Прочитај ми чланак

СРПСКИ СТУДЕНТИ ИЗ ЛУГАНСКА: Хоћемо кући, тенкови су свуда око нас

0

srpski studenti-Lugan

Српски ученици у украјинском граду Луганску страхују од сукоба проруских протестаната и полиције.

Само стотинак метара од нашег студентског дома свакодневно се одржавају скупови проруских демонстраната, а уз нашу зграду су наоружани војници који нас штите. Иако се сви труде да живе нормално, ситуација уопште није безазлена. Напето је и ми само желимо да завршимо са нашим студентским обавезама и што пре се вратимо кући.

ФУДБАЛЕРИ И ГРАЂЕВИНЦИ

У источној Украјини има укупно 72 држављана Србије. Поред 47 студената у Луганску и још двоје у Доњецку, у овој области највише има грађевинских радника из наше земље.
У клубу „Зорја“ из Луганска играју четворица наших фудбалера, а у овом делу земље има још неколико играча и тренера из Србије.
У Амбасади Србије кажу да нико осим студената засад није изразио жељу да се напусти Украјину.
У читавој Украјини тренутно се налази 400 држављана наше земље.

Овако за „Новости“ ситуацију у којој се налазе наши студенти у Луганску,граду на истоку Украјине, описује Драгана Ристић, студенткиња четврте године соло певања на Универзитету „Тарас Шевченко“. Разговарамо са њом док се са факултета враћа у студентски дом у којем станују сви наши студенти. Каже да је ситуација на улицама, тамо где нема демонстрација, наизглед нормална.

– Мир је само привидан – каже Драгана.

– Нико не жели да нам каже колико је све ово што се дешава заиста опасно. Али више нам не дозвољавају да се после предавања задржавамо на факултету да бисмо вежбали и саветују нам да идемо право у дом. И радно време факултета је скраћено. Јасно је да то значи да нисмо сасвим безбедни.

Демонстрације, каже Драгана, трају читаве ноћи, да нема нереда и да се углавном певају руске националистичке песме. Ситуацију надгледају војници и полиција.

Милан Цонић, такође студент четврте године, каже да су се демонтранти оградили барикадама од аутомобилских гума, бодљикавом жицом и шипкама.

– Направили су нешто налик на мало село – описује Милан.

– Унутра се улази само на три места, а на сваком улазу редари контролишу да неко не унесе оружје. У центру тог импровизованог насеља стоју крст крај кога се моле. На лицу места припремају и храну. Чујемо да су демонстранти заузели и једну зграду. На улазу у град налазе се тенкови, а изнад нас стално прелећу авиони. Упркос свему, нисмо превише уплашени.

У Луганску студира 47 девојака и момака из наше земље. Њих 39 већ у уторак возом ће кренути према Србији. Остали ће сачекати да положе завршне испите, а међу њима је и неколицина оних који планирају да упркос свему остану у Украјини.

Ивана Ристић, Драганина тетка, каже да су родитељи и родбина наших судената у Украјини веома напети и забринути.

-Деца су под тензијом како због свега што се тамо дешава, тако и због нас који их стало зовемо и распитујемо се – објашњава Ивана Ристић.

– Ситуација је више него озбиљна. Само желимо да се деца што пре врате и надамо се да ће нам амбасада помоћи.

(Вечерње новости)