Прочитај ми чланак

СВИ СЕ КРСТЕ КАД ЈЕ ВИДЕ: Да ли је ово најчуднија кућа у Србији? (ФОТО)

0

Kuca-sa-kupolom-u-ripnju

Велика кућа која се налази у Рипњу, свакодневно мами погледе пролазника. Поред тога што постоји више од века, ова грађевина јединствена је по томе што уместо крова има куполу!

Нико ко је прошао поред ове осмоспратнице није остао равнодушан, а како је она настала, чија је цела идеја и зашто баш тако изгледа, прича њен власник, Андреја Качаревић.

Kuca-sa-kupolom-u-ripnju-1

Андреја се бавио пројектовањем дуги низ година, а онда је прешао на пољопривреду и фармацију. Кад је пронашао ову кућу и купио је, она је имала само три нивоа, која су била у прилично лошем стању. Качаревић је сам испланирао њен садашњи изглед и уложио много труда и средстава у читав пројекат.

Направио је још пет нивоа, тако да кућа сад има читавих осам спратова и велику куполу уместо крова. Како каже, инспирацију је пронашао у најлепшим зградама Београда, као што су Скупштина, цркве, али и зграде које су изграђене у међуратном периоду.

Kuca-sa-kupolom-u-ripnju-2

– Основ за подизање овакве куће лежи управо у велелепности наше престонице. Ја сам човек “од народа”, нисам је изградио да би ми други завидели, већ зато што је то била моја жеља. Кад сам пролазио Београдом, дивио сам се његовој лепоти и зато сам се одлучио на овај пројекат – прича Андреја за Телеграф.

Међутим, ова грађевина је у исто време и оријентир. Качаревић је пореди с Авалом, уз напомену да му је још једна од идеја била да направи нешто по чему ће се људи снаћи кад дођу у Рипањ. Куполама је фасциниран одувек, а једно време је и сам саливао кровове.

Kuca-sa-kupolom-u-ripnju-3

– Моја кућа је једна целина, чији је сваки део прича за себе. Желео сам да прикажем византијски стил, али на српски начин. Најлакше је направити грађевину која не захтева много труда. За овако нешто је потребно време. Изградња је трајала читавих 300 дана. Помогли су му људи који су радили на изградњи цркава – наводи поносни власник.

На питање како људи реагују кад виде кућу, Качаревић каже да често застану, сликају, питају шта је унутра и ко живи, а дешава се и да стоје подуже време и да се крсте, мислећи да је у питању црква.

Kuca-sa-kupolom-u-ripnju-1-4

Кућа је стара тачно 112 година, а њена рестаурација почела је Андрејиним доласком, деведесетих година. Иако још увек није у потпуности завршена, власник има у плану настави с пројектом, чим буде био у прилици.

(Телеграф)