Прочитај ми чланак

Звездин Дан Д за Европу 23. април!

0

maksimovic

Црвена звезда је у највећем проблему у историји јер до среде 23. априла највишем телу, Комисије за фер-плеј УЕФА мора да достави комплетну документацију о начину санирања вишемилионских дугова. Највише тело ЦФЦБ (Контролно тело финансија клубова) УЕФА које се зове „Комора за доношење пресуда“ послала је претећу опомену Црвеној звезди у петак 11. априла са тачним описом врсте начињеног прекршаја финансијског „фер плеја“, као и свих дугорочних обавеза које клуб са „Маракане“ није извршио.

То тело ће 23. априла прегледати документацију Црвене звезде и план санације и може да га прихвати, што би омогућило црвено-белима да се све обавезе испуне до 25. маја. Или одбаци, чиме би Црвена звезда аутоматски била избачена из еврокупова за сезону 2014/15. Притом може да изрекне и неку од санкција из правилника, а оне су: опомена, укор, одузимање поена, задржавањем средстава од УЕФА такмичења, забране регистрације нових играча за УЕФА такмичења, ограничење броја играча у УЕФА такмичењима, дисквалификација из еврокупова која су у току и искључења из будућих, одузимање титула и награда. 

ЛИЦЕНЦЕ ОД МАКСИМОВИЋА И СПАЈИЋА

Црвена звезда је последње две УЕФА лиценце добила продајом играча. Прво је бивша управа продала уговор Николе Максимовића Инвестиционом фонду Пинија Захавија за милион евра и тако платила дуговања у „минут до 12“, да би талентовани Урош Спајић одлуком овог УО био продат крајем маја за 1,3 милиона евра како би се обезбедио нови европски наступ.

Генерални секретар ФСС Зоран Лаковић био је на путу, али нам је кратко рекао да мора да погледа одлуку како би дао одређени суд и коментар. Обратили смо се Мићи Петковићу, адвокату који је завршио ФИФА мастер у менаџменту, праву и друштевним наукама у спорту, да нам објасни могуће последице, поготово о „одузимању бодова и титула“.

– Све је ствар процене. УЕФА тело санкцијом мора да делује на окривљеног да изврши корекције и промени понашање. У том складу ће они одредити и санкције. Иако није прецизирано, колико ја знам из праксе, УЕФА углавном изриче мере у оквиру својих такмичења, а само у одређеним околностима преко националних Савеза и на домаћа такмичења – истакао је Петковић. – Ипак, све је могуће…

Ни после одржане седнице Управног одбора у понедељак увече, а ни дан касније потпредседник за сектор финансија Небојша Човић и генерални секретар клуба Миодраг Зечевић нису имали времена да објасне: какав је прекршај направио клуб, колика су новчана средства потребна, који је последњи рок, да ли постоји опасност избацивања из еврокупова за наредне сезоне и које су евентуалне последице које УЕФА може да изрекне везано за национално такмичење.

– У питању није мала сума и износи неколико милиона евра. Није потребно одмах све да се плати, али следе контроле и крајњи рок за решавање проблема је 25. мај. Ангажовали смо адвокатску канцеларију, а навијачи знају да овај проблем није направило актуелно руководство. Нисмо у доброј позицији, али размишљамо позитивно. Имамо више од 50 одсто шанси да решимо проблем и наредне сезоне играмо у Европи – истакао је после УО, потпредседник Ивица Тончев. 

У СРЕДУ ЗА ПАЗАР

Фудбалери Црвене звезде концентрисани су само на терен и меч са Новим Пазаром. Екипа ће већ данас после ручка отпутовати за Рашку где ће сутра од 16.00 часова покушати 14. узастопном победом да очувају лидерску позицију и предност у односу на Партизан.

Тончев је у глобалу био искрен. Сам концепт „УЕФА фер-плеја“ је компликован за објашњавање, али просто речено УЕФА тражи од клуба: да уведе рационалност у пословању, смањи притисак на плате и износ трансфера како би лимитирала инфлацију и већи минус, улаже у развој инфраструктуре и своје омладинске школе и свим тим мерама заштити имиџ европских такмичења. Дуг Црвене звезде према – играчима, трансферима и држави – није од јуче, као ни истрага коју је водио истражитељ „УЕФА фер-плеја“. После опомене 2011. када су црвено-бели „на мишиће“ добили лиценцу и платили казну од 100.000 евра (прошле године исто толико кажњен Партизан, а Војводина 10.000), клуб није дугорочно решио проблем дуговања и финансија, а трошио је подједнако као да је у плусу. Зато је и доспео до „Коморе за доношење пресуда“ и ЦФЦБ, а за висину дуговања која, грубо рачунајући менаџере, бивше играче, тренере, директоре, запослене и трансфере, прелазе пет милиона евра.

На „Маракани“ су оптимисти и верују да ће до 25. маја извојевати победе на оба фронта: и у првенству и за УЕФА лиценцу.

(Вечерње новости)