Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА: Четворо људи је повређено у пуцњави у Мариупољу (Из часа у час)

0

krematorsk

Антифашистички покрет „Антимајдан“ прогласио је Народну Републику Одесу, јављају руски медији.

„Од данас проглашавамо Народну републику Одесу, у којој власт припада само онима који живе у њој“, наводи се у објашњењу објављеном на сајту тог покрета које преноси Комсомољскаја правда.

Активисти су позвали становништво да спречи избијање рата, који ће „земљу претворити у рушевине“ и да блокирају саобраћај у Одеси: Обележили су 153 места на мапи која треба да буду блокирана. Планирано је да се обуставе све врсте превоза, изузев возила хитне помоћи.

„Од сутра до 16 сати, Одеса мора буквално да буде блокирана“, каже се у апелу. „Свако ко није до сада схватио да је рат дошао на наша врата, не треба да иде сутра на посао“, саопштили су активисти „Андимајдана“.

nato nosac aviona i odesa ukrajina

00: 00 РУСИЈА: МЕРЕ НАТО-А У СУПРОТНОСТИ СА ДЕЕСКАЛАЦИЈОМ

Нове мере на појачавању војних активности НАТО на копну, мору и у ваздуху у Балтичком региону и источном Медитерану које је најавио генерални секретар Алијансе Андерс Фог Расмусен су, у супротности са деескалацијом тензија у Украјини, оценио је стални руски представник при НАТО Александар Грушко.

„Како можемо да судимо из његових (Расмусенових) објашњења, у интересу је одбране, одвраћања и деескалације. Питање је од кога ће то НАТО да брани себе и кога ће то да одвраћа. Не само да ове мере нису усаглашене са сврхом деескалације – очигледно се односи на Украјину – већ су оне очигледно у супротности“, рекао је Грушко новинарима, јавила руска агенција Итар Тас с.

23:00 Основан Југоисточни покрет за федерализацију Украјине

У Доњецку је  основан Југоисточни покрет за федерализацију Украјине на чијем је челу кандидат за председника Украјине Олег Царев, јавиле су украјинске и руске агенције, преносећи његову изјаву да изборе за новог председника, заказане за 25. мај, треба одложити.

„Сачинили смо резолуцију , усагласили захтеве, које ћемо изнети властима. Међу њима су – ослобађање политичких затвореника, њихова амнестија, прекид антитерористичке операције, обнављање емитовања руских ТВ канала“, рекао је Царев. Медији су прексиноћ јавили да је Царева брутално претукла окупљена гомила људи у Кијеву.

23: 00 Милош Земан: Тимошенкова је бандит, а Путин хладнокрвни шахиста

Председник Чешке Милош Земан изјавио је да је Украјини потребан јак лидер, а не „један од оних бандита, који су досад били на власти, па макар то била и жена са осмехом анђела и лепом плетеницом“. Он сматра да земљи неће помоћи ни Европска унија, јер ће новац нестати у „џеповима олигарха“.

Говорећи пред студентима универзитета у граду Градец Кралове, председник Чешке није одбацио могућност да Украјина постане део Европске уније, али је додао да је „тај пут је дуг око 15 година“, које су потребне за спровођење неопходних реформи.

Што се тиче руско-украјинских односа, Кијев има веома јаког противника, рекао је Земан, мислећи на председника Владимира Путина.

„То је хладнокрвни шахиста који зна да искористи све слабости својих противника“, – рекао је чешки председник, чиме је изазвао аплауз.

vladimir-putin-foto-ap-1397223926-477969

22:30  Крим и Украјина главне теме „директне линије“ са Владимиром Путином 

– Догађаји око Украјине и Крима ће очекивано бити главне теме „директне линије“ са председником Русије Владимиром Путином, која ће се одржати у четвртак, рекао је портпарол председника Дмитриј Песков.

„Ми буквално ријемо по огромном броју питања која су дошла из свих без изузетка региона Русије, из иностранства, из Украјине такође, – рекао је Песков. – Веома их је много, превише их је да би остала непримећена“.

Портпарол председника је рекао да се однос према Русији на истоку и западу Украјине принципијелно разликује.

22:20  Украјинска војска привела новинаре ТВ канала „Русија“

 – Сниматељска група телевизије „Русија“ приведена је у среду на југоистоку Украјине током специјалне војне операције, јавља ТВ канал „Русија 24“.

Према постојећим информацијама, тројицу новинара је без објашњења зауставила војска. Новинари су се последњи пут јавили из Харковске области. У 18:37 су послали смс поруку: „приведени смо“. Затим су њихови мобилни телефони престали да раде

22.15 – Четворо људи је повређено у пуцњави у сукобу са проруским демонстранитима и војника стационираних у бази украјинског МУП-а у граду Мариупољу. Група од неколико десетина демонстраната је тражила од војника да напусте базу, међутим украјинске трупе су отвориле ватру. Један демонстрант је погођен у груди и налази се у тешком стању.

21.18 – Три особе су повређене када су украјинске трупе, које су кренуле ка ареодрому Крамоторск, пуцале на аутомобил који је покушао да им блокира пут.

20:40 Јулија Тимошенко предлаже да се уведе на истоку Украјине ванредно стање

Украјински председнички кандидат Јулија Тимошенко заговарао увођење ванредног стања у источним регионима земље. Лидер партије „Отаџбина“, признаје да украјински војска није спремна за модерног ратовање.

„По мом мишљењу, требало би да одмах прогласимо ванредно стање у областима где је у току руска агресија“, – наводи Јулија Тимошенко  за Интерфакс- Украјину.

Према мишљењу Тимошенке, „војска, полиција, тајне службе Украјине су у ​​све тежем и трошном стању, деморалисане и потпуно неспремне за модерно ратовање.” Међутим, она је нагласила да је зато неопходно се власти у земљи морају ослањати више на патриотизам, а не стручност обавештајних, полицијских и војних официра.

janukovic-na-sastanaku-s-putinom-prosvjednici-i-

20: 30 Медији: Јанукович би се  могао да се врати у Украјину после Ускрса

Свргнути председник Украјине Виктор Јанукович могао би се вратити у Украјину, у Доњецку, после Ускрса. Ово је  агенцији Регнум изјавио анонимни извор у пољској амбасади у Украјини.

20: 15 У Кијеву припремају склоништа

Кијев власти у вези са ситуацијом на немирном истоку земље предузимају мере да обезбеде одбрану у главном град, посебно, да доведу у одговарајуће стање престоничка склоништа, рекао је за медије шеф кијевске градске управе Владимир Бондаренко .

Бондаренко је рекао да тренутно врши контролу свих просторија и подземних паркинг на подручју Кијева који се могу да користе као склониште за становништво. Према КСЦА, само у Кијеву има 526склоништа која се могу искористити за ту намену.

20:00 – КИЈЕВ: ДЕО ПОЛИЦИЈЕ НА СТРАНИ ФЕДЕРАЛИСТА

Први потпредседник пучистричке украјинске владе Виталиј Јарема изјавио је да је у Доњецку веома сложена ситуација, као и да су неки припадници полиције у том граду остали лојални властима у Кијеву, док су неки променили страну.

19:30 – ШЕВЧУК ПОЗИВА ЕУ ДА ПРИЗНА ПРИДНЕСТРОВЉЕ

Лидер од Молдавије отцепљеног Придњестровља, Јевгениј Шевчук, апеловао је данас на ЕУ да ову област призна као независну државу, како би се обезбедила стабилност у региону.

„ЕУ мора да призна Придњестровље које не представља, нити ће представљати ризик за њу. Једино тако ће у овом регону бити створена зона стабилности“, истиче председник Шевчук у интервјуу за АФП.

ukrajina vojska1

19:00 – КИЈЕВ: ЗАРОБЉЕНИ СМО У КРАМАТОРСКУ

Пучистичко министарство одбране Украјине саопштило је данас да су оклопна возила украјинске армије која су „заробљена“ у Краматорску распоређена у Славјанску и да су поред њих војна лица која немају везе са украјинском војском.

Реч је о шест оклопних возила чије су посаде, према неким изворима, прешле на страну проруске „народне милиције“, док се у поменутом саопштењу истиче да су заробљени.

Према извештајима агенције АФП у Краматорску је у току предаја оружја украјинских војника припадницима „народне милиције“ и грађанима који су окружили њихову борбену колону.

Наводно су проруски демонстранти обећали украјинским војницима да ће моћи својим возилима да се врате кући када предају оружје.

18:45 – ОЕБС: СИТУАЦИЈА СА МЕДИЈИМА У УКРАЈИНИ АЛАРМАНТНА

Ситуација са медијима у Украјини ушла је у веома опасну фазу, а новинари се суочавају са насиљем, застрашивањем и психолошким ратом, упозорила је представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић на крају тродневне посете Украјини.

„Слобода медија је огледало свеукупне безбедносне ситуације. Из моје перспективе ситуација је алармантна са ризиком даљег погоршања уколико се одмах не поправи. Насиље над новинарима мора да престане сад и владавина права мора да буде обновљена широм земље“, рекла је Мијатовић.

18.30 ИЗБОРИ ПОД ЗНАКОМ ПИТАЊА

Председнички кандидат Партије региона Михаил Добкин изјавио је данас да ће повући кандидатуру и да неће признати резултате избора заказаних за 25. мај уколико власт примени војну силу према цивилима у југоисточним регионима Украјине, изражавајући сумњу и да ће избори уопште бити одржани.

18:00 Проруске снаге пуним гасом дрмају земљу!

Сели су у транспортер БМД-1, додали гас и повукли редукцију до краја.

Доскорашњи украјински војници, који су сада на страни проруских снага на оригиналан начин су решили да прославе излазак из јединица лојалних Кијеву. Сели су у транспортер БМД-1, додали гас и повукли редукцију до краја. Окретно возило „плесало“ је по асфалту, а после дрифта и два окрета продужило је напред.

Реч је о десантном транспортеру који може да се спусти и из ваздуха. Очигледно да проруске снаге не брину због кризе и имају времена да се опусте у паузама.

 

17:30 Становници Краматорска траже да се оклопна возила повуку

Становници Краматорска и околних села блокирали су данас колону од десет оклопних возила десанта оружаних снага које слушају наређења из Кијева и траже да се возила врате на место сталне дислокације – у Дњепропетровск.

Локални медији јављају да тренутно представници народа преговарају са војницима.

Данас су шест оклопна возила украјинске армије ушла у Краматорск и прешла на страну народне самоодбране.

17:00 Русија ће радије финансирати Крим него Парламентарну скупштину Савета Европе

Савет Федерације је предложио да се разгледа могућност да се милијарду рубаља (20 милиона евра), колико је
Русија ове године уложила у буџет Парламентарне скупштине Савета Европе, преусмери на модернизацију обданишта на Криму.

„Било би логично да милијарду евра за блебетање потрошимо у корисне сврхе, модернизацију предшколског образовања Крима и Севастопоља. Тако ћемо показати и нашим колегама у ПССЕ-у да смо позитивно расположени“ – рекао је на данашњој седници горњег дома парламента први заменик председника комитета за буџет Владимир Петров, чиме је заслужио аплауз својих колега.

Сенатора је подржала и председница Горњег дома парламента Валентина Матвијенко.

16:50 У ИСТОЧНОЈ УКРАЈИНИ КАБЛОВСКИ ОПЕРАТЕРИ  ВРАТИЛИ РУСКЕ ТВ КАНАЛЕ

– Украјински провајдери и кабловски оператери под претњом насиља враћају руске канале у програм у Луганској и Доњецкој области, изјавила је заменица председника Националног савета Украјине за телевизију и радио-дифузију Лариса Мурдак. Више од 90% провајдера у Луганску и 40% у Доњецку вратило је руске ТВ канале у понуду.

16.40 ЗАСТАВЕ НАРОДНЕ РЕПУБЛИКЕ ДОЊЕТСКА ШИРОМ ИСТОЧНЕ УКРАЈИНЕ

– Присталице федерализације Украјине истакле су на зградама скупштина Новоазовска и Крајоармјојска заставе Народне Републике Доњецка, јавља Раша Тудеј. Фотографија с Твитера је из Новоазовска, где је неколико стотина демонстраната ушло у зграду скупштине и развило заставу.

ukrajinska vojska big

16:30  РАСПАД УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ

Украјинске трупе којима је наређено да смире ситуацију на истоку те земље, масовно одлазе са својих места, предајући опрему. Неки од њих отворено подржавају источну Украјину, док су други против рата, јавља Раша тудеј.

Око 300 војника је одложило оружје и одлучило да се врате кући из Славјанска, преноси Интерфакс.

16:20 НАТО ПРЕТИ И ЈАЧА ВОJНО ПРИСУСТВО И ИСТОЧНОМ МЕДИТЕРАНУ И БАЛТИКУ

– Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен најавио је данас јачање војног присуства Алијансе дуж источних граница територије коју покрива као одговор на погоршање кризе у Украјини.

„Данас смо због Украјине усвојили пакет војних мера“, рекао је он након састанка свих 28 чланица Алијансе у Бриселу и додао да то подразумева већи број „авиона на небу, више бродова у води, већу спремност на копну“.

Одлука ступа одмах на снагу а ускоро ће бити донете нове мере у циљу покретања наших трупа да бисмо заштитили наше савезнике на истоку, најавио је Расмусен, пренео је АФП.

Он није прецизирао које нове снаге ће бити распоређене и где тачно, али је казао да ће НАТО повећати ваздушне патроле изнад Балтичког мора, док ће додатни бродови бити упућени како на Балтик, тако и источни Медитеран.

Pridnjestrovlje-ili-Transdniestria_e

16.10 И ПРИДЊЕСТРОВЉЕ (МОЛДАВИЈА) ХОЋЕ ДА БУДЕ ДЕО РУСИЈЕ

– Посланици придњестровске скупштине једногласно су данас усвојили обраћање руководству Русије са молбом за признање независности те отцепљене области Молдавије.

16: 00 ПРЕДСЕДНИЧКОГ КАНДИДАТА ПРВО ТУКЛИ, А САД ХОЋЕ ДА ГА УХАПСЕ

– Власти у Кијеву почеле су прогон председничког кандидата Олега Царева, јавља Комсомољскаја правда. Царев је прво у понедељак брутално претучен, затим је покрет Мајдан јуче поднео тужбу против њега због „покушаја рушења територијалног интегритета земље“, а данас ће тужилац поднети скупштини захтев да га лиши статуса посланика – можда чак и права да буде председнички кандидат.

Царев је навукао гнев Кијева јер је путовао југоистоком Украјине и покушавао да нађе заједнички језик с присталицама федерализације.

15.50 ДМИТРИЈ ПЕСКОВ: На Западу медијска диктатура, када је у питању Русија

– Став Русије о Украјини је конзистентан и аргументован, али увек наиђе на бетонски зид цензуре на Западу, изјавио је прес секретар председника Русије Дмитриј Песков и додао да су Западњаци очито лишени права на слободу информисања.

Сви руски званичници су користили сваку прилику да објасне став Русије, оценио је Песков. „Али та објашњења не пролазе не због тога што су слаба – напротив, позиција Русије је веома конзистентна и аргументована – него зато што наилазе на чврсту бетонску стену цензуре“, казао је Песков за ТВ канал „Русија 24“.

15.40 САСТАНАК О УКРАЈИНИ У ЖЕНЕВИ

– Пучистички шеф украјинске дипломатије Андреј Дешчица изјавио је да руска страна још није донела коначну одлуку о учешћу у разговорима о кризи у Украјини, који су за сутра заказани у Женеви.

„До данас имам потврду о учешћу америчке и европске стране. Колико сам схватио, господин (Сергеј) Лавров још није донео одлуку“, казао је Дешчица и додао да је Кијев спреман и за трилатералне преговоре.

MILICIJA dONETSKAw_570

15: 30 Полиција региона Доњецк позива добровољце

Полиција позива добровољце, старости од 19 до 35 година, да попуне њене редове. Добровољци би били одмах укључении у полицијске патроле и имали би задатак да заштите права и слободу грађана и њихову имовину од кривичних испада, каже се у саопштењу полиције Доњетска, које преноси Интерфакс.

15:10 Припадници „Беркут“, који су отишли из Украјине, од Русија ће добити 200 хиљада рубаља

Припадници специјалне украјинске јединице, „Беркут“, који су повређени за време дужности током нереда у Кијеву, примиће финансијску помоћ у износу од 200 хиљада рубаља, рекао је министар унутрашњих послова Русије  Владимир Колоколтчев.
Април 16, 2014, 16:57

Ова специјална јединица ће задржати своје име као део руских полиције. Према Колоколчеву, планира да повећа број запослених у јединици „Беркут“.

ukrajina geneza

15:00 ПОЉАЦИ ИЗ ЖИТОМИРА: И ми хоћемо да се отцепимо и припојимо Пољској!

Житомирска област, насељена углавном становништвом пољског порекла, расписла је референдум на којем ће се изјаснити о већој аутономији, а затим и о присаједињењу Пољској.

Захтев за већом аутономијом постављен је и у Житомирској области на северу Украјине, претежно насељеној људима пољског порекла, објављено је на сајту Еуробеларус. Више о овоме прочитај ОВДЕ.

14.40 ПРЕДСЕДНИК ПУТИН ОДГОВАРА НА ПИТАЊА

– У четвртак 17. априла тачно у подне по московском времену почеће „Директна линија с Владимиром Путином“, вишечасовни директни програм током којег председник Русије уживо одговара на питања грађана. Питања Владимиру Путину могу се поставити путем интернета, телефоном и помоћу апликација на мобилним телефонима, а заинтересовани могу и на сајту да прате Путиново обраћање. Стручњаци су уверени да ће главне теме питања бити Крим, криза у Украјини, друга спољнополитичка питања и социјални проблеми.Ово ће бити 12. разговор Руса са председником државе. Прошле године „Директна линија“ одржана је 25. априла.

14.30 ФЕДЕРАТИВНА УКРАЈИНА ИЛИ РУСИЈА

– У Доњецкој области састављена су питања која ће се наћи на референдуму 11. маја, изјавила је заменица регионалног савета Ирина Попова, јавља Раша тудеј. На папирићу ће бити два питања: да ли желите формирање независне Доњецке републике и да ли се за присаједињење Русији.

14.20 УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ ПРЕЛАЗЕ НА СТРАНУ ПРИСТАЛИЦА ФЕДЕРАЛИСТА

– Око 60 украјинских војника прешло је на страну присталица федерализације у Славјанску, јавља Раша тудеј.

14.10 МИП Русије збуњен због изјаве француског шефа дипломатије

– Руско Министарство спољних послова саопштило је да је збуњено изјавом француског шефа дипломатије Лорана Фабијуса, који је путем Твитера окривио Русију за све тензије у Украјини.

”Изгледа да Фабијус не зна да људи, који су узурпирали власт у Кијеву као резултат државног удара, не чине апсолутно ништа како би нормализовали ситуацију у земљи транспарентним припремањем уставне реформе са свим релевантним политичким снагама и регионима у Украјини и предузимањем нужних трансформација које би требало да пруже адекватне и безбедне животне услове свим људима, без искључивања“, наводи се у саопштењу.

14.00 КОЗАЦИ ОТКРИЛИ ФАШИСТИЧКО ОРУЖЈЕ

– У Одеси је пронађен читав арсенал оружја који припада украјинској фашистичкој групи „Десни сектор“, јавља Итар-тасс. У складишту је пронађено обиље метака, молотовљевих коктела, али и хладног оружја. Арсенал су пронашли козаци, који помажу у одржавању реда и мира у граду.

13:52 Руске заставе на украјинским оклопним возилима су „партизанска тактика“

Посланик украјинског парламента Сергеј Собољев је објаснио како су се руске заставе појавиле на украјинским оклопним возилима.

То је „партизанска тактика“, која је помогла да оклопна возила уђу у источне регионе Украјине које контролишу присталице федерализације.

Раније је саопштено да су посаде неколико оклопних возила у Славјанску и Краматорску прешле на страну народне самоодбране и подигле руску заставу.

„То су наше војне јединице користиле партизански начин напада“, – цитира речи Собољева агенција УНИАН.

13:48 НАТО нагомилава снаге на истоку Европе

НАТО је одлучио да појача ваздушно патролирање на истоку Европе и да упути бродове у Балтичко море и источно Средоземље због ситуације у Украјини, изјавио је у среду генерални секретар алијансе Андерс Фог Расмусен.

„Биће више авиона у ваздуху, више бродова на води и више спремности на земљи. Зато, јер ће авиони појачати патроле ваздушног простора, савезнички бродови ће бити упућени у Балтичко море, источно Средоземље и свуда где буде било потребно“, рекао је Расмусен после седнице савета НТО на нивоу амбасадора. Према његовим речима, мере ће бити предузете непосредно, односно током наредних неколико дана.

13:20 Врховна рада подржала употребу силе против становништва на истоку земље

Врховна рада Украјине је подржала акције безбедносних снага на истоку Украјине, изјавио је потпредседник владе Виталиј Јарома после затворене седнице парламента, на којој су реферисали команданти безбедносних ресора.

„Донето је решење Врховне раде о подршци оних акција, које на истоку Украјине спроводи Министарство одбране и све друге безбедносне структуре“, рекао је он.

Функционер је такође рекао да је на исток земље где се изводи специјална операција отишао министар одбране Михаил Коваљ.

13:00 Украјинске заставе замењене руским

Untitled-1

12:50 Егзибиција са оклопним транспортером проруских снага

12:40 Проруске снаге са оклопним возилима у источним градовима

12:20 Милиција није окупирала Градску кућу у Доњецку

Опсада Градске куће у Доњецку могла би бити провокација саопштио је у среду представник Народне милиције Донбаса Сергеј Циплаков.

Раније су запослени у Градској кући у Доњецку рекли да су демонстранти са оружјем ушли у зграду.

Народна милиција Донбаса није слала тамо своје људе, изјавио је активиста. У граду је мирно, влада Доњецке народне републике ради, тренутно је епицентар догађања у Славјанску и Краматорску, додао је Циплаков.

11:30 Краматорск – Армија с народом

 

11:10 Демонстранти ушли у Градску кућу у Доњецку

Демонстранти са оружјем ушли су у зграду Доњецке Градске куће. То се догодило јутрос после састанка градоначелника Лукјанченко са представнциима мисије ОЕБС-а. При томе није било пуцања, људи су једноставно ушли у зграду без отпора.

Јављено је да су наоружани људи рекли да не постоји опасност и предложили свима да остану на радним местима.

11:00 Становништво блокирало колону БТР-80

10:50 Становништво блокирало оклопне јединице у Краматорску

10:45 Обраћање команданта Армије Народне Републике Доњецк

10:53 Украјинска војска у Славјанску истакла руску заставу

Војници украјинске војске који су ушли у Славјанск, развили су руску заставу, показавши на тај начин да су прешли на страну присталица федералцизације.

„То није било дело снага самоодбране. Украјински војници дошли су овде, што је карактеристично, под руском заставом. На тај начи они су прешли на страну народа“, јавио је дописник телевизијског канала „Русија 24“.

Говорећи о ситуацији у суседном Краматорску, репортер је нагласио да је рано јутрос тамо ушла колона војних возила, коју су зауставили локални житељи, не дозволивши јој да иде даље.

10:38 Посаде оклопних транспортера у Краматорску прелазе на страну милиције

Посаде шест оклопних транспортера, које су кијевске власти упутиле у Краматорск, прешле су на страну милиције, јавили су очевици.

„Група жена их је опколила, рекли смо им да смо мирни грађани који се једноставно боре за своја права. Овде нема терористга. Они неће пуцати у нас. На главни транспортер истурена је руска застава, а заједно са нашом милицијом отишли су у правцу Славјанска“, рекао је очевидац.

Демонстрације присталица федерализације одржавају се на југоистоку Украјине од марта. Украјинске власти објавиле су почетак опсежне специјалне операције уз учешће војске.

10:19 У Крематорск ушли тенкови и оклопни транспортери, крећу се према Славјанску

Две колоне оклопних возила ушле су у Крематорск, један од градова у Доњецкој области на истоку Украјине, у коме се настављају протести присталица федерализације земље.

„Дошле су две колоне, тенкови и оклопна возила. Прва колона се зауставила. Тенкови, пак, напредују дубоко у град“, рекао је представник снага самоодбране.

У међувремену, представници самоодбрне Славјанска саопштили су да у град покушава да прође колона оклопних возила из правца Крематорска. „Наша милиција покушава да са њима води преговоре, међутим војска је упозорила да има наредбу да пуца у ноге, свима који се нађу колони на путу“, рекао је он.

10:10 Крим је за украјински парламент „окупирана територија“

Украјински парламент је донео закон у којем су Крим и град Севастопољ названи „привремено окупираном територијом“.

Закон који треба да потпише такозвани вршилац дужности председника Украјине Александар Турчинов је подржало 228 парламентараца при неопходном минимуму од 226 гласова.

Крим је према новом закону недељиви део Украјине и у њему важе украјински закони, али одговорност за кршење људских права лежи на Русији.

10:00 Варшава истражује информације да су екстремисти Мајдана припремани у Пољској

Тужилаштво варшавског округа Мокотув проверава добијену информацију да су екстремисти кијевског Мајдана обучавани на територији Пољске, саопштио је у портпарол окружног тужилаштва Варшаве Пшемислав Новак.

„Имамо тридесет дана за доношење одлуке“, – рекао је он, избегавајући да одговори одакле потиче информација.

Почетком марта потпредседник Савета Федерације Русије Јуриј Воробјов је оптужио Сједињене Америчке Државе да су финансирале припреме активиста за кијевски Мајдан. „Знамо да су Американци платили за припрему бораца Мајдана у Литванији и Пољској“, – изјавио је Воробјов.

09:50 Лавров критиковао могуће учешће УН у украјинским догађајима

Иницијатива актуелних украјинских власти да се Уједињене нације умешају у смиривању југоистока Украјине „је ван памети“, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на преговорима са својим кинеским колегом Вангом Јијем.

„Не може се једном руком позивати на дијалог, а другом – издавати злочиначка наређења о коришћењу армије против сопственог народа, – изјавио је Лавров. – Осим тога, позивају Уједињене нације да учествују у противправним радњама“.

Лавров је истовремено позитивно оценио иницијативу такозваног вршиоца дужности премијера Украјине Арсенија Јацењука да се поведе дијалог са југоистоком Украјине.

09:40 У Севастопољу ће бити изграђена џамија

Чеченски председник Рамзан Кадиров обећао је средства за градњу џамије у Севастопољу. Он је изјавио да је локална муслиманска општина апеловала да помогне ремонт старе џамије. Донета је одлука да се удовољи тој жељи и сагради лепа и пространа џамија као поклон граду.

Крајем фебруара чеченски лидер је изјавио да кримски Татари планирају да подигну џамију и да јој дају име Ахмета Хаџи Кадирова.

09:37 Лавров: употреба војске против демонтранта у Украјини забрањена законом

Русија ће тражити да се кијевско руководство с уважавањем односи према захтевима становника југоисточне Украјине и заложио се за преговарачки процес, а не употребу војске, што је забрањено украјинским законом, изјавио је данас у Ханоју министар спољних полова РФ Сергеј Лавров.

„Председник Путин водио је последњих дана опсежне телефонске разговоре са низом иностраних лидера, укључујући америчког председника и немачку канцеларку и објаснио неприхватљивост покушаја оних који су власт у Кијеву освојили антиуставним путем да употребљавају силу против демонстраната“, рекао је он.

09:30 Путин: Радикална ескалација кризе ставља Украјину на ивицу грађанског рата

Оштрa ескалација кризе Украјине практично ставља земљу на ивицu грађанског рата, рекао је руски председник Владимир Путин у току разговора са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Путин и Меркелова су разговарали о предстојећим разговорима о украјинској кризи између Русије, Украјине, ЕУ и САД , који ће се одржати у четвртак у Женеви.

Прес служба Меркелове је нагласила да, упркос неким разликама у мишљењу, предстојећи разговори су били главни фокус телефонског разговора.

„Иако је било разлике у тумачењу актуелних догађаја , припреме за планирани састанак у Женеви … су биле у фокусу разговора „, наводи се у саопштењу канцеларије Ангеле Меркел.

Путин је изразио наду да ће разговори у Женеви помоћи да се де-ескалира ситуација и врати на мирољубиву сарадњу.

Председник је такође поновио важност стабилизације украјинске привреде , и обезбеђивање снабдевања и транспорта руског природног гаса у Европу. 

09:27 На Криму и у Севастопољу забрањене геј параде

Власти Севастопоља и Симферопоља одбиле су да дају сагласност за одржавање четири манифестације сексуалних мањина, позивајући се на закон о забрани пропаганде хомосексуализма међу малолетним особа, изјавио је један од водећих руских геј активиста Николај Алексејев.

„Као и у случају Севастопоља, биће уложена жалба на забрану геј параде у Симферопољу, а ако буде било потребно обратићемо се и међународним институцијама, Комитету УН за људска права и Европском суду“, нагласио је он.

09:00 Бан Ки Мун одбио да пошаље у Украјину мировне снаге УН

Слање мировних снага у Украјину није могуће, изјавио је Бан Ки Мун, генерални секретар УН у интервјуу мексичком листу Reforma.

„Без јасног мандата и дозволе Савета безбедности УН ја на могу да предузмем било какву акцију“, рекао је генерални секретар.

Александар Турчинов, кога је на место такозваног в.д. украјинског председника поставила Врховна рада предложио је раније, у телефонском разговору са Бан Ки Муном, да се на истоку Украјине изведе заједничка операција са мировним снагама УН.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да је идеја Кијева да позове мировне снаге УН „да узму учешћа у незаконитој акцији“ у Украјини „апсолутно бесмислена“.

08:50 Становници Мариопола блокирали војну колону

mariopolФото: Дмитрий Стешин и Александр Коц (Руси који су пронашли Србе у Либији)

08:40 Путин и Меркелoва размотрили ситуацију у Украјини

Руски председник Владимир Путин размотрио је у телефонском разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел ситуацију у Украјини.

Разговор је одржан на иницијативу немачке стране, саопштила је данас прес-служба Кремља.

Лидери две земље ставили су акценат на значај састанка у четвоространом формату (РФ, ЕУ, САД и Украјина), који је планиран за 17. април. „Изражена је нада да ће састанак у Женеви успети да пошаље јасан сигнал, који би погодовао окретању мирном курсу ситуације, додала је прес-служба.

Путин је такође, нагласио значај стабилизације украјинске привреде и обезбеђења испорука руског природног гаса у Европу.

08:30 Тимошенкова ствара антируски „покрет отпора“

Председнички кандидат и лидер партије „Отаџбина“ Јулија Тимошенко најавила је стварање покрета који ће се, како се изразила, „супротставити руској агресији“.

„Данас најављујем стварање Националног покрета отпора руској агресији. У свакој области, округу, граду ће бити отворени центри мобилизације у које може доћи свако ко жели да заштити отаџбину“, – рекла је Тимошенкова у уторак на конференцији за штампу у Кијеву.

08:20 Бан Ки Мун апелује да се избегне насиље на истоку Украјине

Генерални секретар Организације уједињених нација Бан Ки Мун је позвао да се избегне насиље на истоку Украјине, изјавио је у уторак званични представник светске организације Стефан Дујарић.

„Генерални секретар је крајње забринут због нереда на истоку Украјине и позива све стране да учине све што је могуће да се ситуација смири и избегне насиље“, – рекао је Дујарић, коментаришући почетак војне операције на истоку Украјине.

08:10 Европска комисија пише одговор Путину

Европска комисија у име свог председника Жозеа Мануела Барозоа припрема одговор на писмо председника Русије Владимира Путина о ситуацији са украјинским дугом за руски гас, изјавили су у уторак у прес служби извршне власти Европске уније.

10. априла Путин је упутио писмо лидерима европских држава који купују руски гас. У њему су детаљно представљени аспекти украјинског дуга и могуће последице по транзит гаса у Европу. Путин је изразио забринутост због настале ситуације и дао низ предлога како да се избегну последице.

(Глас Русије, Восток)