Прочитај ми чланак

ЗАГАЂЕНИ БЕОГРАД: Ово су најотровније зоне у главном граду!

0

Tan2013-1-25_81925896_0

Загађење ваздуха је константно актуелан проблем, за који се чини да трајно решење није могуће. Пораст регистрованих возила је само један од показатеља да високофреквентан саобраћај у Београду прети озбиљним загађењем животне средине.

Порастом броја аутомобила у главном граду, повећале су се и све просечне годишње вредности отвора у ваздуху који воде порекло од издувних гасова аутомобила. Вредности отрова који се испуштају које уносимо у себе су изнад дозвољених, па самим тим, из дана у дан, расте и број људи који обољевају од озбиљних болести дисајних и дигестивних органа. Најугроженији слој друштва су старија лица и деца.

Када је реч о саобраћају који има веома агресивно дејство по нашу животну средину, издвајамо најпроблематичније саобраћајне тачке: раскрцница код Лондона, Нушићева и Цвијићева улица, зоне око Зеленог венца, Градске болнице, Железничке станице, Славије, Дома Народне скупштине, Вуковог споменика. Као и насеља: Карабурма, Аутокоманда, Баново брдо, Нови Београд и Земун.

Стручњаци наглашавају да је неопходно што пре смањити број возила у центру града, као и да је измештање тешког саобраћаја из градског језгра неопходно.

Такође, процена стручњака се односи и на изградњу нових пешачких зона и зелених оаза, како би се побољшао квалитет живота у Београду.

(Телеграф)