Прочитај ми чланак

Самохраној мајци са петоро деце потребан дом

0

cupovici

Три крушевачка хуманитарна удружења покренула су иницијативу да обезбеде кров над главом самохраној мајци Мици Ћуповић (38), која са петоро деце живи у селу Росица код Рибарске Бање у крајње нехуманим условима. Када има дрва једва успевају да огреју трошну кућу, а воду захватају из бунара.

– Бројна сеоска домаћинства су празна, а овој породици избеглица много би значило да имају неку земљу да обрађују – прича Миша Јањић, председник Удружења Срба из Босне и Херцеговине. – Зато смо се обратили с молбом Центру за социјални рад не би ли нашли неко привремено решење за мајку и децу, која осим социјалне помоћи немају других примања. Они живе у условима који су недостојни за 21. век.

У Центру за социјални рад потврђују да су примили иницијативу Удружења Срба, „Пријатеља деце“ и Кола српских сестара, а директор Слађана Чабрић напомиње да је захтев тренутно у процедури. Мица Ћуповић истиче да све теже преживљава.

– Струју смо добили тек пре две године – сведочи самохрана мајка. – Социјална помоћ од око 20.000 динара за нас шесторо је довољна само за пуко преживљавање, па најстарија ћерка, на пример, није могла на матурску екскурзију. Кућа у којој смо привремено већ је трошна и само што се није срушила.

И чланови Удружења фрулаша „Адам Милутиновић“ редовно помажу породици, а својевремено су оправили столарију на кућици и набавили огрев и неке уређаје за домаћинство. Људи добре воље понекад помогну у основним намирницама.

– Надничила сам годинама не би ли деци обезбедила храну – каже Мица Ћуповић. – Колико год да зарадим није довољно. Тешко набављамо књиге, многе фотокопирамо како би деца имала одакле да уче. Сандра завршава осми разред и надам се да ћу успети да јој обезбедим наставак школовања. А нови кров над главом би нам спасио живот.

cupovici-kucaКућа у којој живе шесточлана породица Ћуповић

КУЋА БЕЗ ИГРАЧАКА

Иако су деца скромна, потребе су велике. Најстарија Мицина ћерка Сандра (15) прича да разуме ситуацију, али најмлађи Урош од свега три године тужан је што живи у кући без играчака. Сиромаштвом су погођени и Милош (12), Маријана (11) и Данијел (3).

(Вечерње новости)