• Почетна
  • СВЕТ
  • Словени
  • УКРАЈИНА: Пентагон: Наоружаћемо војску у Кијеву; Русија: Трупе су нам близу границе (Из часа у час)
Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА: Пентагон: Наоружаћемо војску у Кијеву; Русија: Трупе су нам близу границе (Из часа у час)

0

samoodbrana ukrajina_n

Према информацијама са терена јединице „Самоодбране“ заузеле градић Северск у Доњецкој области. Акцију су извеле униформисане групације које су у Северск дошли са БМД- оклопним транспортером и с неколико камиона у којима је било наоружано људство.

У посед БОРБЕНИХ ЕФЕКТИВА, дошла је занимљива фотогрфија снимљена током операције у Северску где се виде војници који су према неким изворима дошли из оближњег места под именом Серебрянка. Иначе ово место се везује за Србе који су се са неколико јуришних чета бахмутске хусарске регименте деловали на овом простору и оквиру СлавеноСербске аутономије.

Оно што је мени запало за око је капа на једном од војника која неодољиво подсећа на српску шајкачу. Ево фотографија па просудите сами…

00:30 ПЕНТАГОН: Неопходно је да се у потпуности подрже оружане снаге Кијева

Портпарол Пентагона Џон Кирби рекао је да САД подржавају мирно решавање сукоба о Украјини, али је и додао да је примарни задатак Вашингтона да обезбеди „неопходно снабдевање оружаних снага Украјине“.

„У овом тренутку приоритет је да се са свим неопходним стварима снабдеју оружане снаге Украјине и украјинске граничне службе ,“ – рекао је портпарол Пентагона Џон Кирби уживо за ЦНН .

“ То су пре свега следеће ствари: постројења за пречишћавање воде, униформе, лекови, и све оно што буде од нас тражио Кијев као приоритетно“ – додао је представник америчке војске .

Он је подсетио да је Пентагон већ одлучио да Кијеву да моменталну војну помоћ у вредности 6,5 милиона долара. Ова помоћ, засада,  неће укључивати оружје и борбене оружане системе .

00:00 РУСКЕ ТРУПЕ БЛИЗУ УКРАЈИНСКЕ ГРАНИЦЕ

Руске трупе налазе се у близини украјинске границе због ситуације у тој земљи, изјавио је данас портпарол председника Русије Дмитриј Песков. „Имамо трупе у неколико региона, а оне се налазе и у близини украјинске границе. Неке су већ распоређене тамо, а неке су сада послате као појачање због ситуације у Украјини“, рекао је Песков.

23:00 РУСИЈА НЕЋЕ ИСКЉУЧИТИ ГАС УКРАЈИНИ

Русија није никад претила да ће искључити гас Украјини, изјавио је данас прес секретар руског председника Дмитриј Песков, истичући да је Русија увек била поуздани гарант енергетске безбедности. „У светлу огромног дуга Украјине Русија ће ради испуњења важећег уговора једноставо прећи на режим плаћања унапред – али Русија никада није претила да ће искључити гас Украјини“, нагласио је Песков за ТВ канал Росија1.

22:00 Вашингтон не верује народу источне Украјине

Власти САД негирају изјаве присталица федерализације на истоку Украјине о томе да су демонстрације последице доласка садашње власти у Кијеву незаконским путем, изјавила је у петак представница Стејт департмента, Џен Псаки.

Овом приликом је она изјавила да Вашингтон не сматра да је смена власти у Украјини последица државног преврата и изјавила да је тренутна украјинска власт легитимна. Псакијева је такође рекла да Москву “чекају последице“ у случају непоштовања договора о Украјини, који је постигнут дан раније у Женеви.

21:30 Чижов: Крим ће остати повод за информативни рат

Крим ће за Европу остати повод за информативни рат, изјавио је за руске новинаре стални представник Русије у ЕУ, Владимир Чижов.

“Мислим да је Европа схватила да је расправа са Русијом око уједињења Крима бескорисна. Али ће Крим, наравно, остати повод око којег ће се наставити информативни рат“,- рекао је Чижов.

Према речима дипломате, сасвим другачије ситуацију гледају бизнисмени. Чижов сматра да ће се након неког времена њима отворити могућност пословне сарадње са Кримом.

21:00 Тимошенкова: Украјина треба да заборави Јануковича

Бивши премијер Украјине, Јулија Тимошенко сматра да је немогућ повратак у земљу Виктора Јануковича, који је објавио свој председнички легитимитет. Ово је она изјавила данас на прес конференцији у Доњецку.

Раније се у медијима појавила информација да се Јанукович 20. априла може вратити у Украјину.

Тимошенкова такође сматра да Украјина треба да заборави на Јануковича и присети се њега само онда када он буде одговарао за злочине, које је према мишљењу бившег премијера, и починио.

Виктор Јанукович је на прес конференцији, у руском граду Ростов на Дону, 28. фебруара изјавио да је био принуђен да напусти територију Украјине због физичке претње.

20:30 ПРОРУСКЕ СНАГЕ НА ИСТОКУ: Положићемо оружје када то уради и Кијев

Федералисти на истоку Украјине поручују како неће да напусте зграде које држе под контролом док то не учини и илегална хунта која се назива новом Владом у Кијеву. Тиме су одбацили договор из Женеве, којег су прихватили представници САД-а, Русије, Украјине и Еуропске Уније, а у којем се наводи како се све заузете зграде у земљи морају да се ослободе.

Портпарол Народне Републике Доњецк, Александар Гнездилов, рекао је у разговору за ББЦ како је предуслов за прекид окупације владиних зграда на истоку земље одлазак илегалних власти у Кијеву.

„Илегалне власти морају отићи из зграде парламента и зграде председничке администрације“, рекао је.

Један други лидер демонстраната у Доњецку рекао је како се не планирају повући док протестанти на Маидану не уклоне своје кампове. Објављена је и изјава у којој федералистичке про-руске групе истичу: „Ми не можемо да прихватимо вредности хунте у Кијеву, ми имамо херојску прошлост која сеже од Другог светског рата, ми смо руски медвјед који се буди“.

„Не брините, све ће бити мирно и у реду. Једини проблем је хунта у Кијеву која жели рат“, наводи се у изјави, преноси ББЦ. Истичу како неће да траже руску помоћ, но у поруци се већ сугерише како рачунају на Русију, па и на територијално присједињење – „Има ћемо референдум прије 11. маја, о независности Донбаса, након тога ћемо да тражимо помоћ“.

Чак и да ове групе одрже референдум о независности – који би према неким изворима требао поставити питање – „желите ли да Донбас буде део Украјине или Русије?“ (што заправо није „независност“), питање је да ли би Русија прихватила такву понуду. Подсетимо како је Русија  усвојила споразум у Женеви у коој се позивају све групе, па и про-руске федералисте на истоку, да положе оружје.

Колико ће ставови федералиста на истоку Украјине бити конзистентни данашњим изјавама, тек ћемо видети. Наиме, Кијев је поручио како ће се војна кампања наставити унаточ договору из Женеве, но према посљедњим информацијама поручили су како кампања на истоку од данас улази у „неактивну фазу“.

Gradovi na jugoistoku Ukrajine u kojima pobunjenici drže kontrolu nad vladinim zgradamae

Градови на југоистоку Украјине у којима про-руске снаге држе контролу над владиним зградама.

20: 00 КИЈЕВ ПОГРЕШНО ИНТЕРПРЕТИРАО МИРОВНИ СПОРАЗУМ

Руски амбасадор при Европској унији Владимир Чижов је данас изјавио да су власти у Кијеву погрешно интерпретирале мировни споразум о разрешењу кризе у Украјини, на чијем су истоку проруски демонстранти преузели контролу над локалним управама више градова.

„Ту посебно мислим на чињеницу да у Кијеву сматрају да се тај споразум односи само на источне и јужне делове Украјине, као и оне који траже федерализацију државе, али не и на сами Кијев, где актуелне власти сматрају да је све легално, укључујући даљу окупацију Трга независности (Мајдана)“, навео је руски изасланик у ЕУ.

19: 30 Кијев намерава да врати Крим

Украјина намерава да врати Крим политичким и дипломатским путем, изјавио је данас вршилац дужности министра спољних послова Украјине, Андреј Дешица, наводе медији.

Шеф украјинске дипломатије је навео да његова земља није променила своју позицију када је у питању Крим. “Кијев, као и раније, сматра Крим својом територијом“, – нагласио је Дешица.

Припајање са Русијом је извршено на основу резултата референдума на Криму, 16. марта, када се више од 96% гласача определило за улазак региона у састав Русије.

19:00 Кијев не намерава да прекине операцију на истоку Украјине

Кијев за сада не намерава да прекине специјалну операцију на истоку Украјине а њена интензивност ће зависити од реализације Женевског споразума, изјавио је вршилац дужности министра спољних послова Украјине, Андреј Дешица.

17. априла, у Женеви је одржан састанак представника Русије, САД, ЕУ и Украјине о регулисању украјинске кризе. Учесници преговора су позвали стране конфликта да разоружају незаконите групе, све незаконито заузете зграде да се врате законским власницима, да се ослободе окупиране улице, тргови и друга јавна места у свим градовима Украјине. Такође, амнестирати све демонстранте, изузев оних који су починили тешка кривична дела.

18: 00 Турчинов и Јацењук обећавају посебан статус руског језика

Права становништва, које говори руски језик, биће уважена приликом промене Устава, изјавили су руководиоци Украјине, објављују медији.

Вршилац дужности председника Украјине, Александар Турчинов рекао је да нови Устав може омогућити регионима да користе руски језик као званични језик. Како је објаснио вршилац дужности премијера Украјине, Арсениј Јацењук, руски језик ће добити посебан статус. Турчинов и Јацењук су такође уверили да ће подржати промене Устава чији је циљ усмерен на преношење већих овлашћења регионима.

Митинг протеста против политики США на Украине

17:00 ЕУ се недолично понашала према Русији, сматра Курт Лаук

ЕУ се због кризе у Украјини недолично понашала према Русији, изјавио је шеф Економског савета Демохришћанске уније, Курт Лаук у Берлину. Према његовим речима, Берлину је потребно успостављање и одржавање дијалога са Москвом.

Лаук је нагласио да ЕУ и Русија морају заједно да развију предлог за побољшање финансијског система Украјине, који је на прагу банкротства.

Демохришћанска унија је владајућа партија у Немачкој на чијем је челу канцеларка Ангела Меркел.

16:00 Јулија Тимошенко прети

Ако Русија до четвртка не повуче специјалне снаге, уследиће оружани одговор Украјине, преноси Раша тудеј. Специјалне операције у источној Украјини се настављају, али су сада у „неактивној фази“, преноси Глас Русије.

15:00 Шеф Савета федерације Русије: неће бити увођења трупа у Украјини

Шеф Савета федерације Русије (Сенат), Валентина Матвијенко сматра да неће бити неопходно уводити војску у Украјину, због истакнутог плана за регулисање кризе у земљи који је разрађен у Женеви, 17. априла.

Према речима Матвијенкове, решење је само у општем националном украјинском дијалогу, компромису и дијалогу власти са грађанима.

Женевски споразум позива стране конфликта да се уздрже од насиља, екстремизма и провокација, да се разоружају незаконите групе, ослободе зграде које су незаконски заузете и започне дијалог о уставној реформи. 

13:49 Објављена потерница за сином Јануковича

Служба безбедности Украјине објавила је потерницу за Александром Јануковичем, старијим сином Виктора Јануковича којег је Врховна рада свргла са власти, саопштено је на сајту МУП-а земље.

Александар је осумњичен за службено фалсификовање, злоупотребу докумената а такође и састављање и издавање лажних докумената са тешким последицама.

Према саопштењима медија, старији син Јануковића нестао је из видокруга полиције 23. фебруара.

13:18 Пушков: ПССЕ кренула ка ивици европске политике

Лишивши Русију овлашћења, Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) кренула је ка ивици европске политике јер решавање украјинске кризе није могуће без учествовања Москве, изјавио је у петак председник Комитета Државне думе Русије за међународна питања, Алексеј Пушков.

10. априла је ПССЕ искључила Русију, до краја 2014. године, из руководећих органа организације због припајања Крима. Руска делегација је у знак протеста напустила салу за заседање.

Данас ће Државна дума Русије размотрити немогућност наставка дијалога у оквиру ПССЕ, док трају санкције Русији.

12:47 Немачки политичар сматра да су НАТО акције погрешне

Акције НАТО-а, у условима украјинске кризе су погрешне, изјавио је данас у интервјуу за немачке новинаре заменик председника Слободне демократке партије Немачке, Волфганг Кубицки.

Он сматра да је “контрапродуктивна и изузетно опасна чињеница да НАТО премешта своје снаге ка такозваним источним границама, у чему учествује Бундесвер“.

Кубицки је такође позвао на активирање дијалога са Русијом. “Веома високи степен подршке Руса политици председника Русије, Владимира Путина треба да нас натера да се замислимо“, – нагласио је он.

17. априла прес служба НАТО-а је саопштила да Алијанса шаље 5 бродова у Балтијско море како би подржала своје источно-европске савезнике.

barak-obama-1

11:30 Обама: Женева је дала наду за дипломатско решење украјинске кризе

Састанак четири стране у Женеви показао је да могућности за дипломатско регулисање ситуације у Украјини као и раније постоје, изјавио је у четвртак на прес конференцији у Белој кући председник САД, Барак Обама, коментаришући резултате преговора министара спољних послова Русије, Украјине, САД и ЕУ.

Обама је окарактерисао резултате преговора четири стране као “трачак наде“. Према његовим речима, САД не разматрају војну варијанту регулисања кризе.

Обама је позвао Русију да искористи свој утицај како би се успоставио ред у Украјини.

10:40 Москва тражи од Кијева објашњење о ограничењу уласка Руса у земљу

Москва тражи од Кијева званично објашњење када су у питању нова ограничења уласка Руса у земљу и не искључује примену мера као одговор на то, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Раније је Погранична служба Украјине ограничила улазак у земљу држављанима Русије мушког пола, узраста од 16 до 60 година. Ограничење се односи и на грађане Крима. Додатне мере контроле се уводе и када су у питању жене узраста од 20 до 35 година из Крима и Севастопоља.

Особе из наведених категорија могу да уђу на територију Украјине али само ако добију посебну дозволу на граници.

10:20 За 80 Руса у последња 24 сата забрањен улазак у Украјину

Зa више од 80 Русa је одбијен улазак у Украјину током последња 24 сата, каже Интерфакс, позивајући се на авио компаније са летовима за Украјину.

Украјинске власти саопштиле су без преседана ограничења путовања руских грађана у четвртак. Свим мушкарцима старости између 16 и 60 који путују без породице су сада забрањени уласци у земљу.

Многи од њих у источној Украјини су забринути одлуком, која би могла да их одсече од рођака и пријатеља у Русији.

09:40 Мариопол – Довожење војника хеликоптерима

09:20 Генерални секретар УН поздравља исходе преговора у вези Украјине

Генерални секретар УН, Бан Ки Мун поздравља резултате преговора четири стране о ситуацији у Украјини, који су одржани у Женеви, 17. априла.

У саопштењу, које је објављено у његово име, наводи се да су учесници састанка – Русија, Украјина, САД и ЕУ успели да се договоре о неколико конкретних, хитних корака који су усмерени на смиривање ситуације и тражење мирног решења кризе.

Бан Ки Мун сматра да ће све стране показати озбиљне намере да наставе узајамну сарадњу уз испуњавање постигнутих договора.

09:10 Путин и Ердоган разговарали о Криму

Председник Русије Владимир Путин и премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган су разменили мишљења о питањима у вези са припајањем Крима Русији, укључујући и питања везана за кримско-татарску заједницу, саопштила је прес-служба Кремља. Разговор је одржан на иницијативу турске стране.

У прес служби су рекли да су размењена мишљења о актуелним питањима руско-турске сарадње, укључујући и узајамну сарадњу у енергетској сфери.

09:00 Новинар „Слободе“ ризикује да изгуби посао због коментара о Криму

Прашко седиште „Радио Слободе“ је одстранило са посла на месец дана без плате приликом евентуалног разговора о враћању на посао новинара Андреја Бабицког, који је на интернет публикацији подржао позицију Русије о Криму.

Повод за кадровску одлуку је био коментар у личном блогу на сајту „Ехо Кавказа“, чији је главни уредник Бабицки. Он је, између осталог, изјавио да је Русија имала право да заштити становништво Крима. Он је истовремено написао и да права мањине, која није сагласна са позицијом руских власти, морају бити заштићена.

Бабицки ради на „Радио Слобода“ 25 година.

08:50 45 Руса није пуштено у Украјину, укључујући жене са децом

Украјински граничари су вратили у Русију 45 Руса, који су путовали возом и хтели да на Васкрс посете своје рођаке у суседној земљи.

Улазак је забрањен чак деци и женама, саопштио је представник граничне управе ФСБ. Према његовим речима, понижавајућа ситуација за руске грађане се одвијала према следећем сценарију: када је воз стигао у Харков, Русима су проверили пасоше. Међу онима, којима је забрањен улазак је било 5 жена, а неке су биле и са децом. Објашњење забране уласка је звучало чудно и невероватно: „Нема сврхе за боравак у земљи“.

(Глас Русије, Восток)