Прочитај ми чланак

Србима неприхватљива обележја државности Косова

0

328941_skupstina-zvecan_f

Скупштине општина Лепосавић и Звечан одржаће сутра у 17.00 седнице на којима треба да ускладе статуте са косовским законим, а у супротном им прети и распуштање.

Председник СО Зубин Поток Немања Јакшић рекао је за агенцију Бета да је било неких измена и допуна у односу на статут који је усвојен на претходној седници, али да оне нису, како је рекао, „епохалне“.

– За нас нису прихватљива обележја Косова на печатима и документима, али ће свакако о свим примедбама последњу реч дати одборници“, рекао је Јакшић.

Остале две општине на северу Косова, где су Срби већина, Северна Митровица и Зубин Поток имају још недељу дана, до 22. априла, да ускладе статуте са косовским законима.

Приштински дневник Трибуна данас пише да су представници Министарства за локалну самоуправу имали сусрете са представницима тих општина у покушају да се превазиђе стање настало усвајањем статута који нису у складу са законима.

Њихови статути су у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН, а симболи, посебно застава, имају боје државе Србије.

Због таквих решења у сттаутима општина са севера Косова, Министарство за локалну самоуправу је 17. марта одлучило да се општинама да рок од месец дана за усаглашавање статута са законскимрешењима Косова.

Челници српских општина су рекли да су им неприхватљива обележја државности Косова.

(Вести онлајн)