Прочитај ми чланак

Украјина: Украјински бродови напуштају Крим , Кирил позвао на мир (Из часа у час)

0

ukraine-troops-withdraw-slavyansk.si

 

18:15 Оружане снаге Украјине одржавају вежбе

Антитенковске јединице украјинских оружаних снага одржавају ватрене вежбе са другим војним јединицама на једном од полигона, саопштила је у суботу прес служба Министарства одбране Украјине.

‘Велику пажњу за време теренских вежби војници посвећују тактичкој припреми: ометање интеракције тенкова противника уз помоћ отварања ватре, протеривање пешадије из борбених оклопних возила и раздвајање самих тенкова“, – наводи се у саопштењу Министарства.

18:06 ПССЕ се нада смањењу тензија у Украјини

Председник ПССЕ, Ана Брасер поздравља Женевски споразум у вези Украјине који су постигли Москва, Вашингтон, Брисел и Кијев, он даје наду да ће се ситуација у тој земљи смирити у ближој будућности, наводи се у њеном саопштењу.

Брасерова је изјавила да сада подржава украјинске власти у њиховим напорима да испуне споразум, који подразумева крај насиља и провокација од стране свих учесника конфликта.

Раније су власти Украјине почеле велику операцију специјалних снага, увођењем војске на истоку земље где се одржавају митинзи присталица федерализације. 

17:30 Присталице федерализације Украјине нису против “округлог стола“ Тимошенкове

Људи, који је се залажу за федерализацију Украјине, нису против учествовања на “округлом столу“, који хоће да одржи бивши премијер, Јулија Тимошенко, изјавио је за новинаре представник привремене коалиционе владе, такозване Доњецке народне републике (ДНР), Денис Пушилин.

“Такви састанци нису ускључени уколико буду корисни за Доњецку народну републику“, – сматра он.

Истовремено, према речима Пушилина, када се Тимошенкова састала са демонстрантима у Доњецку никакав споразум није могао да буде постигнут.

16:55 Украјински бродови напуштају Крим 

Кијев — Сви бродови украјинских поморских снага напустили су залив Севастопољ и залив Донуцлав, саопштила је прес служба в.д. председника Украјине Олександра Турчинова

Crimea

Како се наводи у саопштењу, бродови се крећу ка Одеси, где је база украјинске морнарице, пренео је Укринформ. 

Повлачење друге војне опреме са Крима, такође се наставља, посебно, војних авиона. 

Министар спољних послова Украјине Андреј Дешчица рекао је раније данас да су операције против проруских снага на истоку Украјине обустављене током Ускрса. 

16:35 Патријарх Кирил позвао на мир у Украјини

Поглавар Руске православне цркве Кирил позвао је данас у ускршњој посланици на мир у Русији и Украјини и наставак сарадње два народа.

ruski-patrijarh-kiril

„Наша лична молитва упућена данас народима Русије и Украјине у томе је да се зацари мир у мислима и срцима браће и сестара по крви и по вери, како би се васпоставиле покидане везе и наставила неопходна сарадња“, рекао је
Кирил у посланици објављеној на сајту Српске православне цркве.

Руски патријарх је истакао да руска црква и данас као и у прошлости усрдно проводи своју мисију, непрестано проповедајући правду Божју, учвршћујући непорециви значај јеванђелских заповести и позивајући на мир и слогу.

16:12 Хајнц-Кристијан Штрахе: Путин је прави демократа

Лидер аустријске екстремно десничарске Слободарске партије Хајнц-Кристијан Штрахе оценио је да је руски председник Владимир Путин прави демократа.

„Путин је заиста прави демократа, али ауторитарног стила“, рекао је Штрахе у данас објављеном интервјуу листу Тиролер Цајтинг.

Он је казао да Путин покушава да заштити руске интересе у тренутку када су односи Запада и Русије због ситуације у Украјини најгори од времена Хладног рата. „Обама би поступио на исти начин“, рекао је Штрахе.

Он је додао да су кризу у Украјини испровоцирале ЕУ и САД, а критике је упутио западним медијима јер су, како је рекао, сепаратисте на истоку Украјине оквалификовали као терористе, а „пучисте са Мајдана“ као хероје.

Слободарска партија је као и многе екстремно десничарске партије била позвана да буде посматрач на референдуму на Криму, али је то званично одбила.

Неки њени чланови ипак су приватно отишли на то полуострво, у тренутку када се се становници одлучивали за припајање Русији.  

 

13:50  Доњецк данас

12:50  Нови Национални одбор у Славјанску 

11:59 Министарство спољних послова Украјине: Кијев почео да испуњава договоре из Женеве

Влада Украјине прави прве кораке у циљу смиривања ситуације у источним областима земље и реализације Женевског споразума, објављује украјинско Министарство спољних послова.

“Пре свега је обустављена активна фаза спровођења војне операције на истоку земље. Такође је Кабинет министара Украјине, 17. априла, усвојио резолуцију о расправи Уставних промена за децентрализацију државне власти. 1. априла, Кабинет министара утврдио је концепцију реформе локалне самоуправе и територијалне организације власти у Украјини“, – напомиње Министарство спољних послова.

11:43 Путин позива земље Европе да помогну Украјини

Председник Русије, Владимир Путин данас је, у интервјуу за руске телевизијске новинаре, позвао све европске земље које су заинтересоване да подрже економију Украјине, да помогну Кијеву и формирају мере за финансирање буџета.

Раније је председник послао поруке лидерима европских земаља у вези проблема дуга Украјине за гас. Он је написо да је у последње 4 године Русија, на основу смањења цене на гас, Украјину субвенционисала за 35,4 милијарде долара и предложио да се одрже консултације министара по питању стабилизације украјинске економије.

“Ми не можемо да пребацујемо на руски буџет и руског обвезника терет од 45 милиона Украјине“, – навео је Путин.

12:05 Путин: Русија не меша економију са политиком

Председник Русије, Владимир Путин изјавио је данас, у интервјуу за руске телевизијске новинаре, да прелаз на авансно плаћање гаса са Кијевом, које треба бити обављено кроз месец дана, никако није повезано са председничким изборима у Украјини, који су планирани у мају.

“Ми не мешамо економију са политичким процесом у Украјини“, – рекао је председник.

17. априла, Путин је изјавио да Русија намерава да пређе на систем авансног плаћања гаса са Украјином у следећих месец дана уколико Кијев не почне да исплаћује новац. Он је навео да Русија не инсистира на непосредном плаћању јер “разуме потешкоће Украјине“.

11:50 Путин се нада нормализацији односа са Западом

‘Сматрам да не постоји ништа што би спречило нормализацију односа и сарадње западних земаља и Русије“ – изјавио је председник Владимир Путин данас у интервјуу за руске телевизијске новинаре.

“То не зависи од нас. Или не само од нас. То зависи од наших партнера“. – додао је он.

Путин је такође назвао, генералног секретара НАТО-а, Јенса Столтенберга озбиљном и одговорном особом са којом он има добре односе.

САД и ЕУ су, након уједињења Крима и Русије, увели санкције и променили сарадњу са Русијом у бројним правцима.

11:40 Тимошенкова позвала демонстранте за “округли сто“ у Доњецку

timosenko-1

Бивши премијер Украјине, Јулија Тимошенко хоће у граду Доњецку да одржи “округли сто“ где ће учествовати демонстранти, представници других региона и политичари свих странака, саопштила је прес служба странке “Баткившина“.

“Без икаквих услова је потребно испуњавати услове из Женевског споразума. Такође, потребно је водити директан, искрен, отворен дијалог са оним људима на истоку и југу Украјине који осећају да им револуција није дала осећај праведности, безбедности и једнакости“, – изјавила је Тимошенкова.

Људи се, на истоку Украјине, залажу за федерализацију земље.

Раније је постало познато да су у граду Слављанск, од стране владе коју су изабрали демонстранти, забрањене странке “Слобода“, “УДАР“ и “Отаџбина“.

11:20 Европски комесар: Нови пакет санкција против Русије већ спреман

ЕУ је већ спремила нови пакет санкција против Русије, саопштио је у интервјуу за новинаре европски комесар по питању буџета, Јануш Левандовски.

“Европа треба опрезно да следи за дешавањима у Украјини“, – навео је он.

“У сваком случају било би боље када би се санкције заобишле, јер Европа излази из кризе и сваки притисак на економске интересе ће закомпликовати овај процес“, – нагласио је Левандовски.

10:40 Лавров и Кери по питању Украјине

Министар спољних послова Русије, Сергеј Лавров и државни секретар САД, Џон Кери током телефонског разговора, који је обављен у петак, договорили су се да наставе блиске контакте како би нормализовали ситуацију у Украјини.“

Руски министар указао је на потребу непосредног и потпуног испуњења Женевског споразума од стране садашњих украјинских власти, који подразумева обустављање насиља и почетак националног дијалога у вези новог Устава Украјине, уз учешће свих политичких снага и региона.

Разговор је обављен на иницијативу америчке стране.

10:30 САД не потврђују слање трупа у Пољску

Званични представник Пентагона не потврђује информације, које су се раније појавиле у медијима, о слању војске у Пољску.

У петак је министар одбране Пољске Томаш Сиемониак, након састанка у Пентагону са америчким колегом Чаком Хејгелом, изјавио за лист Washington Post да ће Варшава и Вашингтон објавити распоређивање војске САД у Пољској, у оквиру проширења америчког војног присуства у источној Европи због догађаја у Украјини.

Министарство одбране САД је објавило да се за сада само “разматра серија додатних мера за побољшање борбене готовости Европе“.

10:20 Вашингтон не верује грађанима из источне Украјине

Власти САД негирају изјаве присталица федерализације на истоку Украјине о томе да су демонстрације последице доласка садашње власти у Кијеву незаконским путем, изјавила је у петак представница Стејт департмента, Џен Псаки.

Овом приликом је она изјавила да Вашингтон не сматра да је смена власти у Украјини последица државног преврата и изјавила да је тренутна украјинска власт легитимна.

Псакијева је такође рекла да Москву “чекају последице“ у случају непоштовања договора о Украјини, који је постигнут дан раније у Женеви.

10:10 Чижов: Крим ће остати повод за информативни рат

Крим ће за Европу остати повод за информативни рат, изјавио је за руске новинаре стални представник Русије у ЕУ, Владимир Чижов.

“Мислим да је Европа схватила да је расправа са Русијом око уједињења Крима бескорисна. Али ће Крим, наравно, остати повод око којег ће се наставити информативни рат“,- рекао је Чижов.

Према речима дипломате, сасвим другачије ситуацију гледају бизнисмени. Чижов сматра да ће се након неког времена њима отворити могућност пословне сарадње са Кримом.

10:00 Тимошенкова: Украјина треба да заборави Јануковича

Бивши премијер Украјине, Јулија Тимошенко сматра да је немогућ повратак у земљу Виктора Јануковича, који је објавио свој председнички легитимитет. Ово је она изјавила данас на прес конференцији у Доњецку.

Раније се у медијима појавила информација да се Јанукович 20. априла може вратити у Украјину.

Тимошенкова такође сматра да Украјина треба да заборави на Јануковича и присети се њега само онда када он буде одговарао за злочине, које је према мишљењу бившег премијера, и починио.

Виктор Јанукович је на прес конференцији, у руском граду Ростов на Дону, 28. фебруара изјавио да је био принуђен да напусти територију Украјине због физичке претње.

(Глас Русије, Восток)