Прочитај ми чланак

Патријарх Иринеј: Помолимо се Богу за људе у Украјини (Видео)

0

PATRIJARH IRINEJ

Српски патријарх Иринеј позвао је данас у Ускршњој посланици вернике да се помоле Богу за браћу и сестре у Украјини и на Блиском истоку.

– Посебно се данас молимо победитељу греха, смрти људске неправде, за нашу браћу и сестре у Украјини и Блиском истоку са жељом да светлост Христовог васкрсења разагна таму греха која се надвила над људима и просветли ум и душу сејачима мржње према православљу – навео је патријарх читајући пред новинарима посланицу поводом Укрса.

Патријарх Иринеј је посебно поздравио „страдалну браћу на Косову и Метохији који, иако у оковима неслободе, обесправљености и дискриминације, данас (на Ускрс) славе победу добра над злом, живота над смрћу, Христа над демонским силама таме“.

Говорећи о православним верницима у Македонији Иринеј је оценио да они на челу са својим „неправедно утамниченим архиепископом (Јованом) страдају за јединство Цркве и чистоту православне вере“.

– Нека васкрсли Христос Господ покида окове неправде, безакоња и лицемерства којима синови безакоња оковаше архиепископа охридског и митрополита скопског Јована кога преко нас поздравља читава православна васељена и читав правдољубиви свет – навео је патријарх Иринеј.

Архиепископ Јован је са својим следбеницима у Македонији ступио у канонско јединство са СПЦ па је избачен из Македонске православне цркве која је, без сагласности српске патријаршије, прогласила аутокефалност.

Архиепископ се у Македонији терети за финансијске малверзације, а СПЦ сматра да је реч о прогону због верности српској патријаршији.

Сви хришћани ове године Ускрс славе истог дана, у недељу 20. априла.

(Блиц)