Прочитај ми чланак

Пољска позвала америчке трупе на своју територију

0

9nato-rus-flag

Пољска је предложила САД и НАТО да на њеној територији размести америчке трупе у вези са догађајима око Украјине, изјавио је у недељу у интервјуу Тхе Wасхингтон Пост министар иностраних послова Радослав Сикорски.

Према његовим речима, он је већ разговарао о том питању са државним секретаром САД Џоном Керијем и врховним командантом Савезничких оружаних снага НАТО у Европи, америчким генералом Филипом Бридлавом.

У суботу, прес-секретар председника РФ, Дмитриј Песков, упозорио је да би „још један корак НАТО ка руским границама повукао за собом промену читаве европске безбедносне архитектуре“.

Тужилаштво варшавског округа Мокотув проверава добијену информацију да су активисти кијевског Мајдана обучавани на територији Пољске, саопштио је у уторак портпарол окружног тужилаштва Варшаве Пшемислав Новак.

„Имамо тридесет дана за доношење одлуке“, – рекао је он, избегавајући да одговори одакле потиче информација.

Почетком марта потпредседник Савета Федерације Русије Јуриј Воробјов је оптужио Сједињене Америчке Државе да су финансирале припреме активиста за кијевски Мајдан. „Знамо да су Американци платили за припрему бораца Мајдана у Литванији и Пољској“, – изјавио је Воробјов.

(Глас Русије)