Прочитај ми чланак

РЕПУБЛИЧКА ВЛАСТ: бивши радикали; БЕОГРАДСКА ВЛАСТ: бивше демократе и патриоти

0

skupstina srbije skupstina Beograda n

Иако је СНС била апсолутни победник ванредних републичких и београдских избора, тек после месец дана Србија и главни град добија највише државне званичнике.

Како је известио Танјуг председник Србије Томислав Николић поверио је јуче. 22. априла, мандат за формирање нове владе лидеру Српске напредне странке Александру Вучићу.  Он је Вучићу мандат након консултација које је на Васкрсн уторак обавио са представницима изборне листе „Александар Вучић – будућност у коју верујемо“, а прошле седмице и са представницима свих парламентарних странака.

Исте агенција је јуче, 22. априла, јавила да је кандидат за новог председника Скупштине Србије  функционер СНС и посланик те странке Маја Гојковић. Наиме, у Скупштину Србије стигао је предлог да Гојковићева буде нови председник парламента, који је потписима подржало 30 посланика.

Занимљиво је да ће у будућем периоду све важне функције у Србији ће имати људи који су само до пре десет година били водећи људи Српске радикалне странке – председник Томислав Николић,  премијер Александар Вучић, председник Скупштине Маја Гојковић и гувернер Народне банке Јадранка Табоковић. Једино тадашњи вођа радикала, Војислав Шешељ, тренутно нема никакву државну функцију већ је заточен у Хагу, без коначне судске пресуде (нити зна када ће је добити) где се бори да победи по живот опаку болест коју је добио у хашком заробљеништву.

За могућег српског министра спољних послова београдски медији су најавили лидера социјалиста Ивицу Дачића, а за  министра полиције, устврдили су да ће бити, такође бивши радикал, а сада истакнут напредњак, до пред мартовских републичких избора, председник Скупштине Србије Небојша Стефановића.

Вечерње новости, вечерас 22 априла, јављају да се зна и ко ће да води Београд. При човек српске престонице биће др Синиша Мали, некадашњи члан ДС, заменик министра за приватизацију у првој Ђинђићевој влади (фебруар–јул 2001), а онда и директор  Центра за приватизацију у оквиру којег се водила тендерска и аукцијска приватизација, реструктурирање и тржиште капитала (јул 2001 – 20003 – период када су извршене најспорније петооктобарске приватизације у Србији).

Новости још додају да ће заменик Синише Малог бити Андреја Младеновић из ДСС, странке која на мартовским републичким изборима важила за патриотску, антинатовску странку, а за председник београдске Скупштине треба бити постављен Никола Никодијевић (СПС).

Према Вучићевим најавама, председник Скупштине Београда биће изабран у среду, а градоначелник у четвртак.

(СРБИН.ИНФО)