Прочитај ми чланак

СИРИЈСКИ ПУТ ПРЕМА ПОБЕДИ: Амерички дебакл у Ријаду и удари Јордана на исламисте

0

bliski-istok-sirija_5591_8659_e

(Н.Бабић)

Сиријска пут према победи: дебакл у Ријаду и ваздушни удари јорданских снага на Ал – Нусра Фронт гасе наду о отварању “ Јужног фронта “ против Дамаска.

Месецима припремана посета Барацка Обаме Саудијској Арабији је завршила тако да се амерички председник и краљ Абдуллах нису успели да договоре око ниједног важног питања. Ал – Монитор цитира саудијске медије који су, након што је Обама одлетео из Ријада, сусрет описали као „коначни разлаз с Вашингтоном или почетак потпуно нових и другачијих односа са дугогодишњим савезником“ .

Саудијска Арабија додатно иритира Вашингтон и НАТО савез свађом са Катаром коју је 12 април Crescent International описао на следећи начин :

„Као деца која се свађају око играчака, саудијски и катарски владари су укључени у свађу која је јако узнемирила њихове газде у Вашингтону и НАТО савезу. Сирија наставља горети у грозном ратном пожару, а земље Заливског савета за сарадњу улазе у неку врст конфедералног грађанског рата и дестабилизују арапски свет. Стари ривали – Катар и Саудијска Арабија – још једном су прешли границу којом угрожавају америчко – израелски пројекат рата у Сирији. Саудијска Арабија и Катар су две земље које су највише наоружавале сиријске побуњенике, међутим напредовање сиријске војске уз помоћ Хејзболаха и дипломатске подршке Ирана довела је до слома такфиристичких побуњеника. У овим околностима би свако даље помагање и слање софистицираног оружја побуњеницима у Сирији само продужило агонију и крвопролиће у тој земљи. Саудијска Арабија и Катар су били охрабрени жељом Вашингтона да се отвори Јужни фронт уз сиријско – јорданску границу, што се види на њиховим сателитским телевизијама које и даље позивају на свети рат против шиита у Сирији. Саудијска Арабија настоји да глобализира своје вахабитска учење, а ни злокобно посредовање Катара није ништа мање токсично“ , за Crescent International пише Ајеша Алам .

SAUDI-US-DIPLOMACY-OBAMA
Углавном би се могли да сложимо с констатацијом Ајеше Алам, али не и с тиме да саудијски краљ Абдуллах слепо следи заповести Вашингтона , што се види управо из неуспеле посете америчког председника Ријаду. Један од разлога је и амерички увоз нафте, који је у протеклих неколико година смањен за 50%, а то је разлог због којега пуцају везе старе неколико деценија.

То се видело и из посете принца Салмана бин Абдулазиза Кин , коју је један од најистакнутијих саудијских новинара, Абдулрахман ал – Рашед, попратио коментаром „како Кина ствара нови савез са Саудијском Арабијом“ .

За добру сарадњу са Кином и ново позиционирање на Арапском полуострву било је нужно уклонити „принца џихада“ , Бандара бин Султана, који координира свим исламистичким екстремистичким групама, од ујгурских сепаратиста на западу Кин , преко Ал Каиде у Централној Азији, Кавказу , па све до севера Африке , Сахела и Марока. Принц Бандар је већ дуже време у немилости краља Абдуллаха, да би на крају његовим декретом и званично окончао своју политичку каријеру, али и могућност доласка на саудијски престол.

Уз радикални заокрет Саудијске Арабије, велики регионални играч Иран чини све како би побољшао односе са заливским монархијама и то ће сигурно да унесе додатну пометњу у Заливском савету за сарадњу . Ирански председник Хасан Рохани је 12 март посетио Оман и од султана Кабоса добио пуну подршку у свом настојању за јачање сарадње заљевских монархија с Техераном у економском, а посебно у сектору безбедности .

Такав нови приступ је посве разумљив, будући да истраживања агенције Arab Youth Survey говоре како млади Арапи из заливских монархија сматрају „да су им од Сједињених Држава и бивших колонијалних сила свакако суседне земље бољи пријатељи и да с њима у будућности требају да јачају пријатељске односе „. Саудијска Арабија, која има највећи проценат младог становништва, требала би обратити посебну пажњу на ове податке јер млади у тој земљи неће још дуго да трпет самовољу краљевске породице Ал – Сауд .

Oman's Sultan Qaboos bin Said walks with Iran's President Hassan Rouhani upon Rouhani's arrival in Muscat

Ваздушни удари јорданске војске на сиријске побуњенике

Да од тако дуго најављиваног Јужног фронта у Сирији неће бити ништа говори и вест да су јорданске ваздушне снаге користиле ратно ваздухопловство како би заштитиле своју северну границу са Сиријом .

Јорданско ваздухопловство је и гађало побуњенички конвој који је са јужног сиријског бојишта из покрајине Дара’а хтело прећи границу и ући на јордански територију. Безбедносни извори из Јордана за Ал – Акхбар изјављују „како је одлука о ваздушним ударима донесена како би се припадницима Ал Нусра Фронта, који су одговорни за недавни напад на гранични прелаз Насиб на сиријско – јорданској граници, дало до знања да јорданска краљевина неће трпети њихово присуство на својој територији“ .

Иако ово није први пут да јорданска војска спречава сиријске побуњеничке групе да пређу границу (и до сада је у десетак инцидената убијено неколико нападача), ово је ипак први пут да се ваздушним ударима делује по већој моторизованој јединици , што се може да доведе у везу са недавним посетом јорданског краља Абдулаха Другог Ал – Хусеина Москви где је главна тема разговора, наравно, била Сирија.

Ваздушни напади су прекинули неслужбено примирје на граничном прелазу Насиб, који је под надзором сиријске војске од априла прошле године. Тај прелаз је жила куцавица преко којега прелазе камиони са робом који улазе и излазе из Сирије на путу Насиб – Дара’а – Дамаск и стога је изузетно важан како за сиријску војску , али и за сто хиљада сиријских избеглица који су се склонили у камп Заатари који се налази седам километара у дубини јорданског територије .

„Сиријским побуњеницима су интереси Запада на првом месту, тек онда долази Јордан и на крају Сирија. Имајући у виду интересе Јордана, гранични прелаз Насиб је црвена линија који побуњеници нису смели да пређу“ , за либански дневни лист је изјавио безбедносни извор из Јордана .

Кршење непријављеног примирја на граничном прелазу Насиб и ваздушни удари јорданске војске на сиријске побуњенике су новост у сиријском сукобу и од кључне важности за југ Сирије где Ал Нусра Фронт месецима очекује помоћ Сједињених Држава и Саудијске Арабије, која, како се чини, више неће ни доћи .

Пре три дана је Ал Нусра Фронт објавио саопштење у којем најављује своје намере за почетак напада на положаје сиријске војске на град Свеида и прелаз Насиб, а разлог напада је „одмазда због гранатирања њихових положаја у Дара’аи од стране сиријске војске“. Потом су исламистички екстремисти у уторак извршили координисани напад на град Свеиду и прелаз Насиб, али срећом у гранатирању, осим неколико лакше рањених, није било људских жртава .

„Јордан је извршио ваздушне ударе како би подсетио побуњенике на правила игр , нарочито када је у питању гранични прелаз Насиб. Циљна возила су се кретала кроз ненасељена подручја која су дуго била коришћена од стране побуњеника за нападе на положаје сиријске војске. Циљ ваздушног напада је да се сиријским побуњеницима упути порука, али и покушај да се оспоре тврдње сиријске владе у вези јорданске подршке наоружаним групама, те да их се унутар наших граница снабдева оружјем и врши њихово оспособљавање“, стоји у саопштењу јорданском у вези напада на сиријске побуњенике, а сам текст саопштења упућује да је до преокрета ипак дошло приликом сусрета јорданског краља Абдулаха Другог и руског председника Владимира Путина у 8. априла у Москви.

Maaloula - Gradić simbol patnje sirijskih kršćana

Сиријска офензива и сламање побуне

Сиријски председник Башар Ал – Асад није могао да пропусти овакву прилику и не кренути у коначни обрачун са побуњеницима. Након ослобађања Јабруда, Ранкуса и пре неколико дана хришћанског градића Маалоуле,  симбола патње сиријских хришћана који се сада слободно могу да врате својим кућама, Ал – Алам извјештава како су на бојишту Каламуна у уторак 15 апр освојена и последња побуњеничка упоришта .

„Сиријска војска је заузела последња упоришта исламиста у подручју Каламуна. Аасал ал – Вард је ослобођен и исламисти су се предали сиријској војсци. Међу њима су већином били екстремисти из Ал Нусра Фронта, од којих су неки побегли пре доласка сиријске војске. Ослобођена су и села Саркха и Јибех“, пише Ал – Алам.

Побуњеничке групе које бјеже с Каламуна су у посебно тешкој ситуацији будући да их на либанској страни, где се покушавају да склоне пред офанзивом сиријске војске и Хејзболаха, чека либанска војска која је распоређена у либанском граду Триполију, целом подручју Аарсала и долини Бека. Либанска војска има задатак да разоружа све групе и појединце за које се утврди да не припадају либанским снагама безбедности, војсци или полицији, преноси Ашарк Ал Авсат и додаје „како Хејзболах није обухваћен овом заповешћу“ .

Од почетка офанзиве сиријске војске на Каламоуну бележи се све више напада исламистичких екстремиста који су у тај део Либана добијене из Сирије. Либанци добро памте ужасе грађанског рата и одлучили су се оштро да обрачунају са свима онима који намеравају да дестабилизује земљу и сиријски сукоб да преселе на њихов територију. Средином марта ове године су сиријске избјеглице у Либану премашиле милион људи и либанска влада улаже велике напоре како би очувала мир у земљи .

Није само победа на бојишту Каламоуна пресудна за сламање побуне. Асадове трупе  заузимају и последња побуњеничка упоришта у Хомсу у којем већ више од две године у потпуном окружењу побуњеничке групе под надзором имају стари део града. Сиријска државна агенција САНА преноси како се на десетине исцрпљених побуњеника, потпуно свесни узалудног отпора, предају владиним снагама .

Напредовање сиријских снага у Хомсу долази недуго након низа победа над побуњеницима у целој земљи. Сиријски председник Башар Ал – Асад је изјавио “ ако је ово права прекретница у сукобу који траје већ три годин .

Libanonska vojska u Baalbequ
Опозициони извори на терену су за Ашарк Ал – Авсат потврдили „да су Асадове војници заузели четврт Ал – Кхалидија у Хомсу и пресекли виталну линију за снабдевање побуњеничких бораца“ . Раније је уз посредовање Уједињених народа из средишта Хомса евакуисано око 1400 цивила, али је свеједно остало око 1300 наоружаних екстремиста. Опозициони извори тврде како је евакуација цивила прекинула снабдевање хране и лекова, чиме сада оскудевају побуњеничке групе .

Портпаролка америчке Националне безбедности, Бернадет Михан, изјавила је „како су Сједињене Америчке Државе предане у пружању подршке умереној опозицији у Сирији, укључујући и пружање помоћи провереним припадницима наоружаних јединица“, али није рекла о каквој је помоћи реч.

Лидер такозване „сиријске опозиције“, Ахмад Ал – Јарба, у посети Пекингу је изјавио „како је Сиријска Национална Коалиција спремна за улазак у трећу рунду преговора у Женеви“, само је питање хоће ли да  имаприлике да учествују у политичком животу Сирије, будући да следећи недељу сиријска влада објављује датум председничких избора који се требају да одрже ове године и на којима је Башар Ал – Асад апсолутни фаворит.

Како се чини једини проблем овог тренутка је Турска, преко чије границе и даље несметано прелазе исламисти и то пред очима турских војника. У време када сиријска војска у Латакији поново осваја територију изгубљену 21. марта у изненадном нападу побуњеника, овакав став Турске се може да протумачи као отворена порука Дамаску како рат за њих још није готов. Сиријски извори наводе како је успешно одбијен напад екстремиста на Ал – Набајен, месту југозападно од Касаб , ау међувремену је сиријске војске и повратила контролу над стратешки важном планином Сал Дерин у близини границе с Турском с које се надзире цео град Касаб . Вијест су потврдили војни извори и представници Национале одбране, а ПрессТВ јавља како сиријска војска преузима иницијативу и наноси тешке губитке побуњеницима на свим другим бојиштима.

Споменимо и сиријске Курде, односно град Камишли који у почетку побуне с нимало поверења није гледао у сиријску војску, а у којем је 14 април одржан велики скуп у спомен на пале сиријске војнике у борби против екстремистичких груп , што даје једно ново светло на односе курдске мањине и владе у Дамаску .

И на крају рецимо како су руски председник Владимир Путин, премијер Дмитриј Медеведев и министар спољних послова Сергеј Лавров својим сиријским колегама Башару Ал Асаду, премијеру Др Ваеу Алхалакиу и министру Валиду Ал – Молему у име Руске Федрације честитали Дан независности и изразили наду да ће сарадња са сиријским народом бити још свеобухватнија у свим областима, што је гест у време украјинске кризе свакако вредна помена.

(Адванце – донекле посрбио Србин.инфо)