Прочитај ми чланак

ФСС одустао од ЕП 2020!

0

curkovic-platini-tole

ФС Србије одустао је од потврде апликације за Европско првенство 2020. године! Иако та одлука још није озваничена, јасно је да од могућности да у Београду будемо домаћини једној квалификационој групи, нема ништа. А јасно је као дан и зашто. Наиме, да бисмо ушли у конкуренцију за домаћина квалификација 2020, држава мора да да гаранцију, коју је ФСС дужан да достави до 24. априла УЕФА, заједно са концептом новог стадиона.

Очигледно, дешавања у Србији и стална борба за „кору хлеба“ одузимају много времена политичарима који воде државу, тако да је ова фудбалска тема остала у другом плану. А време је исцурило, две године се није мрднуло са почетне тачке и ФСС нема с чиме би пред УЕФА.

Не ради се овде само о националном стадиону, за који постоји пројекат а за који нема сагласност где би се градио. Да бисмо ушли у конкуренцију, а прелиминарно су пријављене чак 32 државе за 13 домаћинстава, мора да се, пре свега, уреди инфраструктура. Под један је „умивање“ аеродрома и повећање његовог капацитета, затим мора да се регулише саобраћај, поправе путеви, обезбеде хотелски капацитети, од оних са пет до већег броја оних са три „зведице“…

Ни то није све, много тога би морало још да се среди и уреди, а рекосмо, без печата Влада Србије нема посла. Такође,неопходан је и обавезујући параф челника града Београда. И читав тај пројекат би морао на сто европске „куће фудбала“ стигне до 24. априла. Ако се погледа календар, јасно је да је то немогућа мисија. И зато је само питање дана када ће ФСС и званично одустати од плана који би много добра донео нашем фудбалу.

НОВИ СТАДИОН ПРЕКО ПОТРЕБАН

Национални стадион, без обзира на све, неопходан је српском фудбалу. Јер, ни „Маракана“ а ни стадион Партизана не испуњавају све услове УЕФА и питање је колико ће ин она толерисати. А добијањем таквог, европског стадиона, Србија би била у могућности да буде домаћин финала Лиге Европе (Чешка је имала ту част), или Суперкупа, јер је тендеција УЕФА да и сиромашне земље добију могућност да угосте врхунске екипе.

(Вечерње новости)