Прочитај ми чланак

НАТО, гле чуда, лагао Русију

0

Немачки и амерички политичари давали су, након уједињења Немачке, обећања Москви да се НАТО неће ширити на бивше земље СССР-а и на некадашње чланице Варшавског пакта, али те најаве нису испуњене – наводе немачки медији.

putin2-foto-epaЗапад слагао Русију да се неће приближавати руским границама: Владимир Путин

Када се 18. марта руски председник Владимир Путин, поводом дешавања на Криму, обратио нацији, у свом говору он је оптужио Запад да је „поново слагао Русију и донео одлуку иза њених леђа“.

Путин је мислио на прекршено обећање, које је дато његовој земљи након поновног уједињења Немачке да се Северноатлантска војна алијанса неће даље приближавати руским границама.

У Немачкој се дискутује о тој Путиновој тврдњи и поједини политички аналитичари и новинари не искључују могућност да је такво обећање дато.

Пре пет година недељник „Шпигел“ дошао је до тајног документа који је датира од 10. фебруара 1990. године, када је Ханс-Дитрих Геншер, тадашњи министар спољних послова Немачке, боравио у Москви.

Приликом сусрета са совјетским министром иностраних послова Шеварднадзеом Геншер је рекао да је „Влада Немачке свесна да је чланство уједињене Немачке у НАТО савезу компликовано питање“, али да је за Берлин једно потпуно јасно: НАТО се неће даље ширити на Исток“. Он је о томе отворено говорио и у немачкој јавности, као и у свом говору на Евангелистичкој академији у Туцингу у којем је навео да, шта год да се догоди са Варшавским пактом, неће бити даљег ширења Алијансе ближе границама Совјетског Савеза.

nato--zastave-2013Немачки медији пишу да су Путинове тврдње о ширењу Алијансе на Исток можда тачне

Та безбедносна гаранција била је од великог значаја за Русију због промена на истоку Европе, укључујући и уједињење Немачке.

Немачки канцелар Хелмут Кол и шеф америчке дипломатије Џејмс Бејкер прохвалили су те ставове. Недељу дана касније Бејкер одлази у Москву и разговара са Горбачовом, који у том тренутку још није био сагласан са уједињењем Немачке, подсећа лист.

Неки немачки историчари тврде да је након тог разговора са шефом Совјетског Савеза Москви дата гаранција да се „војно присуство неће проширити ни за центиметар“. Горбачов је после тога Колу дао сагласност за уједињење Немачке.

mihail-gorbacovНакон састанка са Бејкером председник СССР-а је дао сагласност за уједињење Немачке: Михаил Горбачов

Ипак, ни Геншер, а ни Бејкер своје тадашње изјаве не тумаче као дата обећања.
Геншер је у изјави за „Шпигел“ 2009. године рекао да је говор у Туцингу представљао „превазилажење препреке“ који је требало да доведе совјетског прихватања немачког чланства у НАТО савезу.

Истовремено, свој разговор са Шеварднадзеом не сматра значајним, јер је тај сусрет „представљао увод у праве преговоре“ – наводи „Дојче веле“.

(Вести)