенције ЦИА с којих је скинута ознака тајности. “Јутарњи лист“ преноси да су САД и Велика Британија знале детаље о Павелићевом боравку у Ватикану, укључујући и број собе у којој се налазио. Иако су оклевали, смислили су план за његово хапшење, али су обе државе одуговлачиле не показујући знатније занимање.

Документи ЦИА откривају и да су Британци Павелића имали у рукама током рације у Ђенови, али су га пустили. Из извештаја које је пуковник Г. Ф. Блунда из Команде за Медитеран 8. новембра 1947. упутио бригадном генералу Карлу Фричу, заменику директора обавештајног штаба Европе, ишчитава се америчко оклевање да сами крену у акцију, али и резигнираност британском неспремношћу за сарадњу.

„У Риму сам се 11. августа састао с Бендалом из британске амбасаде те с америчким амбасадором, којега сам обавестио да је, према провереним информацијама, Павелић у Ватикану“, написао је пуковник Блунда и додао да су Британци наговарали Американце да сами ухапсе Павелића.

Позивајући се на документ ЦИА, “Јутарњи лист“ такође пише о томе да је после бекства из Загреба Павелића скривао Ватикан. Лист наводи да је Павелић с породицом побегао 6. маја 1945. у Аустрију где је боравио у америчкој окупационој зони, одакле се с фалсификованим перуанским документима под именом дон Педро Гонер (Гоннер), прерушен у свештеника, пребацује у Италију.

„Стиже до Рима где га, како потврђује декласификована белешка, под своје окриље узима Ватикан у којем је тада столовао папа Пије XII, бивши ватикански нунциј у нацистичкој Немачкој“, пише Јутарњи лист.

(Вести)