Прочитај ми чланак

10 најнездравијих намирница које изазивају рак – не једите их!

0

nezdrava-hrana

“Све изазива рак” је постала популарна хипербола, и изјава коју људи користе као реторичку одбрану права свог избора да једу или живе не размишљајући о последицама. Ипак, истина је да много хране око нас заиста није прошло научна истраживања у погледу процене њихове безбедности за здравље. НатуралНеwс даје списак од 10 најнездравијих намирница које изазивају рак и које више никада не би требало да једемо.

1. Генетски модификовани организми (ГМО)

Ово не мора ни да се помиње, да су нека независна истраживања показала даГМО (линк на текстове које сам ја писала о ГМО на овом блогу) и пратећа хемија која помаже раст и заштиту оваквих засада јесу утицали на настанак и рапидан раст тумора код мишева и пацова. Ипак, ГМО је свуда око нас, у храни која користи деривате кукуруза, соју, уље репице. Негде напољу од овога можете да се одбраните тако што купујете органску, или потврђену-ГМО-фрее храну, али нама у овим крајевима не преостаје ништа друго него да сваки пут када сумњамо, позовемо произвођача и питамо. Можда нам неће одговорити, али ако будемо питали често и масовно, почеће да капирају да су потрошачи макар освешћени и желе ГМО-фрее у свом тањиру, или макар јасну и видљиву ознаку на амбалажи.

2. Месне прерађевине

Кобасице, саламе, виршле, паштете, садрже хемијске конзервансе, боје и адитиве које треба да их учине дуготрајним и привлачним на око, али они су такође изазивачи рака. Нитрити и нитрати се повезују са повећањем ризика код канцера дебелог црева, зато је најбоље да избегавате месне прерађевине у својој исхрани.

3. Кокице за микроталасну

Мислила сам да ово не треба поменути (ја не користим, па нисам ни видела да има у понуди, па сам мислила и да не постоји код нас), али кажу да је кесица кокица за микроталасну препуњена хемикалијама које могу да узрокују рак тестиса или панкреаса. Постоји нешто што се зове перфлоурооктанска киселина (перфлуорооцтаноиц ацид ПФОА) која се налази у тим кесама и која највероватније јесте канцерогена, а неколико различитих студија ју је повезало са туморима. Слично томе, дијацетил (диацетyл) који се налази у овим кокицама оштећује плућа.

4. Газирани сокови

Као и месне прерађевине, и ово је изазивач рака. Са превише шећера, хемије, вештачких боја, газирани сокови буквално хране ћелије рака. Уобичајен хемијски додатак, као што је боја карамеле и њен дериват 4-метхyлимидазоле (4-МИ) били су повезани са изазивачима рака.

5. “Диет” сокови и храна

Једино што је горе од шећерне обојене водице под гасом, то су “диет” пића. Неколико десетина различитих студија је показало да заслађивач аспартам, најчешће коришћен заслаживач који мења класичан шећер, узрокује читав низ различитих болести, а међу њима и рак. Сукралоза (Спленда), сахарин и још многи други заслађивачи, доказано су канцерогени.

6. Бело брашно

Рафинирано бело брашно је свуда око нас и најчешћи састојак сваке хране, али велика количина угљених хидрата је прави разлог за бригу. Студија објављена у Цанцер Епидемиологy, Миле Маркерс, анд Превентион показала је да редовном конзумацијом рафинираних угљених хидрата, повећава ризик од добијања рака дојке код жена за 220%. Храна која има висок гликемијски индекс (ГИ) генерално је одговорна за нагли скок шећера у организму, што осим инсулинске резистентности, може да изазове напредовање и ширење рака.

7. Рафиниран шећер

Исто. Бели шећер, рафиниран, изазива нагли скок инсулина, и сматра се да исто тако храни канцерогене ћелије. (то сте већ сигурно чули, као бапску причу – рак воли шећер? ). Фруктоза као што је кукурузна, агресивна је, и показало се да их ћелије рака брзо метаболишу и тако се још брже размножавају. И док су толико популарни фабрички направљени кекси, колачи, пите, сокови, сосови, цереалије, па чак и месне прерађевине препуњене фруктозним кукурузним сирупом, то може да да одговор и на пораст канцерогених обољења у овим генерацијама.

8. Пестициди на воћу

Многи људи мисле да се хране здраво ако једу јабуке, јагоде, крушке које купе у радњи. Ипак, осим ако нису органски гајене и потврђено без пестицида, такође могу да узрокују рак од превелике количине пестицида коју поједемо преко отроване коре. Тхе Енвиронментал Wоркинг Гроуп (ЕWГ) утврђује да 98% од целе понуде воћа на тржишту, практично је “прљаво” воће, контаминирано пестицидима.

Како очистити воће од пестицида и прљавштине

Ово сам пробала. Не знам да ли сам постигла ефекат чишћења јабука од пестицида, али могу да кажем да вода после тога буде изузетно замућена и прљава.

9. Товљени лосос

Товљени лосос, који се најчешће налази и на нашем тржишту, не само да нема довољну количину витамина Д, него је и препун канцерогених хемикалија као што су ПЦБ (полyцхлоринатед бипхенyлс), пестициди и антибиотици.

10. Хидрогенизована уља

Сунцокретово уље, или маргарин, препуни транс масти. Користе се не само у том облику, већ и да би очували процесуирану храну и омогућили јој дуговечност. Али, хемијски процес хидрогенизације је штетан за наше здравље, напада структуру ћелијске мембране и тако изазива многе болести, па и рак. Неки произвођачи замењују хидрогенизована уља палминим уљем, али и даље су транс масти оно што је највећи проблем.

(mooshema.com)