Прочитај ми чланак

АБА: Блесингејм срушио Звезду!

0

100973305553596e5a34ca2967592489_orig

Екипа из Загреба била је аутсајдер пред овај меч, али је одиграла сјајно против најбоље екипе у сезони и сасвим заслужено је прошла у финале.

Од почетка до самог финиша екипа Славена Римца знала је шта хоће и потпуно је надиграла фаворизованог домаћина који је очигледно пао под великим притиском.

Већ у првој деоници Цибона је дошла до двоцифрене предности, у трећој деоници имала је и +19, али у финишу је ипак било драме. Звезда је у последњих десет минута у неколико наврата правила серије, у самом финишу је имала два пута прилику да стигне до изједначења, али Цибона је остала довољно мирна и прошла је у финале.

Џералд Блесингејм био је играч утакмице са 28 поена и 9 асистенција, а уз њега је најбољи био Дарио Шарић са 21 поеном и 15 скокова. На другој страни, Јака Блажич био је једини расположени играч са 25 поена и 6 скокова, а Џенкинс и Нелсон додали су по 12 поена.

Звезда је за три шутирала очајних 2-32, промашила је 11 слободних бацања (26-27) и уз такву статистику није могла да се нада бољем резултату.

Овом победом екипа из Загреба обезбедила је играње у Евролиги наредне сезоне, док ће Звезда вероватно у квалификације. Ривал Цибони у финалу у недељу (20х), биће победник дуела Партизан – Цедевита који се игра у петак (20х).

Ток меча:

Пред почетак утакмице уручене су награде Дарију Шарићу, најбољем играчу сезоне и Дејану Радоњићу, најбољем тренеру сезоне. Признање је добио и Лука Митровић који је највише напредовао ове сезоне.

Дејан Радоњић одлучио се на старту за петорку Нелсон, Лазић, Блажич, Драгићевић, Марјановић.

Као што се и очекивало почетак је био нервозан на обе стране, па је први поен убацио Марјановић после два минута са линије слободних бацања.

Цибона је од старта покушала преко Блесингејма и Шарића, док се Звезда ослонила на продоре Јаке Блажича који је убацио прва четири поена из игре. Загрепчани су зонском одбраном од почетка покушали да одсеку проток лопте до Бобана Марјановића и успели су у томе.

Након тројке Јагодића Куриџе у шестом минуту Цибона је имала 11:5, па је Радоњић затражио тајм-аут. Није ни минут одмора помогао Звезди. Блесингејм је сјајно дириговао игром Цибоне која се растрчала и која је серијом 15-0 стекла озбиљно вођство (17:5).

Звезда није могла да погоди ништа са дистанце, али је у финишу прве деонице одиграла одличну одбрану, постигла неколико лаких поена, па је Цибона имала ’само’ плус шест после 10 минута (21:15).

И почетком друге деонице наставили су се велики проблеми црвено-белих, поготово у шуту са дистанце, па ни добра одбрана није помогла. Поново је Цибона успела да дође до двоцифрене предности, тројку је у 14. минуту погодио Шарић (28:16), па је Радоњић поново морао да реагује.

Једини расположени играч у саставу црвено-белих био је Јака Блажич који је убацио 13 од првих 19 поена Звезде. Управо је борбени Словенац и постигао прве поене Звезде из игре у другој четвртини после скоро пет минута.

Ипак, на другој страни се разиграо Дарио Шарић који је постигао две тројке, а Цибона је дошла до највећег вођства – 32:19. Звездина игра се распала током друге деонице, играчи су правили почетничке грешке, а посебно лоша била је центарска линија.

Ништа се ни до краја полувремена није променило. Цибона је играла паметно, користила је веома слабу игру црвено-белих и у 19. минуту је имала великих +15 (38:23). Тек у 14. покушају Звезда је погодила прву тројку (Џенкинс), па је након 20 минута Загребачки тим имао +11 (38:27).

Покушала је Звезда на старту другог дела нешто агресивнијом игром, добила је и велику подршку навијача, али није могла против изузетно добре комбиноване зонске одбране Цибоне.

Загрепчани су користили сваки промашај, брзо су преносили лопту и луцидним асистенцијама стекли су великих +19 (50:31 у 25. минуту).

Ништа се ни у наставку треће деонице није променило. У екипи Звезде играо је само Јака Блажич, па је Цибона после 30 минута била на прагу победе – 61:45.

Таман када је изгледало да је Цибона већ у финалу, Звезда је направила серију 10-0 и шест минута пре краја спустила Цибону на само шест поена вишка (61:55). Међутим, тада је Блесингејм одиграо храбро, погодио је тешку тројку, након тога и тешку двојку и одбио велики налет Звезде.

Имала је екипа Дејана Радоњића још једну прилику, убацила је за 40 секунди шест поена И два минута пре краја смањила је на само -4 (69:65), али поново је Блесингејм преузео одоговорност, убацио је два бацања. Имала је Звезда ипак још једну шансу, Џенкинс је имао два бацања за изједначење 30 секунди пре краја, али је промашио друго, Сибона се ипак боље снашла у самом финиши и заслужено је прошла у финале.

(Б92)