Прочитај ми чланак

Снежни април широм Србије

0

nova-varos

Снег умереног интензитета пада на Црном Врху и Копаонику, а слаб снег веје на Златибору и у Сјеници, објавио је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ).

Поред тога, како јављају новинске агенције, снежни прекривач формиран је и у нововарошком крају. Снег пада и у вишим пределима прибојске и пријепољске општине, а око десет центиметара снега нападало је и у околини Бабушнице.

Снег је на Кукавици висок 30 центиметара, на Копаонику 20, на Карајукића бунарима на Пештеру и Власини 18, у Тутину 15, Сјеници – Радишића брдо 13, на Гочу осам, на Црном Врху и Блажеву шест, Златибору пет, у Босилеграду три и Трговишту један центиметар.

У нововарошком крају снег са мањим прекидима пада већ други дан и у планинском делу општине висина снежног покривача износи више од 20 центиметара.

Агроном Милинко Шапоњић из Канцеларије за локални економски развој Скупштине општине Нова Варош рекао је да постоји потенцијална опасност од измрзавања цветова на воћкама које су ове године пораниле са цветањем.

„Тек кад се време стабилизује знаћемо какве су последице априлског снега и ниских температура. У овом тренутку, једино је позитивно да је земљиште добило додатне количине влаге које су после благе зиме и сувог пролећа биле више него потребне“, додао је он.

У Бабушничком селу Ракита, подно планине Руј, али и околним селима Звоначког краја, од синоћ непрестано пада снег. Мештани кажу да је дебљина снежног покривача тренутно око десет центиметара.

babusnica

Једна од мештанки села Ракита, Душица Соколов, казала је Тањугу да је снег почео да пада још синоћ.

„Тренутно је десетак центиметара снега, док је у селима на вишој надморској висини пало још више снега. Због чињенице да није превише хладно, односно да је температура у танком плусу снег се брзо топи, али не престаје да пада. Надамо се да температура неће пасти испод нуле иначе ће бити причињена штета усевима“, казала је Тањугу Соколова.

Снега има и на Старој планини. По подацима Скијалишта Србије, на ски центру „Јабучко равниште“ на Старој планини тренутно има око седам центриметара снега.

Киша умереног интензитета тренутно пада у Неготину, Лесковцу и Зајечару, а слаба киша пада у Ваљеву, Београду, Крагујевцу, Смедеревској Паланци, Великом Градишту, Пожеги, Краљеву, Куршумлији, Крушевцу, Цхуприји, Нишу, Димитровграду и Врању.

У Србији је најтоплије у Сомбору, где је у 13 часова измерено 13 степени, а најхладније на Копаонику, где је температура ваздуха износила минус четири степена.

На Палићу, у Кикинди и Сремској Митровици измерено је 12, Новом Саду и Зрењанину 11, Београду 10, а у Банатском Карловцу, Лозници и Великом Градишту девет степени.

У Ваљеву је измерено осам, Смедеревској Паланци и Неготину седам, а у Крагујевцу, Крушевцу, Ћуприји и Зајечару шест степени.

У Краљеву, Нишу и Лесковцу измерено је пет, Куршумлији четири, Димитровграду три, Врању два, Сјеници један, а на Црном Врху и Златибору нула степени.

У Србији ће сутра бити претежно облачно и хладно, местимично са кишом и пљусковима, а на планинама са снегом, саопштио је раније данас РХМЗ.

Ветар ће бити слаб и умерен, на северу Војводине ујутру повремено и јак, северни и североисточни. Јутарња температура износиће од један до шест, а највиша дневна од седам до 13 степени.

И у Београду ће сутра бити претежно облачно и хладно, повремено са кишом, а ветар ће бити слаб и умерен, североисточни. Јутарња температура износиће око пет, а највиша дневна око девет степени.

У Србији ће, према изгледима времена за седам дана, до 24. априла, у петак и суботу бити претежно облачно, местимично са кишом, пљусковима, локално и грмљавином, а у вишим планинским пределима и снегом. Температура ће бити у постепеном порасту.

Од недеље очекује се променљиво облачно и топлије и даље нестабилно, местимично са кишом, локалним пљусковима са грмљавином, нарочито после подне.

(Б92)