Прочитај ми чланак

ГЕЈЕВИ: Парада у Београду заказана за 31. мај, Вучићу подржи нас

0

gej-parada-varsava-rtv.rs_

БЕОГРАД – Парада поноса ове године биће одржана од 19. до 31. маја, а последњег дана планирана је протестна шетња од Славије до Трга Републике, најавио је Горан Милетић из Организационог одбора Параде.

Он је у изјави Тањугу рекао да ће се културне манифестације током ових дана одржати у Савамали.

– Ове године ће Парада поноса трајати дуже и биће пуна културних манифестација и активности, попут изложби и концерата, рекао је Милетић, који је додао да су протестна шетња и маршута пријављене полицији.

Он очекује да састанци поводом одржавања прајда буду одржани са представницима власти након формирања нове владе, и истиче да би подршка будућег премијера Александра Вучића овој манифестацији била значајна.

На питање да ли су разговарали са политичарима на српској сцени о подршци овогодишњем прајду, Милетић каже да још нису, као и да многи од њих нису спремни на такве разговоре.

– Надамо се да ће ти разговори уследити после формирања владе и то првенствено са будућим премијером. Његова подршка прајду ће бити значајна, будући да је он сам рекао прошле године да је учествовао у одлуци да прајд буде забрањен, казао је Милетић.

Говорећи о маршути којом ће се поворка шетати 31. маја, Милетић каже да је она промењена у односу на претходне године, а када је било у плану да се иде од парка Мањеж до Владе Србије и Студентског културног центра.

– Ове године у плану је да се крене са Славије до Трга Републике, улицом Краља Милана, поручио је Милетић.

Активисти ЛГБТ настоје од 2009. године да у Београду одрже Параду поноса, а која је једино одржана 2010. године. До сада је била забрањена четири пута. Иако је 2010. године и одржана, резултирала је великим нередима.

Прошле године активисти ЛГБТ успели су спонтано да се окупе 27. септембра испред Владе Србије одакле су прошетали до Скупштине Србије, јер је и прошле године она забрањена.

Извор: Танјуг