Прочитај ми чланак

Расељени Срби поново траже да проведу Ускрс у Ђаковици

0

djakovcani arhiva

Београд – Расељени Срби из Ђаковице неће одустати од намере да посете тај град за време ускршњих празника, па ће поново тражити одобрење од Еулекса и косовских институција, рекао је данас Танјугу председник Удужења Ђаковчана Ђокица Станојевић.

Станојевић је објаснио да ће Срби поново тражити да посете Ђаковицу и да је срамота што одговорна лица у Приштини, Кфор, КПС и Еулекс, на највећи српски празник, не могу да омогуће расељеним лицима са територије Ђаковице да посете свој град.

Он је додао и да су га јутрос звали представници Кфора из манастира Високи Дечани и питали га да ли ће расељени Срби са Косова данас доћи, јер их чекају да их одведу у Ђаковицу.

„Питао сам их како нас сад одједном чекају кад су јуче дописом обавестили Канцеларију за Косово и Метохију да нису у стању да осигурају нашу безбедност. Ако сте у стању да обезбедите безбедност, ми ћемо опет да пошаљемо захтев и тражићемо да бар један дан Ускрса будемо поред својих кућа и у својој улици, у свом граду, у својој цркви и манастиру”, рекао је Станојевић.

Станојевић је поновио да је највећа увреда за све хришћане да им се забрани посета свом родном граду, на највећи хришћански празник, Ускрс.

Он је подсетио да је било организовано да група од 150 Ђаковичана, који сада живе по целој Србији и који су имали уредну документацију, јуче крену у Ђаковицу, како би у њој провели Велики петак.

„Пред полазак су нас обавестили да Кфор, Еулекс и КПС нису у стању да осигурају безбедност у Ђаковици, али да су у стању да обезбеде безбедност у Дечанима и Пећи. Ми смо рекли да смо ми Ђаковичани”, навео је Станојевић.

На простору Ђаковице је, према Станојевићевим речима, пре рата живело 12.000 Срба, а сада, у манастиру, живе само четири старице „којима је живот ограничен на 100 квадратних метара”.

(Танјуг)