Прочитај ми чланак

ОД СВОЈЕ ПЛАТЕ: Професори купују доручак и ципеле сиромашним ђацима!

0

Politehnicka-skola-KG-profesori pomazu siromasnim ucenicimaa01

Много деце у школи крије у каквој ситуацији живи, па се за све сазна тек када детету у школи позли од глади. Наставници се труде да предупреде глад својом цркавицом од плате.

Професори крагујевачке средње Политехничке школе већ четири године сваког месеца издвајају од плате новац којим својим сиромашним ђацима плаћају аутобуске карте, доручак, купују њиховим породицама хлеб и млеко, али и одећу и ципеле.

Запослени у школи, од спремачице до професора, њих око 70, основали су Фонд за подршку социјално угроженим ученицима.

Директор Политехничке школе, Синиша Којић објашњава да се свако одлучио за суму која ће се месечно “скидати” од плате у уплаћивати у фонд. Тај новац је најпе био намењен за месечне аутобуске карте, али када су схватили да нека деца у школу долазе гладна приоритети се се променили.

– Пре оснивања фонда наставници су у канцеларији знали да покрену акцију куповине обуће за дете које по снегу у школу долази у платненим патикама. Како је таквих акција било све чешће основали смо фонд. Не успевамо ми да издвојимо много пара, али за хитне случајеве имамо – каже Којић објашњавајући да плата просветара износи од око 40.000 до 50.000 динара зависно од стажа.

Психолошко педагошка служба школе уз договор са разредним старешинама прави социјалне карте и по њима новац издваја за најургентније ситуације.

– Деца нам понекад не долазе у школу јер су гладна. Имамо ђака са села, чији је једини родитељ тешко болестан. Детету плаћамо превоз и доручак у школи, а у њиховој сеоској продавници смо отворили рачун да могу свакога дана да купе хлеб и млеко. За неколико ђака плаћамо доручак од око 100 динара у пекари крај школе. Сиромашни ђаци не плаћају прославу матурске вечери, а ми им из фонда помогнемо да купе нешто од гардеробе за то вече – каже Којић.

Школа из фонда плаћа и месечне аутобуске карте за децу која долазе из удаљених села, а родитељи не могу да им плате превоз. Много деце у школи крије у каквој ситуацији живи, па се за све сазна тек када детету у школи позли од глади. Наставници се труде да предупреде глад својом цркавицом од плате.

– Управо сада смо сви на ногама због тешке ситуације једног ђака чији је и старији брат био ученик ове школе. Реч је о породици са четворо деце, двоје су основци, дивна деца. Они живе у самом граду, већ 30 година станују у старој кући блатњари од 10 квадратних метара. Немају воду и струју. Реч је о људима који су превише поносни да јавно траже помоћ – каже Којић додајући да је породици сада обезбеђен хлеб и млеко за годину дана.

Хумани крагујевачки професори и ђаци ове школе надају се да ће се њиховој акцији прикључити и други Крагујевчани без обзира што нису видели лица и не знају имена шесточлане породице којој помоћ треба.

Политехничку школу у Крагујевцу похађа око 1.500 ученика који овде уче металске занате, рад на роботима, образују се за занимања из области друмског саобраћаја.

Много деце је из сиромашних породица. Школа непрекидно “анимира” своје бивше ђаке, успешније привреднике, да помогну када је стање тешко.

(Текст и фото: Телеграф.рс)