Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА: Референдум – улазак у Русију или независност; Кијев припрема напад (Из часа у час)

0

ukrajina20x0

Проруски активисти одлучили су данас у Луганску да ће у Луганској области на истоку Украјине на граници са Русијом бити одржан референдум о статусу региона у две фазе, јавиле су украјинске и руске агенције.

На референдуму предвиђеном за 11. мај биће постављено питање о задржавању досадашњег статуса области или о њеној аутономији, а 18. маја житељи области опредељиваће се да ли су за независну државу или за улазак у састав Русије, наводи УНН.

Итар-Тас с подсећа да су данас у Луганску у насељима одржани народни скупови на којима би се одрдила питања за постављање на референдум.

22:30 Кијев припрема напад на Славјански

Штаб локалне самоодбране саветовао је грађане Славјанска да без преке потребе и специјалне дозволе не излазе на улице у периоду између поноћи и шест часова ујутро.

Власти самопроглашене Доњецке републике су дошли до информација да кијевске власти припремају „чишћење града“, односно напад,

donjeck-protest-foto-ap-1398102514-483745

22:15 ФЕДЕРАЦИЈА НАРОДНИХ РЕПУБЛИКА

На митингу у Горловки у Доњецкој области „проруски сепаратист изнели СУ своје намере за формирање тзв. Федерације Народних Република“ у коју желе да укључе Доњецку, Луганску, Харковску и Одеску област.Т

о је на митингу саопштио Артјом Олхин који се представио као „опуномоћеник Доњецке Народне Републике за припрему референдума“, наводи украјиска агенција Укринформ.

Агенције извештавају да неколико хиљада присталица федерализације Украјине наставља са митинзима у Доњецку, Луганску, Харкову.

22: 00 Неспремност Кијева да заустави акције радикала прети Женевском споразуму

Москва сматра да неспособност и неспремност Кијева да стави тачку на акције Десног сектора у Украјини прети имплементацији Женевске декларације Русије, САД, Европске уније и Украјине од 17. априла, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у телефонском разговору са америчким државним секретаром Џоном Керијем.

Руски министар је апеловао да се утиче на Кијев да се не дозволи изазивање крвавог сукоба и садашње украјинско руководство подстакне на строго спровођење преузетих обавеза, што би омогућило покретање деескалације ситауције.

Лавров је нагласио да је неопходно да се зауставе хапшења и из затвора ослободе активисти протестног покрета из југоисточних региона.

21:30 Амерички конгресмени одбили да се састану са Јулијом Тимошенко

Лидер партије Отаџбина, председнички кандидат Јулија Тимошенко отказала је путовање у Сједињене Државе због одбијања чланова Конгреса да се са њом састану. Путовање је било планирано за 23. април.

Како тврде амерички медији, неки од чланова америчког Конгреса, са којима су Тимошенко или њен штаб контактирали, наговестили су јој да не треба да се кандидује за председника. Протекле недеље лидер партије Отаџбина обратила се америчком Конгресу апелујући да Украјини обезбеди војну помоћ.

21:00 НАТО покушава да изазове сукоб између Русије и њених савезника у ОДКБ

НАТО има један задатак да изазове сукоб између Русије и њених савезника из Организације Договора о колективној безбедности (ОДКБ) и „да нас међусобно поцепа“, изјавио је заменик министра одбране РФ Анатолиј Антонов у интервјуу за „Руску газету“.

Према његовим релима Алијанса покушава да изврши морални притисак, убеди јавност да „су Руси лоши“ и да се зато треба фокусирати на европску демократију.

Заменик министра одбране сматра да украјински сценарио представља покушај реализације концепта „промоције демократије“ или такозваних обојених револуција, што негативно утиче на глобалну и регионалну безбедност.

20:00  Луганск и Харков изабрали народне губернаторе

Присталице федерализације изабрале су народне губернаторе Луганске и Харковске области у Украјини. На те функције изабрани су командант армије југоистока Валериј Болотов и предузетник Владимир Варшавски.

Демонстранти су наложили народном губернатору Харковске области да оде у Русију где се сада налази председник Виктор Јанукович како би им он „потврдио функције“.

После гласања антимајдановци су се обратили градоначелнику Харкова Генадију Кернесу захтевајући да подржи референдум о федерализацији, обезбеди просторије са техником за рад Организационог комитета за референдум и укине забрану митинга.

19.15 НАОРУЖАНИ ЉУДИ У КРАМАТОРСКУ

– Група наоружаних људи ушла је у зграду Службе безбедности Украјине у Краматорску, а сада су у току преговори између официра безбедности и присталица федерализације, јавља дописник РИА Новости са лица места. Ти људи су на врата Службе безбедности окачили заставу Народне Републике Доњецк.

19:10 Британски обавештајци прате ситауцију на украјинској граници

Британски обаваштајци тајно прате ситуацију на украјинско-руској граници, пише лист Миррор позивајући се на високо позиционирани извор из британских обавештајних структура.

putin obama _1403_407

Нови Обамин курс на изолацију Русије

Председник САД Барак Обама прекинуће контакте са Владимиром Путином. Он ће се светити Русији за неуспех своје међународне политике (у украјинском правцу), уложивши напоре за њену међународну изолацију.

До таквог закључка дошао је Њујорк Тајмс. Слични позиви се већ чују, добро је што ратоборних радикала-конзевативаца у сенату има довољно. До чега ће довести нови талас класичног америчког програма суздржавања Русије?

Републиканац Боб Коркер је већ позвао САД да испоручује оружје Кијеву. Не постигавши мешање Вашингтона у отворени оружани сукоб у Украјини, он сада хоће да Русију казне, како се каже, новцем. Између осталог, извесну упућеност у стање макроекономије он је показао: узимајући у озбир како ће ударити даље санкције на европске компаније, он је предложио европљанима да сами „предузму мере“.

Очигледно они, како он сматра, треба себе да жртвују америчким амбицијама и да направе „економски харакири“, прекинувши односе са Русијом. Јер њена политика, по речима Коркера, исмејава САД. Шалу на страну, али да ли је спремна не шаљива, већ реална Америка да говори озбиљно о „изолацији“ у 21. веку? Нажалост, политика Запада остаје претходна у погледу Русије, али на срећу, свет се променио, истиче шеф катедре за Светску политику факултета Међународне економије и политике Националног истраживачког универзитета Висока школа економије Максим Братерски.

Свет се веома променио. Ако је у старо време забрана Запада била практично опште правило, сада постоји огроман свет који није Запад. То је Индија, Кина, Јужна Америка, то је Африка и много тога другог. Мада у првом реду забране Запада ће се тицати нашег доступа светским финансијским тржиштима и технологијама. Ометаће добијање новца. Новац ће бити скупљи за наше компаније. И технологије ће ометати да добијемо. Између осталог, предају технологија су ометали и раније.

У сва времена САД су примењивале против Русије политику увлачења и одвраћања. Њена главна идеја пчива на концепцији смишљеној за време хладног рата: дати „бољшевицима“, пошто је тада било речи о СССР, да осете укус међународних односа, а затим им на време ударити пацку.

Али данас овај метод не може да буде ефикасан, ма колико америчка администрација желела да се освети за очигледне спољнополитичке промашаје.

Јасно је да је Обамина политика у погледу Русије доживела крах. Он уопште има проблема с међународном политиком. И председник није баш успешан. Ради се о томе што политика увлачења подразумева да ће Русији у том свету који су покушале да изграде САД, бити понуђено неко место. То су они заборавили. Никакав договор никада нам нису нудили. До чега ће то довести? Биће период хлађења. Колико дуго –видећемо. Хвала Богу што се у САД председници мењају прилично често, зато ћемо видети ко ће заменити Обаму.

Ускоро Америка ће се концентрисати на припрему за нове председничке изборе. Ни један од постављених задатака Обама није могао да испуни – ни на унутрашњој арени, ни на спољашњој. Највероватније ће га заменити конзервативци. Није искључено да ће њихова администрација бити више изолационистичка, тачније концентрисана на решавање унутрашњих проблема.

Према речима саговорника овог листа агенти МИ6 (спољна обавештајна служба) који обављају задатак нису наоружани, а њихов циљ је да разјасне планове Русије.

Према писању листа, шеф МИ6 је већ упозорио Дејвида Камерона на пружање директне војне помоћи Украјини, посебно на размештање војних контигената, јер тај корак може да доведе до глобалног војног сукоба између Русије и западних земаља.

19:00 Сукоб између Русије и Украјине одговара онима који желе да ослабе РФ

Конфликт између Русије и Украјине одговара онима, који рачунају да ослабе Русију, економски и политички, изјавио је писац Вук Драшковић, бивши министар спољних послова и председник Српског покрета обнове, у интрвјуу за Глас Русије.

Међутим, по његовом мишљењу Украјина би могла да одигра важну улогу као спона између Европске уније и евроазијског економског простора.

Драшковић је такође изјавио да могућа федерализација Украјине неће довести до распада земље. „Аргументи против федерализације су врло слаби. Тим пре што Русија и не инсистира на термину федерализам, а оно што жели да види у Украјини – много је мање од европских стандарда федерализације, нагласио је дипломата.

Vuk-Draskovic

18:50 Сукоб између Русије и Украјине одговара онима који желе да ослабе РФ

Конфликт између Русије и Украјине одговара онима, који рачунају да ослабе Русију, економски и политички, изјавио је писац Вук Драшковић, бивши министар спољних послова и председник Српског покрета обнове, у интрвјуу за Глас Русије.

Међутим, по његовом мишљењу Украјина би могла да одигра важну улогу као спона између Европске уније и евроазијског економског простора.

Драшковић је такође изјавио да могућа федерализација Украјине неће довести до распада земље. „Аргументи против федерализације су врло слаби. Тим пре што Русија и не инсистира на термину федерализам, а оно што жели да види у Украјини – много је мање од европских стандарда федерализације, нагласио је дипломата.

18:30 У  Краматорску митинг присталица федерализације Украјине

Присталице федерализације Украјине организовале су митинг испред зграде Службе безбедности Украјине у Краматорску. Демонстранти су блокирали излаз са локалног аеродрома.

Многи држе заставе Русије и такозване Доњецке Народне Репбулике. Демонстранти против нових украјинских власти настављају да контролошу зграде градске управе у Краматорску, као и пут између Краматорска и Славјанска.

18:20 Посматрачи ОЕБС-а састају се са активистима из Славјанска

Представници ОЕБС-а одржаће први састанак са проруским активистима у Славјанску на истоку Украјине.

По речима једног од активиста, посматрачи су се „интересовали који су наши захтеви, погледали наше зграде, проверили да ли, како наводе украјински медији, наводно држимо неке људе заробљене и мучимо их. Такође су се занимали да ли имамо довољно хране и да ли нам се пружа медицинска помоћ.

Према информацијама демонстраната против нове власти, представнииц ОЕБС-а такође су поразговарали са обичним грађанима и састали се са локалним лекарима, како би проверили податке о броју рањених и убијених у сукобима.

18:00 Јанукович позвао Кијев да повуче трупе са истока Украјине

Пучем смењен председник Украјине Виктор Јанукович је у Ростову на Дону издао саопштење, у коме је позвао пучисте у Кијеву да повуку све оружане снаге на места на којима су иначе стационирана.

У саопштењу се, такође, наводи неопходност почетка неодложног мировног дијалога са лидерима, које су изабрали источни региони. Према његовим речима нова власт која се налази на корак од крвопролића, назвала је милионе људи терористима, а људи не виде други пут, осим борбе за своја права, свој живот и своју децу.

17:00 Русија предала Украјини 13 бродова

Украјини је са Крима предано 13 борбених бродова и пловила за подршку украјинске РМ, изјавио је вршилац дужности шефа севастопољске администрације Дмитриј Белик.

Украјински бродови не могу сами да напусте Крим, јер немају посаде и одговарајуће дозволе од руске стране. Тренутно на Криму остаје око 60 бродова и пловила РМ Украјине.

16:00 Борци Беркута неће се вратити у Украјину због неповерења према пучистичким властима

Борци специјалне јединице Беркут, расформиране после промене власти у Украјини, тешко да ће се вратити у ову земљу, због неповерења према власти, изјавио је у понедељак руководилац штаба за прихват и распоређивање припадника Беркута у Русији Алексеј Лобарев.

Раније је објављено да је колегијум МУП-а Украјине честитао бившим борцима специјалних јединица Беркут Ускрс и позвао их на помирење и сарадњу. По мишљењу колега, мада су раније Беркут и самоодбрана Мајдана били на различитим странама барикада, сада сви грађани треба да забораве све међусобне увреде.

Ситуация в Донецке

15: 00 У Доњецку се одржава митинг присталица федерализације Украјине

Неколико хиљада људи учествује на митингу сазваном у знак подршке федерализацији Украјине испред зграде Доњецке регионалне државне администрације.

Координатори наглашавају са говорнице да није планирано било какво заузимања административних зграда. Сви који желе могу да се са говорнице обрате окупљенима. У паузама између говора чују се руске патриотске песме.

Проруски митинг, такође, почиње и у Харкову.

„Обестити шљам са Крима“

Борис Филатов је и раније износио контроверзне сценарије за решавање кризе. На Фејсбуку је понудио рецепт за обуздавање демонстраната који су се залагали за припајање Крима Русији. „Том шљаму треба дати велика обећања и гаранције, а затим их треба обесити“, написао је он, и касније додао да би стрељање било „сувише часна смрт за шљам који наводи људе да убијају једни друге“.

Адвокат и бизнисмен који поседује око четири милиона долара сумњичен је за проневеру новца из државног буџета. Према писању „Кијев поста“, не излази из куће без телохранитеља, а он се вози у блиндираном „мерцедесу“. Ове године ће бити део комерцијалног лета у свемир у организацији „Вирџин галактика“. Карта за ову авантуру га је коштала 200.000 долара.

12:36 Лавров о злочину на Ускрс у Славјанску

Напад екстремиста на контролни пункт у украјинском граду Славјанску на Ускрс представља злочин, који одговара само онима, који желе да пониште женевске договоре о Украјини, рекао је у понедељак на конференцији за новинаре у Москви министар спољних послова РФ Сергеј Лавров.

„Невероватна је чињеница да се на Уксрс на подручју контролног пункта у граду Славјанску појавила група наоружаних екстремиста, који су без икаквог претходног упозорења почели да пуцају на ненаоружане људе, који су се ту налазили. То је злочин, који иде у прилог само онима, који желе да пониште спровођење женевских договора“, рекао је Лавров.

11:55 Борбени делфини на америчким НАТО маневрима у Црном мору

На летњим војним вежбама НАТО снага у Црном мору учествоваће и амерички борбени делфини. По речима представника америчке Ратне морнарице, делфини су обучени за потрагу, али не и да нападају људе.

Почетком априла украјинсе власти су објавиле да су за 2014. годину планиране заједничке војне вежбе са земљама Северноатлантске алијансе, укључујући поморске маневре. На питање о узроцима и поводима посете америчких делфина Црном мору представник РМ Сједињених Држава рекао је да ће маневри бити одржани у оквиру тренинга делфина, укључујући обезбеђење бродова и лука, као и откривање мина.

11:34 Лавров: Кијевске власти не испуњавају и грубо крше женевске споразуме

Актуелна власт у Кијеву грубо крши женевске договоре, постигнуте прошле недеље на састанку РФ, САД, ЕУ и Украјине, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Он је, такође, назвао „апсолутно неприхватљивом одлуку кијевских власти да сачувају Мајдан. „Руководство, које је поставила Врховна рада, отворено говори да се женевски договори на Мајдан не односе, јер је кијевска градска власт донела одлуку да се Мајдан може задржати и да он делује легитимно“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре у Москви.

11:10 Џо Бајден долази у посету Кијеву

Потпредседник САД Џо Бајден треба да се састане са такозваним вд председника Украјине Александром Турчиновим и „премијером“ Арсенијем Јацењуком током посете престоници Украјине, саопштила је Бела кућа. Бајденова посета Кијеву ће почети у понедељак поподне и трајаће два дана. Он ће се такође састати са члановима украјинског парламента из различитих региона и представницима невладиних организација.

Током сусрета, две стране ће „разговарати о напорима међународне заједнице да помогне стабилизацији ситуације и ојачавању украјинске економије и да помогне Украјини у напредовању на уставној реформи, децентрализацији, борби против корупције, и слободних и фер председничких избора 25. маја, Бела кућа је саопштила.

„Потпредседник ће се такође консултовати о најновијим дешавањима у источној Украјини и о корацима за побољшање енергетске безбедности Украјине.“

10:25 Америчке власти неће разматрати петицију о Криму

Петицију са захтевом да америчке власти признају легитимно изражену вољу народа Крима, који је гласао за припајање Русији, постављену на сајту Беле куће, потписало је мање од 3000 људи и по правилима неће бити узета у разматрање. Да би била разматрана потребно је сакупити најмање 100000 потписа за месец дана.

Петиција, коју је потписало 2727 људи на сајт је постављена 22. марта. Такође је тражено да америчке власти прогласе нелегалним оружани пуч изведен у Украјини крајем фебруара, а актери пуча да се изведу пред међународни суд као лица која су извршила злочин против човечности.

09:23 Самоодбрана Славјанска: Приведена активисткиња Мајдана

Народна милиција Славјанска саопштила је да је у овом граду приведена активисткиња Мајдана Ирма Крат. Како је рекао командант народне милиције Вјачеслав Пономарјов, она се сумњичи за шпијунажу за радикалну групу Десни сектор, а такође и за умешаност у мучењу људи на Мајдану.

Тренутно она се налази у згради Службе безбедности Украјине, коју контролише народна милиција. Према речима Пономарјова, Крат је стигла у Славјанск као новинарка.

08:42 У Луганску најављено стварање штаба управе за југоисток Украјине

 lugansk

Лидер проруског покрета у Луганску Виталиј Болотов, говорећи синоћ испред зграде локалне Службе безбедности Украјине, најавио је окупљенима оснивање здруженог штаба управе југоисточним областима Украјине, а са седиштем у Доњецку.

Болотов је такође, нагласио да је Луганска област близу остварења циљева о статусу руског језика и референдуму.

„Луганск је први подигао заставу и сада први треба да покаже југоистоку Украјине, како да постигне циљеве“, изјавио је лидер присталица федерализације.

07:55 Самоодбрана Славјанска спрема се да одбије напад на град

slavjansk-barikada

Протекла ноћ у Славјанску била је мирна. У граду је на снагу ступио полицијски час, улице су празне. Штаб самоодбране саветовао је грађане да без преке потребе и специјалне дозволе не излазе на улице у периоду између поноћи и шест часова ујтуру.

Појавила се информација да се припрема напад, како то зову кијевске власти „чишћење града“. Борци самоодбране налазе се у пуној борбеној готовости, учвршћују контролне пунктове на улазу у град, док центром града дефилују појачане патроле.

(Глас Русије, Восток)