Прочитај ми чланак

Приштина и Тирана држе седницу на месту где се налази „Жута кућа“

0

zuta

За место заједничког састанка владе Албаније и представника привремених институција Приштине, одржаног у среду, изабрано је место Кукеш, где се налазила злогласна „Жута кућа“ у којој су Срби убијани и у којој су им вађени органи намењени илегалној трговини!

Ова „комеморативна седница“, како је представљена, одржана је поводом 15 година од масовног одласка Албанаца са КиМ 1999. и подсећања на борбу ОВК у Кукешу у коме је био прихватни логор за косовске избеглице.

Овим поводом Канцеларија за КиМ у среду је саопштила да је избор места Кукеш за одржавање заједничке седнице више него неукусан и симболичан, јер је у памћењу сваког Србина име Кукеш симбол за „Жуту кућу“ и злочине над цивилима, наведеним у извештају известиоца Савета Европе Дика Мартија, који је крајем 2010. године усвојио Комитет за људска права Савета Европе.

Наводи из извештаја Дика Мартија истражују се већ четири године, а у њима су описани злочини припадника бивше ОВК над Србима, Ромима и „нелојалним“ Албанцима након повлачења српске војске и полиције са Косова 1999. године. Највише пажње изазвали су наводи о вађењу органа киднапованих цивила који су у кући страве убијани, а њихови органи касније су продавани на илегалном тржишту.

У везу са овим случајем довођен је и сам Хашим Тачи кога је тужилац Специјалне истраге Клинт Вилијамсон прошлог месеца испитивао у његовој канцеларији.

Онима који буду оптужени за злочине из извештаја Дика Мартија могло би да се суди пред специјалним судом у Бриселу или Хагу који би требало да се формира до јуна. Тај трибунал процесуираће злочине почињене у периоду од 1998. до 2000. године. Како је недавно објављено, у досијеу тужиоца Вилијамсона налазе се имена 120 руководилаца ОВК за које се сумња да су умешани у нестанак 320 Срба из регије Ораховца, Дренице и Метохије. Чланови Вилијамсоновог тима у сталном су контакту са српским Тужилаштвом за ратне злочине и МУП, а њихова истрага се простире у барем осам земаља.

ПОЧЕЛО ИСЕЉАВАЊЕМ НАШЕГ НАРОДА

Сукоби на КиМ почели су после деценијског исељавања Срба под присилом, као и систематског убијања наших сународника, представника војске и полиције, а уз њих и великог броја Албанаца, Горанаца, Рома, Бошњака и свих других који нису хтели да нападају Републику Србију, њене службе и њене грађане – подсетили су у среду из Канцеларија за КиМ. Они су и међународну заједницу подсетили да још није омогућила повратак прогнаним Србима и да је то обавеза која не сме остати заборављена и неиспуњена.

(Вечерње новости)