Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА: Кијев дао нови оружани ултиматум проруским снагама (Из часа у час)

0

ukrajina bajden jatsjenuk_8178_9485

Одмах смирите ситуацију и започните преговоре уместо што намерно изврћете договор из Женеве, наводи се у веома оштром саопштењу МИП Русије.

01:00 Украјински председнички кандидат, Олег Царев, тражи за источну Украјину помоћ од Русије

Кандидат за председника Украјине Олега Царев апеловао на руско Министарство за ванредне ситуације да пошаље хуманитарну помоћ за Лугански и Донетски регион. Царев је тај апел упутио на телевизијском каналу „Русија 24“ .

Лидер „Југоисточне Украјине“, рекао је да је у последњих неколико месеци у земљи забележино нагло повећање цена лекова

„Неки су отишли ​​и до 100%, – рекао је он.

Премаа Цареву „ситуација је посебно лоша у Луганску и Доњецку – јер овде неких лекова више нема, као што је инсулин. „

ukrajina vojska L

00:30 КИЈЕВ ФЕДЕРАЛИСТИМА ПРЕТИ ОРУЖЈЕМ

Украјинска служба безбедности, је упозорила да ће уколико федералисти не положе оружје у Доњецком и Луганском региону, полиција применити сва расположива средства против њих. Разоружање милиције се захтева као испуњење Женевског путоказа , уз тврдњу да до сада федералисти нису испоштовали договор и положили оружје.

00:00 НАТО ЗАБРИНУТ ЗБОГ РУСИЈЕ

НАТО је изразио „забринутост“ због претеће реторике Русије и позвао Москву да подржи спровођење Женевског споразума. Заменик генералног секретара НАТО Александар Вершбоу позвао је Русију да повуче своје трупе са границе са Украјином, пренео је Итар-Таш.

Он је такође позвао Русију да осуди нелегалне оружане групе у Украјини и да спроведе споразум постигнут 17. априла у Женеви.

23.30 Стејт департмент изјаву Сергеја Лаврова о Украјини сматра апсурдном

Амерички Стејт департмент одбацио је као „апсурдне“ и „неосноване“ сугестије шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова да САД стоје иза политичких немира у Украјини.

„Многе од тврдњи из интервјуа (руском ТВ каналу „Раша тудеј“) су апсурдне и нису засноване на чињеницама“, рекла је портпаролка Стејт департмента Џен Псаки.

„Једна од њих је да САД имају било какве везе са украјинским антитерористичким операцијама и да ми „диригујемо представом“ или је финансирамо. Све бих то сврстала у категорију „апсурдног““, рекла је она а преноси Ројтерс.

Dmitry Medvedev
23:00 МЕДВЕДЕВ: Русија због санкција може да покаже зубе у СТО

Премијер Русије Дмитриј Медведев је изјавио да власт може да минимализује последице санкција по руску економију. Ово је Медведев рекао за време излагања годишњег извештаја владе у Државној думи.

Он је истакао да руску индустрију, између осталог и одбрамбену, влада неће оставити саму са својим проблемима у случају да на њихов рад могу да утичу санкције Запада. Између осталог, наша одбрамбена идндустрија и безбедност неће пострадати у сваком случају, сматра Дмитриј Медведев.

Одбрамбени сектор је увек био наша национална гордост. Последњих година после дугог тешког периода одбрамбена индустрија је стала на ноге и ми нећемо допустити да она ослаби у резултату нечијих непријатељских дејстава. Већ сада Русија не зависи од увоза многих видова војне продукције. Способност наше земље да прави квалитетно војно оружје не изазива ни код кога сумњу. Русија уверено заузима друго место у свету по обиму извоза наоружања. И ми, наравно, намеравамо да ојачамо своје позиције на светском тржишту наоружања.

Дмитриј Медведев је такође дотакао у свом извештају и будућност руске индустрије. Сада многе руске компаније тесно сарађују са западним, зато што је Русији важно да смањи могуће ризике. Дмитриј Медведев је обећао да оне компаније које могу да пострадају од санкција у случају затварања тржишта пласмана или да изгубе због тога кооперацију са западним партнерима, неће остати саме са својим проблемима.

Домаћа индустрија, чије поједине гране зависе од испорука из других земаља, добиће од стране владе неопходну подршку. Наравно, не одбијамо сарадњу са страним предузећима, али бићемо спремни за непријатељске кораке. Тим пре што је последњих година постало јасно да смо у стању и сопственим снагама да модернизујемо руску индустрију, да отварамо савремена високотехнолошка предузећа не само у добро развијеним гранама, већ и у новим за нас секторима.

Дмитриј Медведев је изјавио да је влада спремна да делује у новим условима и да ће учинити све како не би пострадала ни наша економија, ни руски грађани. Премијер је назвао санкције путем који никуда не води. Коментарише директор аналитичког одељења инвестиционе групе Норд-Капитал Владимир Рожанковски.

Санкције имају ограничени утицај на економију. Сада се санкције углавном тичу финансијског сектора. Постоји, наравно, тамо и одређени притисак од стране појединих компанија, али конкретна упутства оне нису добиле.

У сом извештају Дмитриј Медведев је истакао да Русија такође може да „покаже зубе“ у СТО као одговор на санкције. Медведев је такође подвукао да ограничења делатности руског бизниса везана за системе плаћања не треба да остану некажњена.

22:00 ЛАВРОВ: САД диригују кијевским властима

Украјински политичари су под снажним утицајем америчких власти, изјавио је у среду министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров у разговору са новинарима у Москви.

Кијевске власти су најавиле активну фазу специјалне операције после посете Украјини америчког потпредседника Џозефа Бајдена, објаснио је дипломата.

Лавров каже да се Кијев не придржава договореног у Женеви. Он је такође подсетио да је украјинска страна предложила нацрт закона о амнестији, али по свему судећи закон се неће односити на политичке затворенике. Руски министар је такође обратио пажњу на активност радикалног украјинског покрета „Десни сектор“ на истоку земље. Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

21:00 МИТИНЗИ У ХАРКОВУ

Испред зграде обласне администрације у Доњецку и данас је настављено окупљање присталица федерализације Украјине, док су у Харкову су митинге организовали и „федералисти“ и присталице јединствене и недељиве Украјине. У Харкову присталице федерализације окупиле су се под паролом „Нема избора без референдума“ тражећи званичан статус руског језика.

Истовремено су се код Вечне ватре окупиле присталице власти у Кијеву, скандирајући пароле подршке јединственој и недељивој Украјини, наводи агенција. Митинзи су одржани без сукоба, наводи руска агенција, додајући да је пре њиховог почетка полиција повећала степен безбедности.

20:00 УКРАЈИНСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ У СВЈАТОГОРСКОМ

Служба безбедности Украјине (СБУ) саопштила је да су специјалне јединице Министарства унутрашњих послова „ослободиле без жртава“ град Свјатогорск, који се налази на стратешкој тромеђи Доњецке, Луганске и Харковске области на истоку Украјине, а који је како тврде био под контролом „нелегалне наоружане групе сепаратиста“, јавиле су украјинске агенције.

Su-33 689

19:00 БЛИСКИ СУСРЕТ РУСКИХ И НАТО АВИОНА

Холандски, британски и дански авиони данас су пресрели пар руских бомбардера који се приближио холандском ваздушном простору из правца Северног мора.

Како је пренео АП, холандско министарство је идентификовало авионе као два руска бомбардера ТУ-95, додајући да су из ваздухопловне базе упућена два холандска ловца Ф16. У мисији пресретања помогли су им и британски и дански авиони, наводи АП. Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

18.30 Пољска: највеће вежбе у последњих 40 година

У Пољској су у среду почеле вежбе спасилачких, ватрогасних, полицијских и граничних снага. У тродневним вежбама учествује око три хиљаде припадника специјалних служби, три авиона и хеликоптер. Одлука о вежбама је донета поводом ситуације у Украјини.

Сценарио је следећи: између два војводства (Мазовског и Светокришког) појавила се вештачка граница којом треба патролирати, спречити илегални прелазак границе копном и ваздушним путем, контролисати талас избеглица и спречити инциденте.

Овако масовне вежбе у Пољској нису организоване од средине седамдесетих година.

На аеродром у Швидвињу на западу Пољске данас је слетело и 150 америчких падобранаца на неограничено дуге вежбе, а пољски премијер Доналд Туск саопштио је да у случају потребе број америчких војника може да се повећа до једне бригаде. Амерички војници стигли су у склопу договора савезника у НАТО, Пољске и САД, да се ојачају Пољска и балтичке земље чланице те алијансе, због кризе у Украјини и затегнутих односа са Русијом.

„Та јединица која ће вежбати са нашим војницима на полигону у Дравску у сваком тренутку у зависности од потреба може да се повећа до нивоа бригаде“, казао је уочи доласка америчких војника премијер Туск.

desni sektor ukrajina

18: 00 „Десни сектор“ формира специјални батаљон на истоку Украјине

Украјински радикални националистички покрет „Десни сектор“ почео је формирање „специјалног батаљона Донбаса“ у Доњецкој области, изјавио је у среду вођа покрета Дмитриј Јарош, за којим је расписана међународна потерница.

„Све своје радње ми усаглашавамо са руководством Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, МУП-ом и Службом безбедности“, – изјавио је Јарош.

Он је рекао да се не боји да ће учешће бораца „Десног сектора“ у специјалној операцији на истоку провоцирати талас сукоба са становништвом.

(Глас Русије, РТ, Танјуг, Бета, Итар Тасс, Србин.инфо)