• Почетна
  • СПОРТ
  • По двојица кошаркаша „вечитих” у идеалној петорци АБА лиге
Прочитај ми чланак

По двојица кошаркаша „вечитих” у идеалној петорци АБА лиге

0

prva-petorka-aba-lige.png

Навијачи и тренери клубова Јадранске кошаркашке лиге изабрали су прву петорку лигашког дела такмичења. Најбољи плејмејкер је Демаркус Нелсон (Црвена звезда), Богдан Богдановић (Партизан) бек, Дарио Шарић (Цибона) крило, Жофри Ловерњ (Партизан) крилни центар и Бобан Марјановић (Црвена звезда) центар.

Састав најбоље петорке регионалног такмичења добијен је комбиновањем гласова навијача и тренера, који су са по 50 одсто учествовали у одабиру за сваку позицију. На сајту регионалног такмичења истиче се да су навијачи и стручњаци имали готово исто мишљење, а да је једино било разлика у избору за најбољег на позицијама „четири” и „пет”. Завршни турнир АБА лиге игра се од четвртка до недеље у београдској „Комбанк арени. У првом полуфиналу, у четвртак од 20 часова, састају се Црвена звезда и Цибона, док дан касније у истом термину играју Партизан и Цедевита. Финале је на програму у недељу у 20 часова.

Нелсон је први амерички кошаркаш који је продужио уговор са „црвено-белима” у историји, а завршио је као други у гласању за позиције „један” и „два” са 17,7 одсто гласова навијача и 21,9 одсто стручњака. Просечно је бележио 9,7 поена, 3,3 асистенције, 3,1 скок и 1,5 украдену лопту по утакмици.

Богдановић је заузео прво место и на позицији плеја и бека, добивши 40 одсто гласова навијача и 43,8 одсто гласова тренера, и тако се нашао испред Нелсона и још једног играча Звезде Чарлса Џенкинса. Имао је учинак од 15 поена, 4,1 скока, 3,9 асистенција и 1,3 украдене лопте по утакмици.

Шарић је понео титулу најкориснијег играча регуларног дела сезоне и у гласању за крило је завршио као први са 31,9 одсто гласова навијача и чак 57 одсто гласова стручњака. Иза њега нашли су се кошаркаш Партизана Таренс Кинзи и капитен Црвене звезде Марко Симоновић. Најзаслужнији је што се Цибона изборила за место на „фајнал фору”, а просечно је бележио 16,3 поена, 9,5 скокова, 3 асистенције и 1,4 украдену лопту по утакмици.

Ловерњ је у гласању завршио први испред Бобана Марјановића и Јусуфа Нуркића из Цедевите, са 25,3 одсто гласова навијача и 16,7 одсто гласова стручњака. Први странац који је добио ту част да буде капитен „црно-белих”. У регионалном такмичењу је имао просек од 10,8 поена, 7,3 скокова и 1,3 асистенције.

Марјановић је добио 19,5 одсто гласова навијача и 22,2 одсто гласова експерата и заслужено је понео титулу најбољег центра. Марјановић је ове сезоне био доминантан у рекету у свим такмичењима у којима су „црвено-бели” учествовали. У АБА лиги просечно је играо мање од 19 минута, али је имао сјајан просек од 9,7 поена, 7,3 скокова и 1,3 блокаде по утакмици.

(Политика)