Прочитај ми чланак

ВИРТУЕЛНИ ТЕЛЕСКОП: Гледајте уживо помрачење месеца

0

mesec-1

Тотално помрачење месеца, одиграће се у раним јутарњим сатима, започињући ретку секвенцу четири потпуне лунарне еклипсе које се очекују у следеће две године.

Прво помрачење у априлу, тотална лунарна еклипса, почиње у 7.20 сати (5.20 ГМТ) на америчкој Источној обали, па ће бити биће видљива из Северне и Јужне Америке, Аустралије, Новог Зеланда и других делова пацифичког региона.

Тотална еклипса ће трајати од 09.07-10.25 сати (07.07-08.25 ГМТ), док ће парцијалне фазе бити видљиве неколико сати пре и после потпуног помрачења, пренео је портал “Спејс”.

mesec-2

Помрачење месеца се догађа кад се сунце, Земља и месец поређају тако да сенка наше планете пада на сателит.

-Пун месец ће прво деловати мало тамнији од уобичајеног, али ће људи убрзо приметити много тамнију сенку који се креће преко месеца, црвенкасто-браон боје – изјавио је за “USA Today” астроном Џералд Мекиган, из Свемирског и научног центра Чебот у Окланду, Калифорнија.

mesec-3

Такозвани “крвави” месец своју боју добија захваљујући преламању сунчевих зрака кроз Земљину атмосферу.

-То је исти ефекат који видите кад Сунце поприми црвенкасто-наранџасту боју током заласка, само што се у овом случају преломљена сунчева светлост пројектује на Месец – објаснио је Мекиган.

mesec-4

Такође, током еклипсе, Марс ће бити приметан као ватрено црвена “звезда” поред Месеца. Црвени Марс и црвени Месец биће спектакуларан призор, кажу астрономи, додајући да је једино штета што многи неће имати прилике да присуствују овом догађају због временске разлике или временских прилика, наводи “USA Today”.

Помрачење месеца уживо гледајте овде:

(Телеграф)