Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА: Медијски рат против Доњецка – Проруси протерују Јевреје!? (Из часа у час)

0

slavjansk

Три особе су погинуле, а још тринаест је рањено у пуцњави у конфронтацији између антивладиних демонстраната и војника стационираних у војној бази у украјинском граду Мариупол, каже министар унутрашњих послова Арсен Аваков.

23.30 Медијски рат против Народне републике Доњецк

У Доњецку дељени су леци у којима се позивају сви Јевреји, старији од 16 година, да се региструју, што је умногоме нарушило прославу Песаха и изазвало забринутост, наводе израелски медији. Од Јевреја у том граду је наводно тражено да предају детаљну листу све имовине, иначе ће им бити укинути држављанство новопроглашене Народне Републике, суочиће се с депортацијом и имовина ће им бити одузета.

Међутим, Јеврејска телеграфска агенција ЈТА, коју преносе израелски медији, јавила је касније да су проруски сепартисти из Донејцка порекли сваку везу са дељењем летка у коме се Јевреји позивају на регистрацију. Најтиражнији израелски лист „Једиот ахронот“ у онлајн издању наводи да је Доњецк провинција са 4,3 милиона људи, где живи 17.000 Јевреја.

23:00 ОБАМА СКЕПТИЧАН У ПОГЛЕДУ РУСКОГ ПРИДРЖАВАЊА ДОГОВОРА

Поводом договора на састанку о Украјини у Женеви, амерички председник Барак Обама је на импровизованој конференцији за новинаре изразио скептицизам у погледу руских обећања за деескалацију ситуације.

Амерички председник је наговестио како су САД и њени савезници спремни за увођење додатних санкција, уколико се Москва не буде придржавала датих обећања. Обама није улазио у детаље око природе тих санкција, преноси АП.

„Сада се поставља питање да ли ће они (Руси) употребити свој утицај, који су користили на реметилачки начин, тако да се обнови известан ред, како би Украјинци могли да одрже изборе, напредују са реформама у области децентрализације које су предложили, да се стабилизује њихова привреда и да поново крену стазом раста и демократије, као и да ли ће бити поштован њихов суверенитет?“, истакао је Обама.

Амерички председник је рекао како Русија има на хиљаде војника на граници са Источном Украјином, што је назвао „мером застрашивања“, као и да САД и „остали“ верују да је Русија „умешана у хаос“ који се у последње време проширио у јужним и источним областима Украјине.

ukrajina 44

22:30 У Мариупољу пуштено 25 демонстранта

Украјински правосудни органи су пустили 25 од 63 ухапшена учесника сукоба код касарне у Мариупољу у Доњецкој области, саопштио је представник МУП-а.

„Овим 25 људи полиција није могла ни за шта да оптужи“, рекао је он.

Специјалне јединице МУП-а Украјине су у ноћи на четвртак извеле акцију у Мариупољу. Министар унутрашњих послова, кога је именовала Врховна рада, Арсен Аваков је саопштио да су 3 човека погинула, а 13 је рањено.

22: 00 Манастир код Словјанска демантује да скрива Јануковича

Највећи манастир Московске патријаршије на истоку Украјине , Свјатогорска лавра , не скрива бившег украјинског председника Виктора Јануковича , нити побуњенике , изјавио је намесник лавре , архиепископ Арсеније свјатогорски .

Градоначелница оближњег града Словјанска , једног од центара побуне против нових украјинских власти , као и неки становници , изјавили су раније да је манастир “ центар руских диверзаната “ .

Архиепископ је те наводе назвао клеветом, а ставове градоначелнице оценио као “ женску природу непрорачунљиве фантазије “ , пренела је Верска информативна агенција ( ВИА ) .

Манастир је потврдио да су у последње време долазили представници државне безбедности и Министарства унутрашњих послова и спроводили провере .

Црквене власти до сада нису потврдиле или демантовале изјаву градоначелнице да је око 150 “ потпуно наоружаних људи “ из других места , пред побуну и запоседање јавних објеката , било смештено у православном центру при месном храму Св . Александра Невског , као и да је месни свештеник позвао суграђане да се придруже побуњеницима и помогну .

Власти Доњецка области објавиле су апел православним верницима да за Ускрс не одлазе у посету Сватогорском манастиру због “ нестабилне ситуације “ у региону .

21:30 Кијев: Војна операција на истоку Украјине наставити ће се упркос договору у Женеви 

Упркос томе што је данас усвојен документ о мирном дијалогу за кризу у Украјину, из Кијева поручују како ће се војне операције на истоку и југоистоку Украјине и даље наставити.

„Анти-терористичка операција се наставља“, поручују из Кијева.

donjeck protest6

21:00 Демонстранти на аеродрому Доњецк

Већи број демонстраната стигао је данас на аеродрому Доњецк – на челу колоне носили су заставу самопроглашене Народне Републике Доњецк.

Дошли су пред аеродром у знак протеста након што су власти из Кијева увеле строге рестрикције за путнике који у Украјину долазе из Русије – према новој одредби сви мушкарци из Русије, између 16 и 60 година, који путују без породице, моћи ће да уђу у Украјину само ако имају у земљи блиску родбину или долазе са позивницом. До сада су Руси могли да путују у Украјину само са личном картом.

20: 00 Турчинов: „Војници који су предали оружје су кукавице и биће послани пред војни суд“

Председник Украјине постављен од стране пучистичке власти, Александар Турчинов, рекао је како ће војници који су предали оружје за време кампање на истоку бити послани пред војни суд.

„25. падобранска бригада, чије је особље показало кукавичлук положивши оружје, бити ће укинута, а војници ће одговарати пред војним трибуналом“, рекао је Турчинов.

19.14 – Сергеј Лавров: Русија САД, ЕУ и Украјина усвојили декларацију у вези деескалације украјинске кризе

Русија, САД, ЕУ и Украјина су у Женеви усвојили декларацију, која се односи на конкретне кораке у вези деескалације украјинске кризе, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Ми смо усвојили документ. То је женевска декларација од 17. априла, у којој смо се сложили да је неопходно предузети почетне, конкретне кораке ради деескалације затегнутости“, рекао је он.

Према речима Лаврова, стране морају да се уздржавају од примене силе и било каквих облика екстремизма, расизма, религиозне нетрпељивости, укључујући и антисемитизам. Учесници сусрета су се сложили да је неопходно одмах почети са широким свенационалним дијалогом у оквиру уставног процеса, са учешћем свих региона Украјине, истакао је Лавров.

gorlovka.si19.01 Присталице федерализације у Славјанску и Краматорску заузеле радио и телевизијске центре

Присталице федерализације су данас у Славјанску и Краматорску заузеле радио и телевизијске центре, који су емитовали украјинске канале на југоистоку земље.

Око 10 људи је упало на територију ТВ станице у Краматорску. Они су се распоредили по станици и дошли до опреме, а онда су искључили емитовање украјинских програма и почели емитовање руских ТВ канала.

Демонстранти су нешто раније на сличан начин заузели и ТВ центар у Славјанску.

18.38 – ОЕБС: Ситуација у области Доњецка „крајње напета“, на граници Украјине и Русије мирно и спокојно

Посматрачи ОЕБС-а у Украјини оценили су ситуацију у области Доњецка као „крајње напету“, а на украјинско – руској граници као „мирну и спокојну“.

Они су, како преноси агенција Итар тас с, обишли аеродром у Краматорску где су разговарали са војницима и закључили да информације о авиону који је пре два дана тамо оборен „не одговарају истини“.

Према њиховим извештајима, у околини града Краматорска налази се 15 оклопних возила са војницима под украјинском заставом.

Посматрачи су потврдили да проруски демонстранти контролишу зграду регионалне администрације која је под барикадама, али ради у „уобичајеном режиму“.

17.33 – Украјинске власти увешће забрану уласка у ту земљу за руске грађане, мушкарце узраста од 16 до 60 година, а за сада је обавештење о томе добила једино руска авио компанија „Аерофлот“, преноси Интерфакс.

16.03 – Европски парламент затражио је од ЕУ да одмах уведе санкције против руских енергетских компанија које послују на европском тржишту, да заустави изградњу гасовода „Јужни ток“ и да преиспита и евентуално обустави све споразуме са Русијом. За усвајање те резолуције гласало је 437 посланика, против је било 49, а 85 је било уздржано, јавља РИА Новости.

15.51 – Командант снага НАТО у Европи, амерички генерал Филип Бридлав, изјавио је да је неколико чланица алијансе понудило да њихове копнене трупе буду размештене на територији источноевропских чланица савеза, јавља Гардијан.

Бридлав је додао да ће ускоро дати препоруке о њиховом размештају. На питање да ли је ова ситуација више од кризе, Бридлав је одговорио: „За НАТО, то је много више. То је промена парадигме.“

15.15 – Снаге самоодбране у Крематорску саопштавају да је војни хеликоптер који је надлетао колону оклопних возила украјинске армије отворио ватру на цивиле међу којима има највише петоро рањених.

15.10 – „Директна линија“ председника Русије Владимира Путина је трајала 3 сата и 55 минута

Шеф државе је за то време успео да одговори на 81 питање, од којих се 35 односило на Крим и Украјину.

У току „Директне линије“ су била 4 укључења из руских региона и још једно из Берлина. 4 питања су поставили становници Севастопоља. И бивши сарадник америчке обавештајне службе Едвард Сноуден се путем видео везе обратио председнику.

Од 2001. године, у току својих „Директних линија“ Путин је одговорио на више од 800 питања.

15.00 – Наша позиција око Крима је апсолутно отворена, поштена и јасна

Председник РФ Владимир Путин је данас у току „Директне линије“ објаснио зашто се обратио европском народу, а не владама пре потписивања договора о уласку Крима у састав Русије.

„Наша позиција је апсолутно отворена и поштена, јасна. Зато је лакше пренети ту позицију до обичних грађана европских земаља, него до неких руководилаца“, рекао је Путин.

Влада било које земље, ма каква била, мора да води рачуна о интересима народа, рекао је председник. Он је додао, да се људи у неким земљама плаше сталног прислушкивања са стране обавештајних служби и због тога шапућу.

gas,0014.45 – Ако Кијев не плати дугове за гас за месец дана, прећи ћемо на плаћање унапред

Русија ће прећи на систем авансног плаћања гаса с Украјином за месец дана, ако Кијев не почне да уплаћује, рекао је данас Путин.

„Спремни смо да још да чекамо и чекаћемо месец дана. Ако за тај месец не буде никаквих уплата, ми ћемо, у складу са уговором, прећи на плаћање унапред“, казао је Путин током директног телевизијског обраћања.

14.10 – Русија није окренута ка самоизолацији

Русија неће инсистирати на чланству у низу међународних структура, укључујући и ПС СЕ, али нема намеру ни да се бави самоизолацијом и организовати демарше, истакао је данас председник РФ Владимир Путин у току „Директне линије“.

„Свет се развија интензивно и ако неко жели да га направи са једним тежиштем, да изгради све организације у складу са својим интересима – то ће бити тешко изводљиво“, рекао је Путин. Русија се често среће са неразумевањем у међународним организацијама, али се неће бавити самоизолацијом, истакао је он.

14.00 – Разједињена Европа неће бити интересантан играч, треба направити Европу од Лисабона до Владивостока

Разједињена Европа неће имати никакав утицај на светски развој и неће бити интересантан играч, изјавио је председник РФ Владимир Путин у току „Директне линије“.

„Специфичности Русије се не разликују кардинално, дубоко од европских вредности. Ми смо сви људи исте цивилизације. Да, ми смо сви различити, имамо своје специфичности, али су истинске људске вредности исте. И мени се чини да је потребно безусловно тежити ка томе да се направи Европа од Лисабона до Владивостока“, рекао је Путин.

13.45 – Нова прва дама када стара нађе мужа

Када су Путина питали када ће Русија добити нову прву даму он је рекао: „Морам прво да се постарам да моја бивша жена нађе мужа, па ћу онда о себи да бринем“.

13.40 – Тешко је причати са ЕУ, јер се плаше да их Американци прислушкују

На питање о однсосу са ЕУ Путин је рекао: „Тешко је разговарати са људима који шапућу у својим домовима, плашећи се да их Американци слушају“.

13.25 – Путин одговорио Сноудену: У Русији се обавештајне службе налазе под строгом контролом државе и друштва

Данас је, у току „Директне линије“, бивши агент НБА Едвард Сноуден путем видео везе упутио питање председнику РФ Владимиру Путину о томе да ли се Русија бави прикупљањем личних информација грађана и сматра ли председник да је тотална контрола обавештајних служби оправдана.

„У Русији се обавештајне службе налазе под строгом контролом државе и друштва. Руске обавештајне службе користе средства за прислушкивање и праћење само уз одобрење суда, строго по закону и зато и се то не ради масовно“, рекао је Путин.

vladimir-putin-foto-ap-1397223926-47796913.20 – Косово је једно, а Крим друго, то нема логике – поверење изгубљено када су западне снаге убиле Гадафија

Путин је прокоментарисао и да нема смисла да се ситуација на Криму гледа на један начин, а оно што се дешавало на Косову другачије.

– Поверење је изгубљено. Југославија, Косово, Ирак, Либија. Америка се понаша како год пожели. Али Русија? Ми нисмо такви – рекао је Путин.

Он је поново причао о двоструким стандардима.

– Косово је пример. То је тако очигледан пример за некога ко није укључен у потику. Они су све обрнули, нема ту логике. Обични људи виде тај лажни приступ – рекао је Путин и додао да има пуно лажи у глобалној политици.

Он је додао да је то поверење прекинуто у Либији, када је Русија подржала западне снаге, да би онда они „убили Гадафија“.

13.18 – За испоруку гаса Европи одговара „Гаспром“, а за транзит Кијев

Председник РФ Владимир Путин је данас у току „Директне линије“ изјавио да се нада да ће сва питања везана за транзит гаса преко Украјине бити успешно решена.

Руска компанија „Гаспром“ сноси одговорност за испоруку гаса Европи, а за транзит је одговоран Кијев, рекао је председник.

„Овде постоји само један проблем – транзитери, и најопаснији елеменат – транзит преко Украјине. Надам се да ћемо све довести до одговарајућег нивоа, имајући у виду актуелни и потписани уговор“, рекао је Путин.

13:00 Путин се не боји НАТО

У току „Директне линије“ 17. априла, питање председнику РФ Владимиру Путину је поставио и генерални директор међународне информационе агенције „Русија данас“ Дмитриј Кисељов. Он је изразио забринутост по поводу активности НАТО.

Путин је рако да се он не боји.

„Ми морамо трезвено да процењујемо ситуацију. Када се структура војног блока креће ка нашим границама, онда то изазива питања и приморава на адекватан одговор“, објаснио је шеф државе.

12:50 Самоодбрана Славјанска

12:40 БМД на централном тргу Словjанску

На једном од њих – руска застава, кажу да су украјински падобранци одбили да изврше наређења и пуцају у људе. Међутим, званичне изјаве о преласку на страну народа није било. Фото: Дмитрий Стешин и Александр Коц (Руси који су пронашли Србе у Либији)

12:30 Путин: Немогуће је изабрати председника Украјине без промене Устава

Нови председник Украјине се не може изабрати без измена Устава, јер у складу са постојећим Уставом, земља има актуелног, правоснажног председника Виктора Јануковича, изјавио је данас руски лидер Владимир Путин у току „Директне линије“.

Путин је, такође, истакао да Москва не може признати резултате предстојећих избора, ако председничку кампању буду пратили напади на кандидате, као што се сада дешава.

12:20 Путин: Авиони, тенкови против сопственог народа? Да ли су полудели?

12:10 У Одеси граде одбрамбене објекте

На обали Црног мора у Одеси (југ Украјине) се појављују и тајно нестају разни одбрамбени објекти и утврђења.

На интернету се, између осталог, појавила фотографија противтанковских „јежева“, што је изазвало неспокојство међу локалним становништвом. Али, дан касније су „јежеви“ склоњени.

Констатовано је да су се монтажом и демонтажом „јежева“ бавили припадници украјинске армије. Никаквих других информација власт није давала, позивајући се на тајну.

Истовремено су се у Одеси, на неким местима уз морску обалу, појавили ровови са граничарима.

12:00 Лавров и Кери се срели пре почетка преговора о Украјини у Женеви

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и државни секретар САД Џон Кери су у Женеви одржали билатерални сусрет пре почетка консултација о Украјини. Они су се уз блицеве фотоапарата руковали, а онда је уследио разговор иза затворених врата.

На сусрету четворице Брисел представља шеф европске дипломатије Кетрин Ештон, Кијев – в.д. министра спољних послова Андреј Дешица.

Учесници преговора ће покушати да данас нађу излаз из кризе у Украјини.

11:33 Путин: Кина и Русија ће значајно утицати на свет

„Руско-кинески односи ће бити врло важан фактор у светској политици и битно ће утицати на савремену архитектуру међународних односа“, изјавио је данас председник РФ Владимир Путин у току „Директне линије“.

Председнике је истовремено рекао да Русија не планира да прави војно-политички савез са Кином. „Чини ми се да је блоковски систем света већ изумро“, рекао је Путин.

Јанукович је обављао своју дужност како је могао

„Виктор Јанукович је више пута разматрао могућност примене силе за време протеста у Кијеву, али, према његовим речима „рука се није подигла да потпише такву наредбу против свог народа“, рекао је данас председник РФ Владимир Путин у току прес-конференције „Директна линија“.

Говорећи о Виктору Јануковичу, Путин је изјавио да је „он испуњавао своју дужност како је било могуће и неопходно“.

„Тешко ми је да говорим о судбини Јануковича. Мислим да он нема политичку будућност“, рекао је руски председник.

Народ Украјине треба да поштује избор Крима

„Референдум у Криму се није раније припремао, није било никакве припреме, али је урађено све како би се обезбедило слободно изражавање воље народа“, изјавио је данас председник РФ Владимир Путин у току „Директне линије“.

„Народ Украјине треба да поштује избор Крима“, истакао је председник.

Русија никада није планирала анексију Крима

„Русија никада није планирала никакве анексије, никакве војне акције на Криму, никада. Али, ми смо, такође, увек мислили и увек се надали да ће наши људи, Руси, рускофони становници Украјине живети у комфорним условима и комфорној ситуацији, да их нико неће угњетавати“, изјавио је данас председник РФ Владимир Путин у току „Директне линије“.

Путин је, такође, назвао „глупошћу“ изјаве да се на истоку Украјине, наводно, налазе јединице руске армије и инструктори из РФ.

10:46 Путину стигла молба Придњестровља о признању независности

Председнику РФ Владимиру Путину је пренета молба Придњестровља о признању независности републике, саопштио је прес-секретар шефа државе Дмитриј Песков.

„За сада се не зна у ком року ће бити размотрена молба“, рекао је он.

Народни посланици Врховног савета Придњестровља су усвојили апел упућен УН, ОЕБС и властима Русије са молбом да се призна независност самопроглашене републике на основу резултата референдума, који је тамо одржан 2006. године. Тада је за независност и припајање Русији гласало 97% становника Придњестровља.

10:23 Тенкови и авијација на истоку Украјине – злочин кијевских власти

Председник РФ Владимир Путин је данас, у току годишње прес-конференције „Директна линија“, истакао посебну важност преговора о ситуацији у Украјини, која почиње у Женеви 17. априла.

Осим тога, Путин је употребу тенкова и авијације на истоку Украјине назвао „злочином кијевских власти“. Председник је позвао украјинско руководство на дијалог са народом.

10:20 Украјинска армија повлачи оклопна возила из Краматорска

Команда војне акције у јужним областима Украјине је донела одлуку да повуче 15 борбених десантних возила из Краматорска (Доњецка област) у Дњепропетровску област.

Прес-служба министарства одбране је саопштила „15 оклопних возила, које су блокирали демонстранти…на јужној периферији Краматорска, се данас враћа на место стане дислокације“.

Преговоре са демонстрантима је водио командант десантних јединица пуковник Александар Швец.

После тога су припадници армије изашли из окружења са личним наоружањем и на цивилној техници. Није било сукоба са локалним становништвом.

10:00 Војници у Краматорску

09:40 Размена ватре у Мариопуљу

09:30 Оружани сукоби у Мариопулу

09:20 Мриопул: три особе погинуле

Три особе су погинуле, а још тринаест је рањено у пуцњави у конфронтацији између антивладиних демонстраната и војника стационираних у војној бази у украјинском граду Мариупол, каже министар унутрашњих послова Арсен Аваков.

09:10 Мариупољ: Војска пуцала на народну војску – има жртава

mariupolj

Припадници украјинске армије су пуцали на народну војску приликом покушаја да се нападне касарна. О броју жртава стижу различите информације. На градском сајту Мариупоља је саопштено да је један од нападача погинуо, а 12 рањено. Шеф украјинског МУП-а Арсен Аваков је преко свог Facebook-а саопштио: 3 мртва, 13 рањених, 63 ухапшено. У међувремену је представник штаба самоодбране Мариупоља негирао учешће локалне народне војске у том нападу. „У нападу на касарну нису учествовале локалне снаге самоодбране, већ људи са стране. Ми чак немамо такво наоружање, које они користе“, рекао је он.

08:30 Руски министар спољних послова Сергеј Лавров иде у Женеву на разговоре са представницима САД, ЕУ и Украјине.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров путује у Женеву ради учешћа на преговорима о Украјини.

Консултације шефова дипломатија РФ, САД и ЕУ, као и в.д. министра спољних послова Украјина ће се одржати иза затворених врата и биће посвећене решавању украјинске кризе.

„Кључ за решавање кризе је почетак припрема за истинску уставну реформу, која би обезбедила да се узму у обзир интереси свих региона Украјине, без изузетка“, изјавио је Лавров и истакао да би таква реформа требала да буде „истинска, а не козметичка“.

08:10 Украјина: Ухапшени новинари ТВ „Русија“ ослобођени

Украјинска војска је ослободила сниматељску екипу ТВ канала „Русија“. Tројица новинара су јуче ухапшена у Харковској области, на истоку Украјине, где је тренутно у току специјална операција власти из Кијева с учешћем армије. Руска амбасада је упутила ноту у МСП Украјине, са молбом да се објасни ситуација.

07:50 Украјинска војска пуцала на народну војску у Краматорску

Украјинска војска је пуцала на народну војску у Краматорску, три човека су рањена, саопштио је представник присталица федерализације.

Према његовим речима, припадници народне војске су покушали да на аутомобилима пресеку колону од неколико десантних борбених машина, које су ишле ка аеродрому, а који је од уторка под контролом армије. Они су пресекли колону и тако блокирали последњу машину у колони. Украјинска војска је пуцала на њих. Један човек је рањен у раме, а двојица у ноге. Борбена машина се пробила до аеродрома. Рањенима је пружена медицинска помоћ.

(Глас Русије, РТ, Агенције)