Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК Путин: Хоће да нас цепају и униште као Југославију

0

Vladimir Putin

Москва — Руски председник Владимир Путин каже да постоји жеља да се Русима и Украјинцима уради исто што и СФРЈ – да се „поцепају на делиће и да се њима манипулише“.

Путин није желео да директно некога оптужи, али је рекао да у свету постоје „многе силе, а да се неке од њих плаше величине Русије“.

Руски председник је у 12. годишњем телевизијском одговарању на питања грађана рекао и да неће бити нове „Гвоздене завесе“, а навео је и да Кијев „гура Украјину у амбис тако што уместо преговора, на грађане шаље тенкове“.

Путин је навео да је поверење Русије према САД изгубљено и да се Американци понашају како желе.

„Југославија, Косов, Ирак, Либија… А када се ми боримо за своје интересе, онда нас осуђују“, рекао је Путин.

Руски председник је одбацио и као бесмислене тврдње да се на истоку Украјине налазе руске трупе или спецјиалци и навео да је оружје подигло локално становништво како би се одбранило.

Он је истакао и да се нада да неће морати да шаље војску у Украјину, а признао је и по први пут да су пре референдума на Криму боравили руски војници.

Више од два милиона питања

Путин одговара на питања грађана која пристижу телефоном, смсом, мејлом или преко видеа, а до почетка сесије пристигло их је чак два милиона, након тога сваког минута је стизало још по 90 видео питања.

Путин је одговарао и на питања о економији и испорукама гаса, култури, положају лица са инвалидитетом, али и својој бившој супрузи Људмили, и о томе да ли би га Обама извукао из воде када би се давио.

„Наоружани људи на истоку Украјине су локално становништво, а главни доказ за то је чињеница да су буквално скинули маске. Власти би требало да са њима разговарају како би решили проблеме, а не да тамо шаљу тенкове“, рекао је Путин.

Путин је подвукао да је рекао западним партнерима да ти људи „не иду нигде и да немају где да оду“.

„Они су господари своје земље и са њима се мора разговарати“, рекао је Путин.

Путин је последње потезе украјинских власти назвао „озбиљним злочином“, а рекао је и да се до решења може стићи само компромисом, али да преговора са Кијевом неће бити „док се не призову свести“.

„Покретање војне операције је један од озбиљнијих злочина актуелних власти у Кијеву. Да ли су полудели? Шаљу тенкове, авионе, оклопна возила, наоружање. На кога? На сопствени народ, да ли су заиста изгубили разум“, рекао је он.

Путин је навео да контакти ипак постоје са властима у Кијеву, иако их Русија сматра нелегитимним.

„Неће бити нове Гвоздене завесе“
Руски председник је рекао да је због свега најважније да се размишља о томе како да се изађе из ове ситуације и да се људима „пружи истински дијалог, а не само нека представа“.

Истакао је и да верује да су разговори у Женеви веома важни, као и да „неће бити новог подизања Гвоздене завесе“.

putin 2

Јавио се и Сноуден

Бивши сарадник НСА Едвард Сноуден био је један од два милиона људи који су послали питања Владимиру Путину, а занимало га је прислушкивање грађана. Опширније у посебној вести.

„Неће бити нове Гвоздене завесе. Русија се неће одсећи од остатка света“, рекао је Путин.

Руски председник је рекао и да се нада да они који су дошли на власт после „пада Виктора Јануковича“ схватају где воде своју земљу.

„Надам се да ће људи успети да разумеју у какав амбис срља Кијев и да са собом вуче целу земљу“, рекао је Путин.

Криза у Украјини је кључна тема у 12. Путиновом одговарању на питања грађана преко телевизије, а до почетка сесије је стигло више од два милиона питања.

Тешко причати са ЕУ

На питање о однсосу са ЕУ Путин је рекао: „Тешко је разговарати са људима који шапућу у својим домовима, плашећи се да их Американци слушају“.

„Било је специјалаца на Криму“

На питање о томе ко су људи у униформама без ознака на Криму, Путин је рекао да су у питању припадници „локалних одреда за самоодбрану“, али је признао и да су они имали подршку руске стране.

„Руске трупе су биле на Криму пре референдума, јер је било неопходно да се омогући грађанима да сами донесу одлуке о региону. Наравно да су одреди за самоодбрану имали подршку руских војних лица. Они су деловали адекватно, као што сам већ рекао, веома одлучно и професионално“, рекао је Путин.

Ипак, руски председник је рекао да то не значи да је Крим преузет силом, већ само да су на „адекватан начин, помоћу специјалних снага стоврени услови да становници Крима донесу одлуке“.

Путин је навео да Русија има право да пошаље војску у Украјину, али да се нада да неће морати да искористи то право

„Веома се надам да нећу бити приморан да искористим ово право“, рекао је Путин, подсећајући да је 1. марта добио дозволу Горњег дома дома парламента да пошаље трупе на украјинску територију.

Путин је навео и да ће Русија убрзати процес преласка банкарског система Крима на рубљу.

„Не треба нам Аљаска“

Кључна тема прва два сата Путиновог разговора са грађанима била је ситуација у Украјини, а затим су почела да пристижу и питања везана за друге теме.

Атмосферу у студију је прилично опустило питање о Путиновом ставу према Аљасци, а жена по имену Лариса га је упитала да ли би Русија могла да ускоро поврати ту територију.

„Лариса, шта ће нам Аљаска? Имамо довољно хладне земље. Не, немамо планове око враћања Аљаске, једном смо је продали, не треба нам опет“, рекао је Путин, после чега се у студио проломио смех.

Убрзо је разговор повратио озбиљнији тон, а тема је била „експанзионистичка политика НАТО-а“.

„Нема страха. Ни ја се не плашим, нити би било ко други требало да се плаши НАТО експанзионизма“, рекао је Путин.

Руски председник је оценио и да је одбрамбени рактени систем НАТО у ствари представља офанзивни систем о ком САД одбија да преговара.

Прошле године Путин говорио 4 сата и 48 минута

Извори у Кремљу нису могли да предвиде колико ће трајати данашње обраћање руског председника, али је Путин свих 12 пута говорио све дуже и дуже, а прошле године најдуже – четири сата и 48 минута.

Дужина програма зависи од председника, од тога колико активно питања буду упућивана, а извесно је само да ће то трајати неколико сати, рекао је Песков, а пренела руска агенција Итар-Тас с.

Према његовим речима, ове године многи грађани који су звали, изразили су подршку шефу државе поводом ситуације на Криму и Украјини. Нисам добио ниједан протест, ниједно неслагање (с Путиновим ставовима), рекао је Песков и истакао да је он лично погледао десетине хиљада питања упућених председнику.

„Народ каже – хвала ти за Крим! Многи су питали како могу да помогну, изразили своју намеру да дају новчани прилог за изградњу моста у заливу Керче (веза са Кримом). И тај ентузијазам манифестован је у бројним апелима која могу само да пријају“, рекао је Песков.

Ове године, грађани су могли Путину да се обрате телефонским позивом, смс поруком и имејлом, као и преко видеа.

Такође, овог пута и становници два нова ентитета, Крима и Севастопоља, могу да постављају питања и за њих је отворен посебан телефонски број, а позив се не наплаћује.

 

(Танјуг)