Прочитај ми чланак

САД прижељкују рат Русије и Украјине, али НАТО неће помоћи Кијеву

0

miroslav-lazanski-tribina

Војно-политички коментатор Мирослав Лазански тврди у интервјуу за Прессонлине да је Русија спремна да брани своје сународнике на истоку Украјине војном силом уколико се Кијев одважи да оружјем крене на Доњецк и друге побуњене области.

Који је то моменат, шта треба да се деси, да би Русија одлучила да активира војне снаге и са оружјем пређе границу Украјине?

Па то је моменат ако Украјина крене војно да решава проблеме на истоку земље, онда ће доћи и до оружане реакције Русије.

Да ли је Доњецк самосталан у одлучивању када каже да неће поштовати Женевски споразум, или се ипак договара са Москвом?

Доњецк је прилично самосталан и то је њихова одлука. Они су увидели како су националисти преузели Кијев и сада и они на исти начин желе да остваре своје циљеве. Подстакло их је и одвајање Крима. 

Да ли је Вашингтон бесан јер су им Руси „преотели“ Крим испред носа? Да ли су САД хтеле да тамо праве базе?

Наавно да су планирали да праве базе на Криму. Они су чак покушали пре неколико година да се искрцају на ово полуострво и да одраде неку заједничку вежбу са украјинском војском. Међутим, тај покушај им је пропао, јер су се скупили становници Крима и отерали их одатле.

Одговара ли Америци да избије рат између Русије и Украјине? Да ли то Вашингтон прижељкује?

Мислим да Вашингтон прижељкује сукоб Украјине и Русије. Американцима то одговора. Е, сад, да ли одговара и Европској унији, то је друго питање. Али оно што је битно истаћи, јесте да нико од НАТО земаља неће ратовати због Кијева. Украјина није чланица НАТО пакта и нико јој ту неће помоћи. Ако уђе у сукоб за Русијом, имаће компликације и то ће довести до поделе Украјине.

Извор: Прессонлине