Прочитај ми чланак

Италија спасла српске хероје

0

408435_041602c2_f

На тргу Венеција у срцу Рима, на симболичном месту у здању Олтара Отаџбине (популарно званом Виториано) подно гроба Незнаном јунаку, једном од стотина хиљада Италијана погинулих током Првог светског рата, у понедељак је одржана церемонија којом је Италија отворила обележавање 100-годишњице од почетка Првог светског рата презентацијом књиге „За Српску војску – једна заборављена прича“.

Бринули и о животима Аустријанаца

По документу „За српску војску“, укрцано је и спасено 136.000 српских војника и 11.651 рањеник и болесник, преостала коњица од преко 13.000 људи и 10.000 коња, скоро 23.000 аустријских војника које је још током прве године рата заробила српска војска и упркос свему није их препустила судбини.
Укрцано је и више од 100.000 српског народа који је одбио да дочека непријатеља, утоварено је и 22.000 тона хране, лекова и другог материјала, као и 50 топова.

Реч је о репринт издању војног документа „За Српску војску“, који је 1917. године објавила Специјална канцеларија Министарства краљевске морнарице Италије.

Генералштаба оружаних снага Италије адмирал Луиђи Бинели Мантели, као и други високи државни представници домаћина. Републику Србију су представљали још генерал-мајор Јовица Драганић, заменик начелника ГШ ВС, генерал-пуковник Александар Живковић, командант КоВ, бригадни генерал Стојан Батинић, командант Прве бригаде КоВ, пуковник Синиша Радовић, као и наш војни изасланик пуковник Горан Момчиловић и амбасадор Ана Хрустановић.

„Италија је данас указала велику почаст херојској српској војсци у Првом светском рату. Веза Србије и Италије, створена у данима када се одлучивала и решавала судбина модерне Европе, суштина је овог војног документа који је до сада био непознат нашој историографији, а који коначно расветљава мрак Великог рата од почетка децембра 1915. када српска војска улази у Албанију, па до 4. априла 1916. када је налазимо на Крфу.”

Ово каже за „Вести“ новинарка РАИ Мила Михајловић, власница једног од последњих оригиналних примерака овог документа, приређивач његовог репринта који је рађен под покровитељством престолонаследника Александра Другох Карађорђевића у издању Генералштаба оружаних снага Италије, и особа која је његове странице превела на српски језик.

Присутнима су се обратили министри одбране Србије и Италије, као и угледни италијански историчар и новинар Паоло Миели, Мила Михајловић, идејни творац овог пројекта која је прочитала и поздравни говор престолонаследника Александра Другог, као и начелник генералштаба адмирал Луиђи Бинели Мантели, који је написао и предговор за ово луксузно опремљено репринт издање.

Исправљање неправде и историје

– Ови дани историје, скоро заборављени, а када то нису, испричани парцијално или пак искривљено, подсећају да је спокој данашњице плод жртава претходних генерација, те да су ратови бесмислени, јер из њих сви излазимо као губитници, и победници и поражени, без разлике.
Догађаји испричани на страницама ове књиге треба да нас подстакну на размишљање и да нас испуне поносом као Италијане, као Србе и као Европљане, враћајући на своје место историјску истину о дотад невиђеном војно-организационом подвигу, у ком највише место припада Италији и њеној морнарици – рекао је Луиђи Бинели Мантели.

– Ово је подсећање на један од најзначајнијих и највећих подухвата пружања међународне помоћи и спаса свих времена, истинске претече данашњих „хуманитарних операција“ – рекао је адмирал Луиђи Бинели Мантели и подсетио да је тада, крајем 1915. године, у јеку зиме, српска војска била албанским планинама у клештима армија Централних сила под непрекидном ватром непријатеља који се устремио да је потпуно уништи.

– На обалама Јадрана, спасена је захваљујући операцији италијанске Краљевске ратне морнарице, уз учешће француских и енглеских бродова, те пребачена на другу обалу мора на Сицилију, у Бари, Валону и Бриндизи.

Због велико значаја, овај догађај су пропратиле екипе бројних италијанских медија, као и свих националних телевизија, а чак четири канала РАИ су пратиле целу свечаност.

Поносно марширали и умирали

Од 12. децембра 1915. па до 29. фебруара 1916. године, како је записано у италијанском војном документу „За Српску војску“, импозантним операцијама евакуације спасена је не само преостала српска војска, већ и маса народа која се са њом повлачила, са краљем Петром И Карађорђевићем, регентом Александром, премијером Пашићем и члановима српске владе.

– Њих 300.000, били су у тешком стању, исцрпљени од глади и рана, али су поносно ходали у колони. То је задивило италијанску морнарицу која је записала:

„Срби достојанствено марширају и умиру!“.

Уложени напор у њиховом спасавању италијанске морнарице је исто тако био надљудски и величанствен – каже Мила Михајловић.

(Вести онлајн)