Прочитај ми чланак

Утицај украјинске кризе на руску и кинеску одбрамбену индустрију

0

motor-sic

(Глас Русије)

Криза у Украјини показала је све слабости украјинске државе. Тренутно, Украјини реално прети повећање унутрашњих немира, оштећење инфраструктуре и свеопшти распад земље.

Све ово отвара многа питања, посебно, код кинеских и руских одбрамбених предузећа, повезаних индустријском сарадњом са Украјином. На пример, кључни партнер руских и кинеских компанија у Украјини је фабрика „Мотор-Сич“ – главни произвођач мотора за руске хеликоптере. Поред тога, фабрика производи и моторе за школске и транспортне авиона, неке врсте беспилотних летелица и крстареће ракете. Председник компаније Вјачеслав Богуслајев – истакнута личност „Партије региона“.

Већи утицај Сједињених Држава може довести до тога да они блокирају одређене врсте извоза наоружања и војне технологије из Украјине у Кину, као што су то урадили у односу према ЕУ и Израелу.
Поред мотора „Мотор Сич“, који се, посебно, користе на кинеским војно-школским авионима Л-15 и руским Јак-130, као и на хеликоптеру Ми-17, који су у широкој употреби у Русији и Кини, под ударом се могу наћи и друге области сарадње, као што је испорука дизел мотора за кинеске извозне тенкове МБТ-2000. Постоји низ других области, као што су испоруке морских енергетских система, радарске опреме, одбрамбене електронике итд.

Украјина је била важан центар развоја одбрамбене индустрије и високе технологије у СССР. После распада Совјетског Савеза, Русија није имала ни један тип стратешког оружја који није зависио од великих пошиљки украјинских компонената. Да би се превазишла ова зависност требале су године. Постепено се прекомпоновала индустријска сарадња. Руска одбрамбена индустрија је смањила своју зависност од Украјине, али је још увек тај процес у току. Тако, упркос покретању сопственог предузећа за производњу мотора за хеликоптере близу Санкт Петербурга, улога „Мотор Сич“ у пружању услуга руске индустрије хеликоптера је веома важна.

Кина такође жели да превазиђе зависност од украјинских испорука дизел мотора јачине 1200 кс за извозне тенкове. Међутим, овај посао, упркос успешном тестирању тенка МВТ-3000, још увек није завршен. Нова политичка криза у Кијеву тера Русију и Кину да озбиљно размисле о ризицима. Вероватно, Москва и Пекинг ће интензивирати напоре за превазилажење зависности од украјинске одбрамбене индустрије.