Прочитај ми чланак

За Тачијеву војску потребна трговина са Србима и Београдом

0

selatinПриштина, Београд – Да би се формирале косовске оружане снаге, Косову је неопходно да промени Устав, што мора бити усвојено двотрећинском већином у парламенту, укључујући двотрећинску подршку мањинских заједница.

Колико је то оствариво, предмет је политичког погађања и компромиса између српске заједнице и остатка парламента. Врло је могуће да би компромис могао да подразумева продужење принципа „резервисаних места“ за још један мандат у замену за оснивање оружаних снага, објаснио је у разговору за Данас Селатин Клокоци, аналитичар у приштинском институту Д4Д (Демократија за развој), говорећи о могућности оснивања војске Косова, чему се Београд оштро противи.

Клокоци је навео да су нацртом закона о општим изборима, који је Скупштина Косова недавно усвојила, у начелу предвиђене „површинске промене које се углавном односе на изборни процес“, као и да нема суштинске изборне реформе, упркос захтевима цивилног друштва и скупштинске резолуције из 2011. године.

„Предложени нацрт закона не дира директно у права мањинских заједница на Косову, укључујући српску. Оно што је у овом тренутку спорно јесте принцип резервисаних места за мањинске заједнице, који је регулисан Уставом Косова. Уставом је предвиђено да принцип резервисаних места буде примењиван током два узастопна мандата парламента, а да затим то постану гарантована места. Предложене промене изборног закона не подразумевају промене у Уставу, што значи да резервисана места аутоматски постају гарантована, а у том случају српска заједница имаће 10 гарантованих места у парламенту. Мањинске заједнице траже да принцип резервисаних места буде продужен за још један или два мандата, што упућује на закључак да су чак и оне сагласне да након тога резервисана места постану гарантована“, оценио је приштински аналитичар.

Коментаришући изјаву председника Србије Томислава Николића о могућности да српски парламент усвоји нову резолуцију о Косову, Клокоци је истакао да, уколико Николићима идеју да буде усвојена резолуција попут оних из прошлости, „значај тог документа био би веома проблематичан и ограничен на преговарачки тим Србије, док не би имао директан утицај ни на Косово ни на међународну заједницу“.

Бриселски дијалог

Селатин Клокоци сматра да у наредној фази бриселских преговора Београда и Приштине најпре треба решити отворена питања и спровести у дело раније договоре. „Мислим да ни једна ни друга влада у политичком смислу не могу да себи дозволе да отворе нове теме, а да најпре не буду финализована питања која су отворена пре више од годину дана“, констатовао је саговорник Данаса.