Прочитај ми чланак

ПО ДИРЕКТИВИ БРИСЕЛА: Влада Србија уништава 15 фабрика лекова у Србија

0

459977_fabrika-lekova-foto-profimedia-rs_ff

Произвођачи лекова побунили су се због новог правилника о лековима који се издају на рецепт јер ће, како тврде, уништити домаћу индустрију.

Новим правилником РФЗО предвиђено је да цене лекова који се у апотекама издају на рецепт буду ниже и до 50 одсто. Међутим, групација домаћих произвођача лекова ПКС захтева да се укине правилник, јер производња постаје неисплатива.

– Тим актом, 15 домаћих фабрика, попут „Хемофарма“, „Галенике“, „Актависа“, „Фармасвиса“ и „Алкалоида“, биће принуђене да затворе своје погоне и препусте тржиште увозницима – кажу произвођачи лекова. Сматрају да ће правилник створити проблеме у производњи и снабдевању тржишта, посебно антибиотицима, лековима за лечење болести срца, респираторних обољења, антидепресива…

– Домаће фабрике, које обезбеђују највећу количину лекова за грађане по знатно нижим ценама од увозних, биће у безизлазној ситуацији, јер неће моћи да покрију трошкове производње, па ће морати да отпуштају раднике и одустану од инвестиција – наводе произвођачи. С друге стране у Фонду кажу да ће овај правилник омогућити нижу цену лекова.

– У Србији је цена оригиналног и генеричког лека иста, док је у свету разлика и до 90 одсто. Међутим, у нашој земљи су цене лекова неколико пута веће од цена истих производа и произвођача у земљама ЕУ, управо због изједначавања цена оригинала и генерике – кажу у РФЗО.

У РФЗО истичу да ће директну корист грађани осетити кроз смањење партиципација за медикаменте с листе А1.

– „Аторвастатин“ тренутно кошта 958,50 динара и за њега пацијенти плаћају учешће 814 динара. Применом правилника лек ће коштати 489 динара, јер ће партиципација износити 415 динара. Антидепресив „венлафаксин“ са ценом од 1.110 динара и учешћем од 555 динара убудуће ће коштати 699 динара, уз учешће грађана од 349 динара – истичу они.

(Блиц онлајн)